puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
-
Prosty pasztet z selera i marchewki
Inspiracją był przepis na pasztet z selera z forum miau, ale nie byłabym sobą gdybym go nie przerobiła :) Zachęcam do spróbowania, jest naprawdę rewelacyjny i szybko znika :)
-
Mielona skórka pomarańczy/mandarynki/grejfruta
Doskonała przyprawa do ciast i deserów, a nawet dań obiadowych.
-
Kompot jabłkowo-aroniowy
Kompot jest pyszny! Dzięki przemrożeniu nie ma nawet śladu goryczki z aronii, nie ma też jej cierpkości.
-
Pesto z awokado i rukoli
autor: nasse
dieta: wegańska
Błyskawiczne i zdrowe. Dobre jako sos do spaghetti, dip do maczania warzyw i krakersów, pasta kanapkowa lub dodatek do burgerów.
-
Pyszne pesto z roszponki
Zalegała mi roszponka w lodówce, no to znając przepisy na pesto z rukoli i pietruszki postanowiłam wykorzystać ją w podobny sposób. Uwaga - takie pyszne, że grozi zjedzeniem przed podaniem ;)
-
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Coś do pieczywa na szybko? Może pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów?
-
Poranny kleik z siemienia
autor: este
dieta: wegańska & RAW
Bardzo prosty i tani, a przede wszystkim pyszny przepis na śniadanie.
-
Najprostsze, najtańsze ciastka owsiane - 2 składniki
Ciastka są rewelacyjne jak nie ma się czasu, a trzeba zejść coś konkretnego. Mają intensywnie bananowy smak, nie są twarde i można z nimi kombinować według własnego uznania :) Natknęłam się na ten przepis dawno temu na fitnessowych blogach, pycha!
-
Tapenada - pasta z czarnych oliwek z czosnkiem
Bardzo prosta, niepozorna, szybka i smaczna pasta do kanapek.
-
Kaszka manna na soku przecierowym
Szybka, tania, smaczna, wegańska kaszka manna na soku przecierowym typu "Kubuś".
-
Bananowe placuszki z amarantusem
autor: Nula
dieta: wegańska
Bezglutenowe, bananowe placuszki z amarantusem.
-
Smootie porzeczkowy
Ogórki dają łagodny smak i są fajnym "rozcieńczalnikiem" dla kwaśnych porzeczek. Pycha.
-
Sałatka zimowa
Sałatka pysznie smakuje, ma bardzo intensywny smak. Koneserom polecam dodać oliwki, kapary i suszone pomidory.
-
Rozgrzewający wegański sos pomidorowy
Dobre na ciepło, jak i na zimno. Szybko się robi. Pasuje do kaszy, ryżu, ziemniaków, placków ziemniaczanych oraz makaronów.
-
Bezglutenowa szarlotka (bez cukru)
Spontanicznie stworzona szarlotka, której smakiem zachwyca się nawet moja mama! :)
-
Bezglutenowe ciasto bananowe z gruszkami i orzechami
Skoro sama szefowa zachwala, to muszę spróbować - pomyślałam. A że jabłka mi już nieco spowszedniały (zimą jakoś więcej ich w mojej diecie), to postanowiłam poeksperymentować z innymi owocami. Rezultaty zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie, bo ciasto - mimo paru istotnych zmian - wyrosło, szybko znika z foremki, a do tego jest bardzo łatwe.
-
-
Zdrowa przyprawa do kazdej potrawy :)
Nadaje się zarówno do deserów jak i zup oraz potraw na ostro :) Przyda się do niejednej potrawy. Jest bardzo zdrowa, smaczna i aromatyczna. Jak mój syn nie ma chęci czegoś jeść, to wystarczy, że pomaczam to w przyprawie i wszystko lepiej mu smakuje ;)
-
Zapiekanka bułgarska z bakłażanem
Zapiekanka inspirowana potrawą, którą można na co dzień zjeść w Złotym Ośle w Katowicach pod tą samą nazwą. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy się "przeżre" :)
-
Grillowane pieczarki portobello z wegańskim żółtym serem i purée z ciecierzycy
Grillowane grzyby utrzymują swój aromat i soczystość, natomiast bakłażan (znany również pod wieloma nietuzinkowymi nazwami, m.in. gruszka miłosna, jajko krzewiaste, a dawniej szalone jabłko) jest niesamowitym warzywem, które znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni wegetariańskiej oraz wegańskiej. Ze względu na jego charakterystyczną cechę „zapożyczania” smaku niezależnie od stylu przyrządzenia, i czy jest to bakłażan smażony, wędzony, gotowany na parze, pieczony, grillowany, faszerowany czy w końcu piklowany.
Inspiracją był przepis wegetariański zaczerpnięty z książki "New Vegetarian Kitchen" autorstwa Nicoli Graimes. W wersji wegańskiej wymaga wyłącznie zastosowania dowolnego alternatywnego mleka oraz wegańskiego sera.
-
Wegańskie tiramisu z domowymi biszkoptami
100% wegańskie tiramisu z domowymi biszkoptami, serkiem z nerkowców i mlekiem kokosowym. Pycha.
-
Wegańskie toffifee
autor: Nula
dieta: wegańska
Karmel, masło orzechowe, orzech laskowy i czekolada to zweganizowana czekoladka toffifee. Smakuje niemal identycznie, jednak ma inną konsystencję, zdecydowanie karmel bardziej się ciągnie. Myślę, że można to zmodyfikować dodając więcej mleka i oleju.
-
-
Sok Ognisty Burak
autor: Jarmuż
dieta: wegańska & RAW
Polecam, szczególnie na mroźne wieczory!
|