7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Ogórki kiszone (na pewno sie udadzą)Ten przepis w naszej rodzinie jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i zawsze się udaje. Nie ma cudów :))
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: na ok. 5 słoików 2-litrowych5 kg ogórków
0,5 dużego lub 1 mały korzeń chrzanu czosnek wg. uznania (ja daję ok. 3-4 ząbki na słoik) sporo kopru zalewa: na litr wody dajemy 3 łyżki soli, czyli w tym wypadku ok. 5 litrów wody i 15 łyżek soli (ja zawsze na wszelki wypadek robię 6 litrów ;)) Przygotowanie:Ogórki wyczyścić, chrzan obrać, pokroić w paski, czosnek obrać, z kopru pourywać co się da :)), łodygi są również aromatyczne, dlatego jak braknie kwiatu kopru, to można też i łodyżki pourywać i dodać do słoików.
Słoiki i pokrywki dobrze wymyć i wytrzeć do sucha. Słoiki napełnić ogórkami, nie za ciasno, i przekładać koprem, czosnkiem i chrzanem. Kopru dać sporo, tak żeby słoiki były nim dobrze "napełnione", gdyż czym więcej przypraw i ziół, tym ogórki będą bardziej aromatyczne. Ale nie przesadzać ;)) Wodę zagotować, ostudzić i osolić. Woda musi dobrze wystygnąć - najlepiej, żeby przy zalewaniu była już zimna, może być letnia, ale nie gorąca, inaczej się ogórki zaparzą i nie wyjdą. Zalać tak, aby ogórki i koper na górze były całkiem przykryte. Zakręcić. Po jakimś czasie ogórki uniosą się lekko do góry - to znak, że słoiki są szczelne. U mnie słoiki stoją w sypialni, nie ma tam za dużych różnic w temperaturze i spokojnie się kiszą. No i teraz już się nie ma czego bać, wyjdą na pewno :))) Wskazówki i uwagi:A, i jeszcze jedno, najlepsze są ogórki jasne, ponieważ te ciemne mają delikatną skórkę i nie wytrzymują tak długo jak te jasne. Miłego kiszenia:)
Nadesłał(a) ~Carinka,
dnia: 2004-08-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Postanowiłam sprawdzić jak kwestia soli ma się do przepisu mojej mamy, który stosuje od wielu lat, a ja od dwóch: puszka.pl/przepis/4615-ogorki_kwaszone_kiszone_w_sloikach_na_zime_.html . Na litr wody dodajemy ok. 60-70 g soli. Idealnie płaska łyżka soli to ok. 10 g, średnio pełna to 30g. Czyli jeśli weźmiemy leciutko wypukłą (20g), to proporcje z przepisu Carinki się zgadzają. Wnioski są dwa: im precyzyjniejszy przepis, tym lepszy, a ogórki każdy robi jak lubi i nie ma jednego jedynie właściwego przepisu :)
patrycccja 2011-09-14 22:26:54.368
witam wszystkich serdecznie weszłam tutaj pierwszy raz dlatego że szukam dobrego przepisu na kiszone ogórki no jakie moje dziwienie ,jakie mile opinie są od niektórych osób szok czy aż tak trzeba nie idzie inaczej a może ta osoba się pomyliła z tą solą CO? chyba mamy rozum i po prostu można to skorygować albo napisać czy to jest możliwe a nie tak :((( pozdrawiam pieniaczy
joannabydg 2011-09-14 18:20:22.321 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kiszone ogórki (wegańska)Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) Ogórki konserwowe (wegańska) Ogórki małosolne (wegańska) Spaghetti bardzo udane (z kukurydzą i groszkiem) (wegańska) Wegańskie ciasto z owocami, które musi się udać (wegańska) Ogórki w zalewie curry (wegańska) Ogórki małosolne z chrzanem (wegańska) Marynowane ogórki z sezamem (wegańska) Ogórki po żydowsku (na zimę) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~wiesiaj 2015-07-03 06:42:16.019