7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Zupa krem ze świeżych warzyw - 10 wariacjiJeden przepis, a szaleć można z coraz to nowymi zupami przez półtora tygodnia :-) Najlepszymi dodatkami do zup kremowych są grzanki lub groszek ptysiowy.
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [1]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 3-4 osób1,5 filiżanki bulionu warzywnego
0,5 filiżanki posiekanej cebuli wybrane warzywa i przyprawy w ilościach wg ilości podanych poniżej 2 łyżki masła lub oleju do smażenia 2 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli szczypta białego pieprzu 1 filiżanka wody (może być też mleko zwykłe lub roślinne) RODZAJ I ILOŚĆ WARZYW, PRZYPRAWY / CZAS GOTOWANIA * 2 filiżanki szparagów w kawałkach ok. 2 cm, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta utartej gałki muszkatołowej (lepiej kwiatu muszkatołowego) / 8 minut * 1/2 filiżanki fasolki szparagowej w kawałkach ok. 2 cm, 1/2 łyżeczki suszonego cząbru / 20-30 minut * 2 filiżanki małych różyczek brokułów, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, mały liść laurowy, szczypta granulowanego czosnku / 10 minut * 1 filiżanka pokrojonej w plasterki marchwi, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii / 12 minut * 2 filiżanki niewielkich kawałków kalafiora, 1/2 - 3/4 łyżeczki curry / 10 minut * 1,5 filiżanki selera pokrojonego w drobną kostkę, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii / 15 minut * 1 filiżanka pieczarek w plasterkach, szczypta gałki muszkatołowej / 5 minut * 1 filiżanka ziemniaków pokrojonych w kostkę, 1/2 łyżeczki suszonego koperku / 10 minut * 4 średnie pomidory bez skórki i pestek pokrojone na ćwiartki, 1/4 łyżeczki suszonej bazylii / 15 minut * 1,5 filiżanki obranej cukinii w kawałkach, duża szczypta utartej gałki muszkatołowej / 5 minut Przygotowanie:Do garnka wlać bulion, dodać cebulę oraz wybraną z tabeli kombinację warzyw i przypraw. Najlepiej użyć świeżych warzyw, choć poza sezonem można również zastosować mrożone. Bulion zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować (z mieszanki brokułowej wyjąć uprzednio liść laurowy).
Na patelni zrobić białą zasmażkę z masła lub oleju i mąki, dodać sól i pieprz, rozprowadzić wodą lub mlekiem uważając, by nie było grudek. Wlać mieszaninę do zupy, doprowadzić do wrzenia (należy ją często mieszać), chwilę pogotować. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą i białym pieprzem.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-09-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zupa-krem ze świeżych ogórków i ziemniaków (wegańska)Zupa-krem z warzyw śnieżnych (lakto-wege) Zielona zupa-krem ze świeżych ogórków z dodatkiem kiełków (wegańska) Zupa-krem ziemniaczana z zieleniną (zielonymi warzywami) (lakto-wege) Korzenna zupa-krem ze strączkowców i mieszanych warzyw (wegańska) Sajgonki wegańskie ze świeżych warzyw (wegańska) Pomidorówka - krem ze świeżych pomidorów (wegańska) Krem z warzyw (wegańska) Zupa pomidorowa (ze świeżych pomidorów) (lakto-wege) Zupa ze świeżych ogórków i jarzyn (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Pycha! Robiłam na razie wersję brokułową, którą już dobrze znałam, ale zamierzam próbować dalej :)
kasiarka 2011-10-16 11:34:07.549