
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 szkl. soczewicy - byle nie pomarańczowa (szybko się rozgotowuje), najlepiej puy (ciemnozielona, drobna, aromatyczna, uważana za najlepszą na świecie)
1 garść grzybów leśnych (kurki są jak najbardziej ok; suszone, namoczone grzyby też :) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa sól pieprz przybranie (opcjonalnie): chrupkie soczyste warzywa, np. marchew, fenkuł (koper włoski), seler naciowy sok z cytryny oliwa (może być aromatyzowana, np. truflowa) sól Przygotowanie:
Przybranie najlepiej przygotuj wcześniej (kwadrans lub kilka godzin wcześniej, jak ci wygodnie), żeby smaki się przegryzły - szczególnie fenkułowi to służy! Warzywa pokrój na krajalnicy albo po prostu obieraczką do warzyw (poprzeczna jest bez porównania wygodniejsza!) lub cieniutko posiekaj ostrym nożem. Skrop dość sowicie sokiem z cytryny, lekko posól i skrop oliwą. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
Ugotuj soczewicę, odcedź. Grzyby dokładnie oczyść (przyda się sztywny pędzelek), pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni, na rozgrzanej oliwie, zrumień cebulę. Dodaj grzyby, czosnek, sól i pieprz (grzyby lubią sól i pieprz, więc nie żałuj). Usmaż do miękkości. Dodaj soczewicę i natkę, chwilę mieszaj na patelni. Podduszenie natki świetnie jej robi - dzięki temu wiele osób ją zaakceptuje nawet, jeśli nie lubi surowej. Podawaj na ciepło lub zimno udekorowaną chrupiącymi, cieniutkimi, długimi paskami warzyw (ozdobny kopczyk na górze lub wianuszek wokół). Wskazówki i uwagi:W oryginalnym przepisie przybranie przygotowuje się inaczej, ale ja wolę swoje - ma wtedy świetny smak - to surówka sama w sobie :) W oryginale paski warzyw trzyma się 1/2 godz. w wodzie z lodem, żeby stały się chrupkie, a następnie skrapia sokiem z cytryny i oliwą.
Nadesłał(a) ~Kayt,
dnia: 2012-10-07 13:43:47.437
Źródło/autor przepisu: Agnieszka Kręglicka, Wysokie Obcasy 4/2012
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Bakłażany faszerowane grzybami leśnymi (lakto-wege)Kalafior z boczniakami lub grzybami leśnymi (wegańska) Papryki faszerowane ryżem i grzybami leśnymi (wegańska) Tagiatelle z grzybami leśnymi lub shitake i szpinakiem (wegańska) Pierogi mocno leśne z kaszą gryczaną i grzybami (wegańska) Grahamka z duszonymi grzybami leśnymi i pieczarkami (wegańska) Bardzo prosty wegański bigos z grzybami leśnymi (tudzież pieczarkami) (wegańska) Makaronowa sałatka leśna (z kurkami i zielonym groszkiem) (wegańska) Sałatka z bobem, rukolą i grzybami (wegańska) Sałatka z makaronem ryżowym i grzybami mun (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |