7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4881 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :)

Ten sos to właściwie jarzynka. Jest pyszny sam w sobie - uwielbiam go podjadać bez niczego :) Można też zrobić wege odpowiednik klasycznej ryby po grecku - wystarczy użyć kotlety sojowe (kupne lub robione samemu z soi) lub tofu (smażone z sosem sojowym lub musztardową kostkę tofu) lub grzyby (boczniaki są super!) lub krokiety (np. z grochu) lub nawet kluski (np. romby z kaszy manny lub romby kukurydziane). Na to mnóóóóóóóóstwo sosu, do tego ziemniaki i mamy taaaaaki dobry obiad!

Średnia ocena: [4.9 z 31 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [44]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6-8 osób

marchew - 500 g (ok. 5-6 dorodnych, ale niezbyt wielkich sztuk)
pietruszka - 250 g (ok. 4 niezbyt duże, ale grubawe sztuki)
seler - 250 g (1 średni)
cebula - 500 g (5 sporych sztuk)

ok. 2-3 łyżki oliwy lub oleju
koncentrat pomidorowy (ja dodaję słoiczek 200 g, uwielbiam pomidory)
3-4 idealnie płaskie łyżeczki soli
pieprz
ew. inne przyprawy, np.:
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy (jeśli koncentrat nie nadał wystarczającego kwasku)
- słodka papryka w proszku
- musztarda, nie więcej niż dość płaska łyżeczka
ew. natka pietruszki

Przygotowanie:

Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule przeciąć na połówki lub ćwiartki, Pokroić w grubawe plasterki. Do gara dajemy nieco oliwy lub oleju, wlewamy 1-2 szklanki wody, wrzucamy wszystkie warzywa i dusimy do miękkości - 15 min. w zupełności wystarczą, może nawet mniej.

Pod koniec dodajemy koncentrat i ew. trochę wody dla właściwej konsystencji, doprawiamy do smaku. Sos powinien być gesty, słodkawo-słono-lekko kwaskowy. Cała słodkość pochodzi z marchewki - jeśli przesadzimy z jej ilością próbując modyfikować proporcje, to będzie po prostu ZA słodki.

Na koniec dodaję czasem jeszcze oliwy extra vergine (w zw. z tym na początku dodaję naprawdę nieznaczną ilość oliwy niższego gatunku lub jakiegoś oleju - żeby nie było za tłuste). Bardzo lubię posypać sos posiekaną natką - rewelacyjna kompozycja.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Dec 17, 2002
Źródło/autor przepisu: moja mama :) a ona z jakiejś książki.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Zrobiłam z boczniakami zamiast ryb. Było rewelacyjne. Sosu wyszło mi tyle, że mogłabym obsmarować 3 półmiski:) Na drugi raz z 3/4 składników.
moskalek Jan 2, 2014

Wlasnie robimy to na obiad. Pysznosci - jak zwykle:)
~Dana Dec 30, 2013

jedynie dałabym mniej soli, każdy soli do smaku,ale musztarda koniecznie
~dana Dec 28, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Grzyby jak ryby (wegańska)
Na niby pasta z ryby (wegańska)
Greckie tzatziki (bez koperku) (lakto-wege)
Tradycyjna sałatka grecka bez oliwy (lakto-wege)
Skordalia z orzechami i czosnkiem - grecki sos krem (wegańska)
Dżunken czyli faszerowana cukinia w sosie pomidorowym (wegańska)
Kotlety fasolowe po grecku (ovo-wege)
Sałatka z dyni po grecku (wegańska)
Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów (bez gotowania) (wegańska)
Sos beszamelowy z mąki kukurydzianej, bez mleka! (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas