7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Smażone zielone pomidory (klasyczne, panierowane)Klasyka kuchni południowych stanów USA. Zazwyczaj podawane jako przystawka, ale mogą stanowić samodzielne danie albo występować w roli kotleta lub burgera. Są kwaskowe, orzeźwiające w smaku - w sumie fajna odmiana. Podobnie musi smakować smażona antonówka ;) Wcześniej robiłam pomidory smażone w cieście, ale w panierce są prostsze, szybsze i na pewno nie gorsze. Panierka czy ciasto - nieważne, liczy się środek :D
Średnia ocena:
[4.75
z 4 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [1]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:zielone pomidory (muszą być kompletnie zielone, bez najmniejszej smugi pomarańczowego - inaczej nie będą miały smaku!)
sól pieprz ew. ciut ostrej papryczki w proszku (chili, cayenne, co kto ma) - to mój nietradycyjny dodatek mąka kukurydziana albo pszenna olej do smażenia Przygotowanie:Pomidory myjemy, kroimy w poprzek na grube plastry (ok. 1 cm, nie mniej). Ja nie obierałam ze skórki. Solimy raczej sporo, delikatnie oprószamy pieprzem, można dać też ociupinkę ostrej papryczki. Obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2010-08-30 17:50:13.965
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Smażone zielone pomidory (wegańska)Smażone panierowane plastry cukinii (ovo-wege) Smażone panierowane grzyby (kapelusze) (ovo-wege) Smażone panierowane krążki cebuli (ovo-wege) Cebule na sposób francuski (smażone panierowane krążki) (lakto-wege) Surówka z pomidorów i zielonego groszku (wegańska & RAW) Sos pesto klasyczny (lakto-wege) Zielone pomidory na kwaśno (sałatka na zimę, w słoikach) (wegańska) Czerwono-zielona sałatka (z pomidorem, awokado i groszkiem) (wegańska) Sałatka z jarmużu, zielonego groszku i pomidorów (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Parę razy widziałam zdjęcie do tego przepisu na stronie głównej. Dziś miałam okazję przepis wypróbować i to tylko dlatego, że likwidowałam rośliny pomidora w moim ogródku na których były jeszcze zielone pomidory, które nie dałyby już rady dojrzeć. Efekt mile mnie zaskoczył :-) Bardzo dobre danie, godne polecenia.
I jeszcze - panierka z mąki kukurydzianej okazała się też świetna! W ogródku rosną właśnie cukinie i ja już cieszę się na kotleciki obtoczone w kukurydzianej panierce :-)
Iwo-na 2012-10-17 21:26:24.226