7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ciasto "zeberka"

Ciasto z tego przepisu zawsze mi wychodzi i jest pyszne :)

Średnia ocena: [4.6 z 15 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [30]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5 szklanki mąki (używam pszennej zwykłej)
3/4 szklanki cukru brązowego nierafinowanego lub białego
szczypta soli morskiej lub zwykłej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju (np. słonecznikowego)
1 łyżeczka octu balsamicznego (używam jabłkowego domowej roboty)
1 łyżka ekstraktu waniliowego (pomijam)
1 szklanka mleka owsianego (używam sojowego z Biedronki o smaku waniliowym)

1,5 łyżki kakao
ziarenka z 1/2 laski wanilii (zamiast tego daje aromat waniliowy)

Przygotowanie:

Suche składniki mieszamy w misce. Następnie wlewamy płynne i dobrze mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy aromat waniliowy, do drugiej kakao, mieszamy każde z osobna.

Okrągłą blachę wykładamy papierem, brzegi smarujemy olejem, wlewamy na przemian po kilka łyżek ciemnego i jasnego ciasta.
Pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka.

Wskazówki i uwagi:

Ciasto można polać polewą. Na zdjęciu zrobiłam polewę z czekolady: zagotowałam trochę mleka w garnuszku, dodałam odrobinkę - dosłownie oleju i gdy zaczęło się gotować dorzuciłam czekoladę i mieszałam do uzyskania pożądanej konsystencji.

Można zrobić polewę kakaową, którą robię bardzo często i jest pyszna :) Do garnuszka lejemy trochę wody i cukru, po chwili dajemy olej, gdy zacznie wrzeć dodajemy kakao i mieszamy aż się wszystko całkowicie rozpuści i konsystencja będzie jednolita bez żadnych grudek.

* W Puszce jest też inny przepis na to ciasto: zebra wegańska.
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: 2012-02-28 20:42:57.219
Źródło/autor przepisu: http://pinkcake.blox.pl/2011/10/Weganska-zebra-z-zakalcem.html#ListaKomentarzy
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Skuszona smakowitym zdjęciem i pięknym wspomnieniem z dzieciństwa (dopóki nie ujrzałam na własne oczy, jak sąsiadka piecze to pasiaste ciasto, byłam pewna, że to magia!), wypróbowałam przepis.
Niestety, wyszedł mi zakalec. Ciasto najpierw wyrosło całkiem ładnie, a potem klapa. Generalnie zjem wszystko ;) ale zakalca na oleju nie polecam, zwłaszcza po serii całkiem udanych wypieków z puszki. :)
Jedyna modyfikacja to zamiana kakao na karob.
chez_paulina 2015-11-18 15:43:12.53

Wyszło mi bardzo niskie, ale być może jest to związane z tym, że trzeba po prostu zwiększyć proporcje?
Mimo to jest pyszne, a zakalcem chyba być nie może bo nawet pękło z góry? Nigdy nie byłam dobra z pieczenia ciast, więc jakby było inaczej to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.
Pozdrawiam :)
Scansenmuseum 2014-04-25 21:01:58.86


Zrobiłam podwójną porcję w 26 cm tortownicy i rozeszło się błyskawicznie wśród niewegańskiej rodziny, która początkowo podeszła do niego z rezerwą;). Na pewno jeszcze nieraz upiekę, bo to świetny przepis.
zielenina 2014-02-22 22:09:12.902

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jabłka w cieście (wegańska)
Ciasto z rodzynkami (ovo-wege)
ciasto japońskie (ovo-wege)
Kalafior w cieście (ovo-wege)
Ciasto dyniowe (wegańska)
Ciasto ze śliwkami (wegańska)
Ciasto drożdżowe (bez ograniczeń)
Ciasto cappucino (bez ograniczeń)
Gruszki w cieście (bez ograniczeń)
Ciasto włoskie (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas