7684 przepisów wegetariańskich
w tym 4878 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bita śmietana kokosowa (z mleka kokosowego)

Naprawdę działa :) Szczerze mówiąc nigdy nie lubiłam bitej śmietany, ale fajnie mieć wegańską alternatywę, w dodatku - według mnie - smaczniejszą :)

Średnia ocena: [4.9 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [15]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

mleko kokosowe - ponad 100 ml [*]
malutka szczypta soli (malusieńka, tyle ile "szczypniemy" opuszkami palców)
łyżeczka cukru waniliowego lub zwykłego

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wkładamy do lodówki - orientacyjnie na 2-3 godziny - żeby rozdzieliło się na "krem" (odłoży się na górze, jak śmietana na mleku) i "wodę" (zostanie na dole). Można wcześniej przelać mleko do szklanki/słoika, żeby obserwować postępy.

Wyjmujemy delikatnie łyżką naszą "śmietanę 36%, kremówkę" ;) aż naszym oczom ukaże się część wodnista. Ja wykorzystałam 100ml kremu. Dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Ubijamy jakieś 3 minuty.

Śmietana jest gotowa kiedy uznamy ją za taką - mi wyszła całkiem sztywna, nie wypływała po odwróceniu szklanki do góry dnem, ale też nie była taka super sztywna, nienaruszalna.

Wskazówki i uwagi:

[*] Mleko kokosowe nie powinno zawierać żadnych emulgatorów, czyli dodatków do żywności, które umożliwiają utworzenie i utrzymanie jednolitej mieszaniny ze wzajemnie niemieszających się składników (np. woda i olej). Zgodnie ze swoja naturą emulgatory utrudnią, a może nawet uniemożliwią rozdzielenie mleka na "krem" i "wodę". W dodatku niektóre nie są wegetariańskie.
Zwracajcie też uwagę na procenty ;) Np. mleko kokosowe 55% zawiera 55% mleczka kokosowego i 45% wody. Więc im więcej procentów tym lepiej, ale z takiego 55% też wyjdzie.

W przypadku tego przepisu kluczowe jest dobre schłodzenie "kremu", inaczej nie bardzo chce się ubijać. Dlatego ubijamy go jak najszybciej po wyjęciu z lodówki.

Gotowa bita śmietana wstawiona do lodówki ładnie się trzyma :) Wygląda na to, że całkiem długo może tak czekać, bo po paru godzinach wcale się nie zmieniła albo nawet jeszcze nieco usztywniła - po odwróceniu szklanki uderzałam nią o dłoń, a śmietana ani drgnie ;)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Feb 10, 2010
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu Euridice (http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5203), która korzystała z kolei z http://wingitvegan.blogspot.com/2008/11/coconut-milk-love.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Pychotka :)
moni Dec 28, 2013

moris, różnie ludzie robią. Dają cukier, skrobię, smietan-fix... Jest wiele ciast i tortów na bazie koko-kremu :)
puszka.pl/przepis/7788-wuzetka.html
puszka.pl/przepis/7749-niby_wuzetka.html
puszka.pl/przepis/8075-ciasto_la_tiramisu.html
Jeśli chcesz go jeszcze obciążyć masa plastyczną, to koniecznie dałabym jakiegoś usztywniacza. A agarem chyba jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś robił, ale czemu nie. Ja bym wcześniej zrobiła testowy.
Polecam też kategorię "torty", jest trochę wegańskich, czyli nie tylko bez mleka, ale też bez jajek, margaryny, miodu itd. :) puszka.pl/do/cat,30,torty?dietId=3
patrycccja Nov 27, 2013

witam! w najblizszym czasie chce zrobic tort dla mojego synka w stylu angielskim(czyli pokrytu masa plastyczna i zdobieniami z masy cukrowej). synek jest uczulony na bialko mleka krowiego zatem chce zrobic mase ze smietanki kokosowej, ewentualnie wzmocnic agar-agar dla pewnosci. mje pytanie jest takie-czy ten krem jest na tyle 'solidny ' zeby utrzymac cala konstrukcje? czy ktos ma doswiadczenie?
~moris Nov 26, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Śmietana kokosowo-ryżowa (wegańska)
Lody karmelowe z mleka kokosowego (wegańska)
Bita śmietana z pomarańczą (lakto-wege)
Bita śmietana z owocami (lakto-wege)
Bita śmietana z ananasem (lakto-wege)
Zupa z ogórków małosolnych i mleka kokosowego (wegańska)
Sowy - ciasto ze śmietaną kokosową i owocami (wegańska)
Wegański tort z owocami i bitą śmietaną kokosową (wegańska)
Indyjski daal czyli puree z czerwonej soczewicy (z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego) (wegańska)
Brukselka z porem i suszonymi pomidorami w sosie z mleka kokosowego (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas