
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Zupa jarzynowa z cukinią, fasolą i curryPyszna, aromatyczna zupka:)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:3 marchewki
2 ziemniaki 2 cukinie 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego po puszce białej i czerwonej fasoli 2 łyżki curry szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy szczypta imbiru sól śmietana/ jogurt do zabielenia (opcjonalnie) natka pietruszki do przybrania Przygotowanie:
Cebule i czosnek posiekać. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Do dużego garnka z grubym dnem wlać olej, dodać curry, cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę i imbir. Wymieszać i dodać warzywa. Ponownie wymieszać, aby pokryć warzywa przyprawami. Poddusić chwilę.
Dolać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok. 20 minut). Dodać fasolę i jeszcze chwilę gotować, doprawić solą. Zdjąć z ognia. Można dodać jogurt/śmietanę. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki. Wskazówki i uwagi:Moje modyfikacje:
- rzadko łączę strączkowe z produktami zbożowymi i ziemniakami ze względu na problemy trawienne, więc robię albo z ziemniakami albo z fasolą; dodaję trochę więcej innych warzyw, ale ogólnie zupa i tak jest treściwa:) - zazwyczaj robię z pół porcji albo nawet z 1/3 żeby za długo nie stała (braki miejsca w lodówce w akademiku xD), więc daję albo białą albo czerwoną fasolę; zużywam od razu i nie muszę myśleć do czego wykorzystać resztę:) Moim zdaniem lepsza jest zupka z białą fasolą, ale to kwestia gustu. Zachęcam do spróbowania różnych opcji i własnych modyfikacji. Ostatnio robiłam z kabaczkiem zamiast cukinii. ![]() Źródło/autor przepisu: Szybko i smacznie Kuchnia wegetariańska, opracowanie zbiorowe, tekst polski Magda Malejczyk
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pyszności! Dokładnie tak ją sobie wyobrażałam :) Aromatyczna, rozgrzewająca, pyszna. Oprócz cebuli dodałam spory kawałek posiekanego w paseczki pora - po przesmażeniu daje świetny aromat, można nawet pominąć bulion i dodać samej wody (puszka.pl/przepis/6167-domowy_bulion_krok_po_kroku-wersja_ekspresowa.html). Zamiast cukinii pasowałaby mi tu też fasolka szparagowa. patrycccja 2012-11-30 17:05:45.789 ![]() EwaH 2012-11-27 23:53:33.798 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Minestrone - zupa jarzynowa z fasolą Jaś i brokułami (wegańska)Curry z cukini (wegańska) Zupa jarzynowa (wegańska) Zupa jarzynowa neapolitańska (lakto-wege) Zupa jarzynowo-grzybowa (lakto-wege) Zupa jarzynowo-ryżowa (wegańska) Makaron curry z cukinią i pomidorami (wegańska) Marchewkada - jarzynowa potrawka z curry i czosnkiem (wegańska) Chili z cukinią, czerwoną fasolą i tofu (wegańska) Quinoa z czarną fasolą, cukinią, papryką i cebulą (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
magdaradek 2015-06-01 06:43:58.875