7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Grzanki do zupy (sześcianiki) naturalne, ziołowe lub czosnkowe

Niby banał, a jednak trzeba wiedzieć, jak się robi. Ja grzanki bardzo lubię, ale sama robiłam może raz. Teraz przyszła pora na naukę ;) Świetne do pomidorówki, zup-kremów i w ogóle wszystkich gęstych zup :)

Średnia ocena: [4.888888888888889 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

chleb biały lub razowy, może też być bułka - najlepiej, żeby pieczywo nie było zbyt świeże
olej lub oliwa do smażenia (nie extra vergine)

opcjonalnie:
- zioła, np. oregano, zioła prowansalskie, koperek
- czosnek świeży

Przygotowanie:

Pieczywo pokroić w kostkę o krawędzi 0,5 do 1 cm. Dlatego właśnie nie powinno być za świeże - wtedy się bardzo trudno kroi :) Aha, lepiej też, żeby na wierzchu nie było żadnej posypki, bo może się przypalać. Grzanki razowe będą oczywiście bardziej kwaskowe w smaku, ale to już zależy co komu pasuje.

Olej lub oliwę (w zależności od rodzaju zupy i własnych preferencji) rozgrzać nieco na patelni - powinna być szeroka, żeby dało się pomieścić pieczywo w niezbyt grubej warstwie. Wrzucić kostki (bez okruchów, bo będą się przypalać) i szybko zamieszać, żeby nie wychlały oleju tylko te, co na dnie. Można dosypać ziół dla aromatu :) Zmniejszyć ogień i smażyć co jakiś czas mieszając, aż się zrumienią i będą chrupiące. Przełożyć z patelni jak tylko będą gotowe.

Robiąc grzanki czosnkowe należy najpierw, na chłodny olej, wrzucić pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Smażyć przez chwilę, aż zacznie się rumienić. Wtedy wrzucić pokrojone pieczywo.

Wskazówki i uwagi:

Grzanki dodawać do zupy w ostatniej chwili, żeby nie namiękły :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2009-08-27 17:37:31.213
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Robiłam wyszła pyszna ale niestety piekarnik mi się zepsuł i miałam problem z grzankami ale wsadzilam do tostera przyrumienilo się powtarlam czosnkiem chlebek i ponroilam i kostkę wyszło genialnie!
~A 2016-12-09 15:59:51.037

wolę grzanki na klarowanym maśle i nie z patelni, ale z piekarnika. Na rozgrzane masło na patelni wrzucam grzanki i szybko mieszam, następnie obrumieniam w piekarniku w tem. 180 oC. Masła daję niewiele.
~halszka 2015-02-12 19:06:22.924

ja smaze na oleju sezamowym i dodaje sezam mmm polecam :)
~sab 2014-12-18 00:08:35.52

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Grzanki ziołowo-czosnkowe z serem (lakto-wege)
Zupa fasolowa z grzankami czosnkowymi we włoskim stylu (lakto-wege)
Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami czosnkowymi (lakto-wege)
Zupa-krem z porów na mleku, z czosnkowymi grzankami (wegańska)
Zupa krem z porów z grzankami czosnkowymi (wegańska)
Dip czosnkowo-ziołowy (lakto-wege)
Zupa-krem cebulowa z grochem i grzankami czosnkowymi z chleba żytniego (wegańska)
Sos ziołowo-czosnkowy na zasmażce (lakto-wege)
Sos vinegrette czosnkowo-ziołowy (wegańska)
Grzanki serowo-czosnkowe (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas