puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Kotlety szpinakowe z tofu
Jadłam je jakiś czas temu we wrocławskim barze Vega i tak mi zasmakowały, że musiałam spróbować przygotować je w domu. Myślę, że z całkiem niezłym skutkiem. Od siebie dodałam tylko orzechy i był to trafiony wybór.
Najbardziej smakują mi podane z ryżem i surówką.
-
Pieczone wiosenne pierogi ruskie (z ziemniakami i pokrzywą)
Na fali fascynacji Łuczajem zaczęłam eksperymentować z różnymi dziwnościami i wyszło całkiem smaczne :)
-
Makaron gotowany w sosie pomidorowym
Przepis można dowolnie modyfikować, dodając różne składniki (pieczarki, brokuły, tofu, fasolka, groszek itp.). Niewątpliwą zaletą jest to, że do przygotowania potrawy potrzebujemy tylko jednego garnka :).
-
-
-
Buraczki z miętą - surówka
Podajemy np. na brązowym ryżu.
-
-
Zupa z czerwonej soczewicy z curry i grzankami
Bardzo prosta do przygotowania zupa z soczewicy o smaku curry. Sama w sobie wegańska. Grzanki wegetariańskie - mogą zostać zastąpione wersją wegańską, jeśli zamiast serów wykorzystane zostanie tofu.
-
Roti, chapati - płaski, "smażony" chlebek indyjski
Roti oznacza po prostu chleb. To płaski placek przygotowywany bez dodatku drożdży - dlatego jest gotowy w 5-15 minut i świetnie sprawdza się jako awaryjne pieczywo, gdy w chlebaku pustki. :) Chapati jest odmianą roti zrobioną z mąki pełnoziarnistej. Określenia te często są używane zamiennie.
Najfajniejszą częścią jest patrzenie, jak placki nadymają się w czasie smażenia :)
-
Sos do spaghetti z granulatem sojowym, pieczarkami i kukurydzą - pychota!
Do tej pory zawsze robiłam sos z paczki i dodawałam swoje składniki. W końcu postanowiłam zacząć robić swój sos żeby nie faszerować się tą chemią.. Tym bardziej, że uwielbiam spaghetti i często je robię. Wynik? Nigdy więcej sosu z paczki!! :P
-
Pesto bazyliowo-szpinakowe z migdałami (raw food, witariańskie)
Pesto z bazylią jest świetnym dodatkiem do makaronów oraz ziaren: soczewicy, ciecierzycy, fasolki kidney lub adzuki.
-
-
-
Jagodzianki
autor: Kinga
dieta: lakto-ovo-wege
Smak dzieciństwa.... A dzięki przetrzymaniu ciasta w lodówce przez noc, jest ono mięciutkie i wilgotne. Dużo smaczniejsze niż normalnie.
-
Sałatka ze wstążek marchewki i cukinii
Bukiecik ze wstążek marchewki i cukinii z dodatkiem koperkowego sosu może być ładnym akcentem przy zwykłym daniu obiadowym...
-
Wegańskie "szproty" wędzone w oleju
Przepis dla tych, którzy zatęsknili za smakiem wędzonej ryby.
-
Pasztet wielkopostny z fasoli z puszki i pieczarek
Pomysły z kuchni mojego teścia, bardzo dobry z chrzanem :)
-
-
Bombay pot - ostry kociołek z ziemniakami, kabaczkiem i pomidorami
autor: gaga1
dieta: wegańska
Jest pyszne, syte i hooot. Obfity, wegański kociołek warzyw dla amatorów ostrej kuchni. Nim zdążyłam zrobić zdjęcie, dzieci zjadły:(((
-
-
Wege pasztetówka - pasta z ciecierzycy i cukinii
Aromatyczna pasta do pieczywa. Doskonale smakuje z towarzyszeniem ogórka kiszonego.
-
Surowy sos selerowo-koperkowy do warzyw
Pyszny, leciutki, odświeżający sos. Świetnie nadaje się do sałaty, surowego szpinaku, brokułów, kalafiora itd.
-
Ciepło-zimna sałatka z pomidorów i soczewicy z pestkami
autor: ruta
dieta: wegańska
Sałatka, która może być osobnym posiłkiem. Sycąca i pyszna!
-
Tatarska omaćka (sos tatarski)
Smakuje inaczej i wg mnie o niebo lepiej od "słoikowych-sklepowych" kuzynów ;) Genialny do warzyw z patelni, do frytek, do kanapki z ogórkiem i jak się dzisiaj przekonałam - do słonych racuszków ;)
-
|