7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Empanada - czyli paragwajskie samosyW Paragwaju empanadas je się najczęściej z nadzieniem mięsno-maniokowym. W wegetariańskiej wersji dostępne są one z nadzieniem z kukurydzy (+ najczęściej ser) i z nadzieniem serowym. Podaję niżej wersje z kukurydzą i moją własną fasolową - wegańską.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:Ciasto na empanada przygotowuję wg tego przepisu.
nadzienie z kukurydzy: kukurydza z puszki cebula sól i przyprawy wg upodobań opcjonalnie dowolny ser nadzienie fasolowo-warzywne: ugotowana fasola (może być czerwona fasola z puszki) cebula czosnek warzywa wg uznania, np.: papryka, marchew, sól i przyprawy wg upodobań olej do smażenia Przygotowanie:Nadzienie z kukurydzy: kukurydzę (bez wody) miksujemy ręcznym blenderem. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy i dodajemy ją do kukurydzy. Całość doprawiamy. Można dodać do masy dowolny ser.
Nadzienie fasolowo-warzywne: fasolę (bez wody) miksujemy ręcznym blenderem. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy, dodajemy zmiażdżony czosnek, następnie pokrojone warzywa i dusimy do miękkości. Warzywa dodajemy do fasoli i całość doprawiamy. Z przygotowanego ciasta wykrawamy kółka jak na normalne pierogi. Nakładamy farsz na ciasto, lepimy jak pierogi, a potem smażymy na głębokim tłuszczu. Wskazówki i uwagi:Do empanadas z nadzieniem fasolowym świetnie pasuje sos, w którym zamacza się smażone pierożki, np.: sos chili na zimno bez gotowania.
Nadesłał(a) Iwo-na,
dnia: 2012-08-03 19:21:25.977
Źródło/autor przepisu: Paragwaj - tradycja + trochę własnej inicjatywy
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
a gdyby tak wykorzystać to ciasto na samosy?
ucztavege.most.org.pl/przepisy/53.html ~ansiaa 2012-12-16 20:52:32.245
Ostatnim razem, kiedy robiłam empanadas zabrakło mi nadzienia fasolowego i na szybcika namoczyłam proteinę sojową, dodałam do niej koncentrat pomidorowy(dużo, tak żeby masa troszkę się kleiła) i mocno doprawiłam(czosnek, chili, papryka, cebula suszona, curry, sól, można oczywiście użyć inne ulubione przyprawy). Wow! To było pyszne! Polecam.
Iwo-na 2012-12-15 14:40:48.71 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Samosy (wegańska)Samosy krok po kroku (wegańska) Samosy z bobem i ziemniakami (wegańska) "Samosy" w cieście fracnuskim (wegańska) Samosy z ciasta z dodatkiem jogurtu (lakto-wege) Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem (wegańska) Samosy - rożki indyjskie z ziemniakami i fasolką mung (wegańska) Samosy - rożki hinduskie z kalafiorem, ziemniakami i groszkiem (wegańska) Samosy razowe z zielonym farszem z brokułami, groszkiem i soją (wegańska) Samosy - pierożki hinduskie nadziewane groszkiem zielonym i ziemniakami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Iwo-na 2012-12-16 21:54:43.694