7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4881 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :)

Ten sos to właściwie jarzynka. Jest pyszny sam w sobie - uwielbiam go podjadać bez niczego :) Można też zrobić wege odpowiednik klasycznej ryby po grecku - wystarczy użyć kotlety sojowe (kupne lub robione samemu z soi) lub tofu (smażone z sosem sojowym lub musztardową kostkę tofu) lub grzyby (boczniaki są super!) lub krokiety (np. z grochu) lub nawet kluski (np. romby z kaszy manny lub romby kukurydziane). Na to mnóóóóóóóóstwo sosu, do tego ziemniaki i mamy taaaaaki dobry obiad!

Średnia ocena: [4.9 z 31 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [46]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6-8 osób

marchew - 500 g (ok. 5-6 dorodnych, ale niezbyt wielkich sztuk)
pietruszka - 250 g (ok. 4 niezbyt duże, ale grubawe sztuki)
seler - 250 g (1 średni)
cebula - 500 g (5 sporych sztuk)

ok. 2-3 łyżki oliwy lub oleju
koncentrat pomidorowy (ja dodaję słoiczek 200 g, uwielbiam pomidory)
3-4 idealnie płaskie łyżeczki soli
pieprz
ew. inne przyprawy, np.:
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy (jeśli koncentrat nie nadał wystarczającego kwasku)
- słodka papryka w proszku
- musztarda, nie więcej niż dość płaska łyżeczka
ew. natka pietruszki

Przygotowanie:

Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule przeciąć na połówki lub ćwiartki, Pokroić w grubawe plasterki. Do gara dajemy nieco oliwy lub oleju, wlewamy 1-2 szklanki wody, wrzucamy wszystkie warzywa i dusimy do miękkości - 15 min. w zupełności wystarczą, może nawet mniej.

Pod koniec dodajemy koncentrat i ew. trochę wody dla właściwej konsystencji, doprawiamy do smaku. Sos powinien być gesty, słodkawo-słono-lekko kwaskowy. Cała słodkość pochodzi z marchewki - jeśli przesadzimy z jej ilością próbując modyfikować proporcje, to będzie po prostu ZA słodki.

Na koniec dodaję czasem jeszcze oliwy extra vergine (w zw. z tym na początku dodaję naprawdę nieznaczną ilość oliwy niższego gatunku lub jakiegoś oleju - żeby nie było za tłuste). Bardzo lubię posypać sos posiekaną natką - rewelacyjna kompozycja.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Dec 17, 2002
Źródło/autor przepisu: moja mama :) a ona z jakiejś książki.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Moja mama robi identycznie rybę po grecku ;) Pycha!
Olenika92 Dec 2, 2014

Ten sos grecki jest niebiańsko pyszny. Nie lubię ryb, ale za to zajadam się takim sosem, jako dodatek do ryżu. Może raz do roku, może raz na dwa lata,jem ten sos ze śledziem w oleju, oczywiście na zimno.
~Grażyna Dec 2, 2014


Zrobiłam z boczniakami zamiast ryb. Było rewelacyjne. Sosu wyszło mi tyle, że mogłabym obsmarować 3 półmiski:) Na drugi raz z 3/4 składników.
moskalek Jan 2, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Grzyby jak ryby (wegańska)
Na niby pasta z ryby (wegańska)
Greckie tzatziki (bez koperku) (lakto-wege)
Tradycyjna sałatka grecka bez oliwy (lakto-wege)
Skordalia z orzechami i czosnkiem - grecki sos krem (wegańska)
Dżunken czyli faszerowana cukinia w sosie pomidorowym (wegańska)
Kotlety fasolowe po grecku (ovo-wege)
Sałatka z dyni po grecku (wegańska)
Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów (bez gotowania) (wegańska)
Sos beszamelowy z mąki kukurydzianej, bez mleka! (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas