
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Biszkopt wegańskiIstnieją już dwa podobne przepisy na puszce: biszkopt wegański - bez jajek i wegański tort czekoladowy z wiśniami. Upiekłam obydwie wersje i zostaję jednak przy tej, którą znałam wcześniej, z trochę innymi proporcjami składników. Oto przepis:
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:(Podaję ilości z oryginalnego przepisu, a w nawiasie 1,5 porcji, którą ja zawsze piekę)
2 filiżanki(150 ml) mąki (380 g) 2 łyżeczki sody oczyszczonej (3 łyżeczki) 1 filiżanka cukru (240 g) 1 opakowanie cukru waniliowego lub aromat 10 łyżek oleju (190 ml) 1 filiżanka wody (może być gazowana) 1/2 filiżanki mleka roślinnego (ja dodaję całość 1,5 filiżanki - 350 ml - mleka roślinnego) ew. 2-3 łyżki kakao Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać, dodać olej i mleko/wodę, dobrze zmiksować. Jeśli chcecie upiec tort czekoladowy można dodać 2-3 łyżki kakao.
Piec w tortownicy, w temp. 180 st. C około 45 minut. Wskazówki i uwagi:Biszkopt można przełożyć czym tylko chcecie! Oto kilka propozycji:
- dowolnym dżemem (pyszności! i zróbcie to najlepiej na dzień przed jedzeniem, wtedy ciasto i dżem dobrze się "przegryzą"); - kremem na bazie budyniu; - świeżymi bananami (pokrojone w plasterki, skropione cytryną i wymieszane do pierwszej "lepkości"); - innymi owocami surowymi lub z kompotu; - masłem orzechowym; - kremem czekoladowym a la nutella.
Nadesłał(a) Iwo-na,
dnia: 2012-02-24 06:20:54.494
Źródło/autor przepisu: http://tierrechtskochbuch.de/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() ![]() ![]() Nowe komentarze:
Wiem, że odkopuję starą dyskusję, ale może kogoś uchroni to od głupiej wpadki, takiej jak moja :( Zaciekawiona przepisem podanym przez OpenWorld zrobiłam go, bez sprawdzenia u źródła (na blogu) i niestety, ale w oryginale jest: 2szkl mąki i 1szkl cukru, nie odwrotnie. Mojego "biszkopta" musiałam wylać a piekarnik oskrobać, bo ciasto najpierw się spieniło i wylało, a potem opadło i zostało takie płynne :( Ech, szkoda.
agamaja 2014-09-08 18:49:04.808
W jakiej wielkości tortownicy pieczecie, ten na 1,5 porcji? Rozumiem że do ciasta trzeba dodać i wodę i mleko?
~q85 2014-03-31 19:27:43.322 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Biszkopt wegański - bez jajek! (wegańska)Wegański biszkopt bez tłuszczu (wegańska) Biszkopt 3 (ovo-wege) Biszkopt 2 (ovo-wege) Biszkopt (ovo-wege) Biszkopt z amarantusem (ovo-wege) Biszkopt zaparzany (ovo-wege) Biszkopt na białkach (ovo-wege) Biszkopt z owocami (ovo-wege) Biszkopt z serem (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Scansenmuseum 2015-03-28 16:32:58.575