7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Włoszczyzna - pasta warzywna do pieczywaKupuję czasem pastę drożdżową robioną z drożdży i włoszczyzny - jest obłędna! :) Ta pasta mi ją przypomina, dlatego bardzo ją lubię. W ogóle rzeczy z włoszczyzny są przepyszne - zaczęłam je doceniać, kiedy poznałam sos grecki :)Pyszne z kiszonym ogórkiem albo świeżym ogórkiem i cebulką. Albo z zieleniną.
Średnia ocena:
[4.666666666666667
z 3 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:200 g marchwi
150 g pietruszki 150 g selera 150 g pora 150 g cebuli olej do smażenia sól pieprz papryka w proszku ew. odrobinę startej gałki muszkatołowej lub imbiru 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżka musztardy (jeśli ktoś nie przepada, to lepiej dodać mniej niż łyżkę) ew. kilka kropel (dosłownie 2-4) oleju sezamowego, jeśli ktoś dysponuje Przygotowanie:Por i cebulę posiekać. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystkie warzywa podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy, podlać wodą i dusić, aż będą miękkie.
Dodać koncentrat pomidorowy i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody. Pogotować chwilę, żeby mąka się ugotowała i zgęstniała. Warzywa zdjąć z ognia, przyprawić musztardą, ew. doprawić jeszcze solą, wystudzić. Jeśli ktoś lubi, można dodać kilka kropel oleju sezamowego - nadaje rewelacyjny, "przypalony" aromat :) Tylko uwaga! Nie można przesadzić z jego ilością, bo ma bardzo intensywny smak! Pastę można przechowywać jakiś czas w lodówce, w zamkniętym pojemniczku. Wskazówki i uwagi:Czasem robię nieco inaczej - w głębszej patelni warzywa najpierw duszę, a później dodaję trochę więcej oleju i przesmażam co nieco. Też pycha! :)
Nadesłał(a) ~nika,
dnia: 2006-07-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: podsunięty przez znajomą, wariacje moje :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Bardzo dobra:)
Dodałam jeszcze trochę czosnku. Planuję spróbować zamiast mąki ziemniaczanej dodać mąkę kukurydziana albo kaszkę manna...jestem ciekawa efektu:) mammalin 2010-03-02 15:45:29.158 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pasta pieczarkowo-jajeczna do pieczywa (ovo-wege)Pasta do pieczywa dla sceptyków tofu (wegańska) Fava - grochowa pasta do pieczywa (wegańska) Kotlety warzywne z włoszczyzny i papryki (ovo-wege) Zapiekanka ryżowo–warzywna (z włoszczyzną) (bez ograniczeń) Słodka pasta do pieczywa z ciecierzycy i bakalii (wegańska) Pasta do pieczywa z suszonych pomidorów, majonezu i bazylii (wegańska) Pasta z soi i włoszczyzny (do chleba) (wegańska) Kotleciki "warzywny mix" z włoszczyzny, kapusty i kukurydzy (wegańska) Pasta do pieczywa z tofu wędzonego z majonezem, koncentratem i zieleniną (ovo-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Wykorzystałam warzywa z gotowania zupy - starłam je na tarce, pora pokroiłam, wszystko dodałam do uduszonej już cebuli. Pominęłam mąkę, po grzyba tu ona.
patrycccja 2013-01-10 12:02:27.396