7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Raw choco bez strat...

...czyli wegańska czekolada dla leniwych ;) I dla tych, którzy pozyskują tłuszcz kokosowy z wiórków, a nie zawsze chce im się to robić ;) Pyszny smakołyk dla dzieci, łasuchów i jako dodatek do kawy czy herbaty na deser.

Średnia ocena: [4.909090909090909 z 11 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [30]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: ok. 250 g

2 szklanki wiórków kokosowych (150-170 g)
50 g cukru lub syropu z agawy, można też użyć miodu
2 czubate łyżki kakao

Przygotowanie:

Wiórki rozdrabniamy w elektrycznym młynku czy podobnym urządzeniu, dopóki się nie posklejają. Gdy używamy cukru, to mielimy go razem z wiórkami, a jeśli syropu, to dodajemy go razem z kakao.

Do wiórków dodajemy kakao, mieszamy, przekładamy do pudełka, foremki, pojemniczka i do lodówki! Wytrzyma na pewno 2-3 tygodnie (przynajmniej tyle wytrzymała u mnie, dopóki nie została zjedzona do ostatniego kawałeczka).

Wskazówki i uwagi:

Oczywiście - można dodać bakalie, skórkę pomarańczy, sezam i inne pyszności, ale w rozsądnych ilościach, czyli wmieszać łyżkę-dwie do masy, aby się trzymała :)

Jeśli dodamy tylko łyżkę kakao, to czekolada będzie jaśniejsza, coś, jak "mleczna" w sklepach. Możemy też dodawać kakao do oporu, aż masa będzie niemal sztywna.
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-11-04 16:30:44.887
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

No tak, to proporcje na nie za dużą porcję, można oczywiście wszystko mnożyć przez 2, 3, 5... jeśli ma się dobry sprzęt ;)
Luna7 2015-04-16 00:27:10.663

Może masz mocniejszy sprzęt i dlatego nie było czuć pudrowości... lub miałaś wiórki lepszej jakości, takie z większą zawartością tłuszczu. Nie wiem. Ja to robiłam jednak dość słabym blenderem kielichowym, który obecnie ledwo zipie.
Luna7 2015-04-16 00:25:55.317

Co za wysmienity przepis! Wspsnialy! Nie moglam zasnac,musialam sprobowac i warto bylo ;)
Blendowalam z karobem i z mniejsza iloscia cukru (juz nauczylam sie zmniejszac jego ilosc w kazdym przepisie i jak na moje kubki smakowe-slusznie ;))
Pudrowosc prawie nie wyczuwalna (zwrocilam na nia uwage tylko dlatego,ze czytam wszystkie komentarze),ale przyznaje-krecilam do momentu otrzymania polplynnej masy.
W kwestii ilosci szalu nie ma-wyszlo ze 30 czekusiów niewielkich rozmiarow-nie ma bata,zeby dotrwaly nawet do niedzieli ;D
Fantastyczne. Dziekuje.
~Nika 2015-04-10 01:28:24.721

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Raw roco choco (wegańska & RAW)
Wiśniowe chocoloco (bez pieczenia) (wegańska)
Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny) (wegańska)
Pozupny, warstwowy pasztet "bez strat" (wegańska)
Sos chili na zimno - bez gotowania (raw food) (wegańska & RAW)
Tarta cytrynowa RAW (wegańska & RAW)
RAW Sernik orzechowy (wegańska & RAW)
Raw trufle limonkowe (wegańska & RAW)
Surowe spaghetti RAW (wegańska & RAW)
Sushi witariańskie (raw food) (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas