7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Zupa ziemniaczana z sosem pestoDanie kuchni włoskiej.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki: dla 4 osób2-3 średnie ziemniaki
2 cebule 25 g masła 600 ml bulionu warzywnego 600 ml mleka 100 g makaronu muszelki 150 ml śmietany kremówki posiekana natka pietruszki świeżo starty parmezan sos pesto: 60 g drobno posiekanej natki pietruszki 2 zmiażdżone ząbki czosnku 60 g posiekanych orzechów pinii 2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii 60 g startego sera parmezan biały pieprz 150 ml oliwy z oliwek grzanki serowo-czosnkowe: kromki chleba 3 łyżki masła 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku cienkie plastry sera żółtego sól ewentualnie zioła Przygotowanie:W celu przygotowania sosu pesto należy wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Aby przygotować grzanki czosnkowo-serowe należy wymieszać masło z czosnkiem i przyprawami, posmarować nim kromki chleba, położyć plasterek sera i zapiekać parę minut w nagrzanym do 130 stopni C piekarniku. Drobno pokroić ziemniaki i cebulę, usmażyć je na rozgrzanym maśle (około 10 minut). Dodać bulion i mleko, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Dodać makaron, gotować 12-14 minut. Wlać śmietanę i gotować kolejne 5 minut. Dodać natkę pietruszki oraz 2 łyżki sosu pesto. Podawać z parmezanem i grzankami serowo-czosnkowymi. Wskazówki i uwagi:Resztę sosu pesto można wykorzystać do pieczonych lub duszonych warzyw, tofu lub makaronu. Albo od razu zrobić większą jego ilość i mieć dwudaniowy obiad, albo smaczną kolację.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2009-05-09 17:00:54.73
Źródło/autor przepisu: Książka "Potrawy z makaronu" - Tom Bridge, przepis odrobinę zmieniony z niewegetariańskiego :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sos pesto (lakto-wege)Sos pesto klasyczny (lakto-wege) Sos zielony (śmietanowy z pesto) (lakto-wege) Zupa ziemniaczana (lakto-wege) Zupa ziemniaczana po parysku (lakto-wege) Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska) Zupa porowo-ziemniaczana (wegańska) Zupa ziemniaczana z paryką (wegańska) Zupa ziemniaczana z porami (wegańska) Surówka z rzodkiewek, pora i grejpfruta, z sosem pesto (wegańska & RAW) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Smaczna włoska zupka, która bardzo przypomina mi szkocką Cullen cheese, ziemniaczaną z wędzonym serem.
Warto dodać do smaku odrobinę papryki wędzonej.
Zdjęcie niestety trochę przebarwione, bo robione telefonem.
ryfka 2013-11-28 12:44:00.835