7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Smażone pierogi drożdżowe z pieczarkami

Aneta: "Najsmaczniejsze są cieplutkie, ale śmiało można jeść zimne."

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

farsz:
1/2 kg pieczarek
3-4 cebule
1 marchewka
ew., jak ktoś lubi, odrobinę kapusty kiszonej (tak do smaku)
sól
inne przyprawy wg. smaku

ciasto:
4 szklanki mąki
60 g drożdży
2 łyżeczki cukru lub słodu
1 jajko lub w wersji wegańskiej łyżka mąki sojowej
4 łyżki oleju
łyżeczka papryki
szczypta soli
1 i 1/2 szkl. ciepłej wody

Przygotowanie:

Farsz:
Pieczarki, cebulę i marchewkę drobno posiekać (ja rozdrabniam to w robocie). Cebulkę zeszklić na oleju, dodać marchewkę, a następnie pieczarki. Wszystko razem podsmażyć, doprawić do smaku. W zasadzie farsz można zrobić wg własnego uznania.

Ciasto:
Drożdże rozrobić z cukrem, a z pozostałych składników zagnieść ciasto. Następnie dodać rozrobione drożdże, wyrobić, ciasto odstawić na 15 min. do wyrośnięcia.

Formować pierogi i smażyć z dwóch stron na oleju tak, żeby się zarumieniły. Uprzedzam, że bardzo szybko się smażą, więc trzeba pilnować, aby się nie przypaliły.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-04-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Aneta
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

super przepis. polecam :)
~Aasia 2013-12-23 21:00:32.659

Nie dobre !! Fuuu
~Music it's my life 2013-10-12 19:17:34.946

O tak... A najlepiej zrobić część pierogów z pieczarkami i część z soczewicą :) Soczewicę ugotowałabym z czosnkiem i cytryną (puszka.pl/przepis/3059-soczewica-jak_gotowac_.html) i doprawiła duszoną cebulą, koncentratem pomidorowym i pieprzem.
patrycccja 2012-11-28 11:59:33.506

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pierogi drożdżowe z owocami sezonowymi (wegańska)
Ziemniaki smażone z papryką i pieczarkami (wegańska)
Fatayer (pieczone drożdżowe "pierogi" ze szpinakiem) (wegańska)
Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami (bez ograniczeń)
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą (wegańska)
Smażone-pieczone gołąbki wegańskie (z granulatem i pieczarkami) (wegańska)
Pierogi drożdżowe czosnkowe (z twarogiem i śmietanowo-czosnkowym dressingiem) (lakto-wege)
Smażone kasztany (wegańska)
Ruskie pierogi (lakto-wege)
Pierogi z soją (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas