7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:bób
kminek, całe ziarna curry majeranek olej/oliwa do smażenia sos sojowy 'Shoyu' (najlepsze jest IMHO shoyu grzybowe) Przygotowanie:Bób (po opłukaniu w zimnej wodzie) wrzucamy do dużej ilości wrzącej wody. Przez 10 minut gotujmy na dużym ogniu (bez przykrycia) - zbierając ewentualnie szumowiny. Później zmniejszamy 'grzanie' i gotujemy dalej aż zmięknie i zacznie ciemnieć. Do gotowania można dodać kminku.
Jak już będzie 'prawie miękki', to odcedzamy i wrzucamy na rozgrzany olej (oliwę) z dodatkiem kminku, curry i (otartego) majeranku - według uznania (ale sugeruję sporo curry - może być również curry ostre, gdy ktoś lubi). Podsmażamy ciągle mieszając, aż łupinki zaczną się 'marszczyć'. Uważać aby nie przypalić. Jak już uznamy, że jest prawie gotowy, to polewamy sosem sojowym. Podajemy gorący na talerzach lub miseczkach. Jeść można widelcem lub pałeczkami - trochę za gorące na 'gołe' palce.
Nadesłał(a) Kuna,
dnia: 2006-08-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia / Mariusz P. Rozpedek
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Przepyszny :D
~Hania 2012-07-28 16:22:43.315
Wspaniały przepis. Nie przepadam za bardzo za bobem w wersji solo, ale bób z curry jest nawet, nawet. ;)
~joacha 2011-06-24 12:24:14.02 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Bób smażony z rozmarynem (wegańska)Bób po rzymsku (smażony z przyprawami) (wegańska) Bób smażony po prostu, bez obgotowywania (wegańska) Szpinak według uznania (wegańska) Zabawa w zupę pokrzywową według Schellera (lakto-wege) Szyszki według przepisu mojej mamy (bez ograniczeń) Bób z jarzynami (wegańska) Salatka z kaszy i bobu (wegańska) Bób z oliwą czosnkową (wegańska) Pilaw z bobem i pieczarkami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
smaczny bób, podobnie jak patrycccja dodałam kumin, a majeranek pominęłam. przyprawy najpierw podsmażyłam na oleju, żeby wydobyć aromat. sos sojowy bardzo tu pasuje. myślę że podsmażony bób z samym sosem sojowym również wyszedłby pysznie, wzorem fasolki z tego przepisu: puszka.pl/przepis/2718-fasolka_szparagowa_z_sosem_sojowym_i_oliwa.html. może z dodatkiem pasty miso...
majczi 2015-07-11 22:23:25.393