7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bita śmietana kokosowa (z mleka kokosowego)

Naprawdę działa :) Szczerze mówiąc nigdy nie lubiłam bitej śmietany, ale fajnie mieć wegańską alternatywę, w dodatku - według mnie - smaczniejszą :)

Średnia ocena: [4.9 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [17]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

mleko kokosowe - ponad 100 ml [*]
malutka szczypta soli (malusieńka, tyle ile "szczypniemy" opuszkami palców)
łyżeczka cukru waniliowego lub zwykłego

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wkładamy do lodówki - orientacyjnie na 2-3 godziny - żeby rozdzieliło się na "krem" (odłoży się na górze, jak śmietana na mleku) i "wodę" (zostanie na dole). Można wcześniej przelać mleko do szklanki/słoika, żeby obserwować postępy.

Wyjmujemy delikatnie łyżką naszą "śmietanę 36%, kremówkę" ;) aż naszym oczom ukaże się część wodnista. Ja wykorzystałam 100ml kremu. Dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Ubijamy jakieś 3 minuty.

Śmietana jest gotowa kiedy uznamy ją za taką - mi wyszła całkiem sztywna, nie wypływała po odwróceniu szklanki do góry dnem, ale też nie była taka super sztywna, nienaruszalna.

Wskazówki i uwagi:

[*] Mleko kokosowe nie powinno zawierać żadnych emulgatorów, czyli dodatków do żywności, które umożliwiają utworzenie i utrzymanie jednolitej mieszaniny ze wzajemnie niemieszających się składników (np. woda i olej). Zgodnie ze swoja naturą emulgatory utrudnią, a może nawet uniemożliwią rozdzielenie mleka na "krem" i "wodę". W dodatku niektóre nie są wegetariańskie.
Zwracajcie też uwagę na procenty ;) Np. mleko kokosowe 55% zawiera 55% mleczka kokosowego i 45% wody. Więc im więcej procentów tym lepiej, ale z takiego 55% też wyjdzie.

W przypadku tego przepisu kluczowe jest dobre schłodzenie "kremu", inaczej nie bardzo chce się ubijać. Dlatego ubijamy go jak najszybciej po wyjęciu z lodówki.

Gotowa bita śmietana wstawiona do lodówki ładnie się trzyma :) Wygląda na to, że całkiem długo może tak czekać, bo po paru godzinach wcale się nie zmieniła albo nawet jeszcze nieco usztywniła - po odwróceniu szklanki uderzałam nią o dłoń, a śmietana ani drgnie ;)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Feb 10, 2010
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu Euridice (http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5203), która korzystała z kolei z http://wingitvegan.blogspot.com/2008/11/coconut-milk-love.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Prosze o podpowiedz, gdyz mleko wyszlo mi tylko raz i nie pamietam jak to sie stalo,,,
po wstawieniu do lodowki85%)czesc smietanki tak mi zastyga, iz robi sie bardzo twarda i nie da sie jej miksowac, czy ´tzn. iz mleko za dlugo bylo chlodzone?
~Arli Feb 15, 2016

Bardzo fajnie pokazane jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku - w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.
~Maria Jan 14, 2016

Pychotka :)
moni Dec 28, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Śmietana kokosowo-ryżowa (wegańska)
Lody karmelowe z mleka kokosowego (wegańska)
Bita śmietana z pomarańczą (lakto-wege)
Bita śmietana z owocami (lakto-wege)
Bita śmietana z ananasem (lakto-wege)
Zupa z ogórków małosolnych i mleka kokosowego (wegańska)
Sowy - ciasto ze śmietaną kokosową i owocami (wegańska)
Mus czekoladowy z bitą śmietaną kokosową (wegańska)
Wegański tort z owocami i bitą śmietaną kokosową (wegańska)
Indyjski daal czyli puree z czerwonej soczewicy (z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas