7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ciasto dyniowe z mus-kremem

Mam kilka dyń z własnego ogródka, więc postanowiłam zrobić ciasto. Pychota!

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na małą okrągłą formę (15 porcji)

ciasto:
1 szklanka mąki pszennej białej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki kaszki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

1 i 1/2 szklanki musu z dyni (zmiksowanej dyni)
1/3 szklanki oleju roślinnego
2/3 szklanki cukru
olejek waniliowy

mus-krem:
1 i 1/3 szklanki musu z dyni (zmiksowanej dyni)
4 łyżki miodu lub cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka oleju
ew. 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Mąki przesiewamy, suche składniki (bez cukru) mieszamy dokładnie. Osobno mieszamy składniki mokre i cukier. Następnie wszystko łączymy, miksujemy. Smarujemy tortownicę olejem, posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy ok. 30 minut.

Robimy mus-krem: wszystko razem mieszamy i chwilę podgotowujemy na małym ogniu, studzimy.

Po wystudzeniu ciasta przekrawamy je na 2 części i przekładamy kremem. Gotowe:)

Wskazówki i uwagi:

Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem lub nałożyć bitej śmietany z mleka kokosowego :)) i posypać orzeszkami. Pyszotka :)
Nadesłał(a) LucyLuna, dnia: 2011-10-09 15:31:39.212
Źródło/autor przepisu: http://weganie.blogspot.com/2010/09/ciasto-dyniowe.html z drobnymi modyfikacjami
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Trzeba było słuchać komentarzy. Rzeczywiście wyszło gliniaste i musiałam przerobić na bajaderki...
Noldorka 2012-09-25 11:18:41.827

Co do ciasta mam mieszane uczucia, piekłam je dłużej niż w przepisie a mimo to jest trochę jak plastelina, jakby niedopieczone - może to wina dyni. Sam mus rewelacja, chociaż pozwoliłam sobie na małe zmiany: dodałam jedno jabłko i mój ulubiony zestaw przypraw do ciast dyniowych, czyli cynamon, kardamon i imbir. Całość dobra, chociaż trochę za słodka.
Dorota 2012-05-21 13:52:07.424

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto dyniowe (wegańska)
Ciasto dyniowe z bananem (wegańska+miód)
Ciasto dyniowe z jabłkiem (bez ograniczeń)
Wegańskie ciasto dyniowe (wegańska)
Zupa-krem dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym (wegańska)
Krem jarzynowo-dyniowy z prażonym słonecznikiem i kiełkami (wegańska)
Zupa-krem dyniowa ze słodkim ziemniakiem (wegańska)
Mus (zupa-krem) z dyni z pomidorem i mlekiem (wegańska)
Zupa-krem dyniowa z piwem i prażonymi pestkami dyni (wegańska)
Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas