7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Wegetariański "rosół"-krem sojowy

Pamiętam, że parę lat temu, kiedy jeszcze mięso pojawiało się w moim menu, uwielbiałam rosół z kury z 'podziabanymi' ziemniakami i marchewką i dużą ilością pietruszki. Oczywiście teraz już mięsa żadnego nie ruszę, aczkolwiek chciałam sobie przypomnieć smak, który kiedyś mnie tak zachwycił, i wymyśliłam coś takiego.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 duże ziemniaki
2 duże marchewki
paczka 'kotletów' sojowych
2-3 kostki warzywne (zależy jaki wielki garnek)
inne przyprawy, jakie chcecie do smaku, np.:
- pieprz
- zioła prowansalskie
- maggi
nać pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy, kroimy w kostkę coby się szybciej ugotowały. Wrzucamy do garnka wraz z kostkami, kotletami sojowymi, pieprzem i ziołem prowansalskim i dolewamy wody do końca.

Gotujemy wszystko do miękkości, wyławiamy i traktujemy blenderem do postaci papki, a następnie wrzucamy z powrotem do bulionu. Mieszamy aby się wszystko ładnie rozprowadziło, próbujemy i doprawiamy.

Na talerzu dodajemy pietruszki, maggi jeżeli potrzeba.
Nadesłał(a) wybitna, dnia: 2011-01-27 18:49:59.817
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Szczerze mówiąc trudno powiedzieć. Skład jest taki: maltodekstryna, sól, warzywa suszone, olej, kurkuma, przyprawy, aromat naturalny. Dwa ostatnie składniki są wątpliwe, diabli wiedzą co tam dodali. Jeśli ci zależy, to możesz wysłać do firmy pytanie. Ja wolę kupić po prostu inny produkt. Poza tym odstręcza mnie nazwa firmy... Drobdar. W sumie mamy sytuację jak z Vegetą natur, bo też niewegetariańska firma ma w ofercie produkt wege (załóżmy, że faktycznie jest wszystko ok ze składem), ale jednak..
patrycccja 2011-11-26 19:34:15.756

a tego typu bulion
to prawda co a nim pisze ?
t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRQ0rSH6MzmxWONt48TlHHHa83u-btBHzsqz87ONOEOTOgaQVHhEA
agnmid 2011-11-26 15:18:22.617

Więc najlepszy bulion jest domowy. Powiesz: dłuuugo się gotuje. Owszem, zajmuje to nieco czasu, ale można przygotować np. dzień wcześniej :) puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html
A jeśli chcesz kupny, to zagraniczne - do kupienia albo w sklepach wege/ ze zdrową żywnością (internetowych lub zwykłych) albo nawet w działach ze zdrową żywnością zwykłych sklepów. W Bomi i Społem maja np. Marigold Organic Swiss Bulion, w kostkach i proszku (wole w proszku). Aha, jakiś czas temu pojawiła się też Vegeta Natur - skład też jest ok.
patrycccja 2011-11-26 12:07:21.819

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety wegetariańskie z granulatu sojowego (wegańska)
Klopsiki wegetariańskie z granulatu sojowego (wegańska)
Rosół (wegańska)
Rosół z brukselką (wegańska)
Rosół wegański (wegańska)
Krem waniliowy do tortów (na margarynie i mleku sojowym) (wegańska)
Wegetariański gulasz (lakto-wege)
Kotlety wegetariańskie (bez ograniczeń)
Wegetariański grill (lakto-wege)
Wegetariański “smalec” (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas