7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kompot: rabarbar & jabłka lub gruszki

Kwaśny smak rabarbaru genialnie się komponuje ze słodkimi owocami. Na ten pomysł wpadłam kiedy robiłam kompot z rabarbaru z melisą. Oba są świetne :)

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

0,5 kg rabarbaru (4 grube łodygi)
0,5-0,6 kg słodkich jabłek (2 duże) lub gruszek
opcjonalnie:
- otarta skórka z cytryny
- garść świeżej melisy
- sok z cytryny
- 2-3 łyżki cukru lub słodu lub innych słodziszczy

Przygotowanie:

Z rabarbaru ściągamy skórkę i odkrawamy resztki liści, kroimy. Jabłka obieramy i też z grubsza kroimy. Można dodać skórkę z cytryny (wcześniej koniecznie trzeba ją porządnie wyszorować i wyparzyć, bo jest nasączana różnymi świństwami!). Wszystko zalewamy wodą na tyle, żeby owoce były przykryte, gotujemy pod przykryciem 10, max. 15 minut (po zagotowaniu zmniejszamy gaz).

Pod koniec można dodać melisę - ma wspaniały cytrynowy aromat. Ja ją wkładam wręcz po wyłączeniu gazu i zostawiam jeszcze kilka minut pod przykryciem.

Doprawiamy i rozwadniamy do smaku - ja dodałam jeszcze szklankę wody i 3 łyżki cukru. Dla mnie było za słodkie, ale ja nie jestem słodkolubna ;) Przy większej ilości jabłek lub gruszek w ogóle zrezygnowałabym z dosładzania.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-07-15 21:33:59.044
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

dzięki:) a co do melisy i mięty znajdziecie ją w almie:)
~Api 2013-07-08 15:53:09.53

Apl, "zalewamy wodą na tyle, żeby owoce były przykryte". Zawsze łatwiej dodać wody niż jej ująć ;)
patrycccja 2013-07-03 20:45:53.398

A ile wody na te składniki?:)
~Api 2013-07-03 17:01:06.614

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dżem skandynawski: jabłka, gruszki & śliwki (wegańska)
Gruszki w cieście (bez ograniczeń)
Kompot z truskawek (wegańska)
Kompot "suszony" (wegańska)
Kompot wigilijny (wegańska)
Babeczki z rabarbarem (ovo-wege)
Racuszki z rabarbarem (wegańska)
Biszkopt z rabarbarem (bez ograniczeń)
Gruszki w sosie waniliowym (bez ograniczeń)
Kompot jabłkowy z goździkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas