7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Biszkopt wegański

Istnieją już dwa podobne przepisy na puszce: biszkopt wegański - bez jajek i wegański tort czekoladowy z wiśniami. Upiekłam obydwie wersje i zostaję jednak przy tej, którą znałam wcześniej, z trochę innymi proporcjami składników. Oto przepis:

Średnia ocena: [4.888888888888889 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [33]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

(Podaję ilości z oryginalnego przepisu, a w nawiasie 1,5 porcji, którą ja zawsze piekę)
2 filiżanki(150 ml) mąki (380 g)
2 łyżeczki sody oczyszczonej (3 łyżeczki)
1 filiżanka cukru (240 g)
1 opakowanie cukru waniliowego lub aromat
10 łyżek oleju (190 ml)
1 filiżanka wody (może być gazowana)
1/2 filiżanki mleka roślinnego (ja dodaję całość 1,5 filiżanki - 350 ml - mleka roślinnego)
ew. 2-3 łyżki kakao

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać, dodać olej i mleko/wodę, dobrze zmiksować. Jeśli chcecie upiec tort czekoladowy można dodać 2-3 łyżki kakao.

Piec w tortownicy, w temp. 180 st. C około 45 minut.

Wskazówki i uwagi:

Biszkopt można przełożyć czym tylko chcecie! Oto kilka propozycji:
- dowolnym dżemem (pyszności! i zróbcie to najlepiej na dzień przed jedzeniem, wtedy ciasto i dżem dobrze się "przegryzą");
- kremem na bazie budyniu;
- świeżymi bananami (pokrojone w plasterki, skropione cytryną i wymieszane do pierwszej "lepkości");
- innymi owocami surowymi lub z kompotu;
- masłem orzechowym;
- kremem czekoladowym a la nutella.
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2012-02-24 06:20:54.494
Źródło/autor przepisu: http://tierrechtskochbuch.de/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Upiekłam ten biszkopt zgodnie z zaleceniami autorki. Wyszedł przeolbrzymi, ale pękł mi z wierzchu. Jest to bardzo nieestetyczne, co zrobić, żeby wyrósł ładnie ale nie miał brzydkich bruzd, które nie wiem jak zasłonić? Czy to wynika z tego, że w cieśnie za dużo jest sody? (dałam mniej niż w przepisie 2,5 łyżeczki), czy może powinien piec się cały czas na termoobiegu?
Scansenmuseum 2015-03-28 16:32:58.575

Wiem, że odkopuję starą dyskusję, ale może kogoś uchroni to od głupiej wpadki, takiej jak moja :( Zaciekawiona przepisem podanym przez OpenWorld zrobiłam go, bez sprawdzenia u źródła (na blogu) i niestety, ale w oryginale jest: 2szkl mąki i 1szkl cukru, nie odwrotnie. Mojego "biszkopta" musiałam wylać a piekarnik oskrobać, bo ciasto najpierw się spieniło i wylało, a potem opadło i zostało takie płynne :( Ech, szkoda.
agamaja 2014-09-08 18:49:04.808

W jakiej wielkości tortownicy pieczecie, ten na 1,5 porcji? Rozumiem że do ciasta trzeba dodać i wodę i mleko?
~q85 2014-03-31 19:27:43.322

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Biszkopt wegański - bez jajek! (wegańska)
Wegański biszkopt bez tłuszczu (wegańska)
Biszkopt 3 (ovo-wege)
Biszkopt 2 (ovo-wege)
Biszkopt (ovo-wege)
Biszkopt z amarantusem (ovo-wege)
Biszkopt zaparzany (ovo-wege)
Biszkopt na białkach (ovo-wege)
Biszkopt z owocami (ovo-wege)
Biszkopt z serem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas