7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Amarsotto z pieczarkami i mieszanką chińską

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

150 g ugotowanego amarantusa (czyli 65 g = mniej niż 1/2 szkl. suchego)
1/2 niedużej cebuli (50 g)
30 g masła lub oleju/oliwy do smażenia
3 średnie świeże pieczarki (100 g)
100 g mieszanki chińskiej (mrożonej)
1/2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
papryka w proszku
1 szklanka jarzynowego wywaru

Przygotowanie:

Amarantus ugotować: zalać 3-krotną ilością wody, dodać szczyptę soli, zagotować i trzymać jeszcze 15 min. na małym ogniu.

Posiekać cebule w drobną kostkę. Następnie umyć pieczarki i pokroić na drobne kawałki. Cebulę i pieczarki poddusić przez chwilę na roztopionym maśle lub oleju. Następnie dodać do tego mieszankę chińską i jeszcze chwilę dusić wszystko razem.

Dodać szklankę jarzynowego wywaru i przyprawy do smaku. Na końcu dopiero dodać do potrawy ugotowane uprzednio ziarna amarantusa. Warzywa dusić do momentu całkowitego odparowania wywaru jarzynowego.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-09-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: ulotka z festiwalu nauki 2000 z wykładu "amarantus na polskim stole"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nie mam pojęcia, co to ta mieszanka chińska, ale z cebulą, czosnkiem, papryką, kalafiorem i brokułem było przepyszne :) Robiłam w woku, a z ziół dałam mieszankę prowansalską, nieco papryki i sól. Pieczarek nie dałam, bo robiłam dla rodziny, a brat nie lubi, a tak bym też dała :)
Luna7 2012-05-08 21:39:17.216


Bardzo dobre, choć nie wygląda reprezentacyjnie... amarantus jest brązowy jakby był zaprawiony sosem sojowym ;) Co zmieniłam? Po pierwsze nie więcej niż połowa bulionu - nie chciałam, żeby warzywa były ciapowate. Po drugie: majeranek jakoś mi nie leżał, więc dałam imbir mielony - pasował super. Czosnek niechcący pominęłam i wcale mi go nie brakowało ;)
patrycccja 2011-04-18 20:57:53.397

przepis chętnie wypróbuję. poprzednie próby ugotowania amarantusa skończyły się niepowodzeniem więc tym razem spróbuję namoczyć na noc i powiem jak poszło :P
_franca_ 2008-10-10 22:01:17.672

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos z mieszanką warzyw chińskich (wegańska)
Bakłażan faszerowany ryżem z mieszanką chińską i papryką (wegańska)
Sajgonki z mieszanką chińską gotowane na parze (wegańska)
Mieszanka jarzynowa po chińsku (wegańska)
Chińska jajecznica (ovo-wege)
Mieszanka studencka z nerkowcami i migdałami (wegańska)
Chińskie ciasteczka z wróżbą (ovo-wege)
Makaron chiński na ostro (wegańska)
Fasolka szparagowa na sposób chiński (wegańska)
Makaron chiński z warzywami (po zabrzańsku) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas