7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa zacierkowa Babci Jasi

Szybka, dobra i tania - pomysł nie tylko na studencką kieszeń ;)

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg ziemniaków
2 cebule
przyprawa warzywna, kostka warzywna albo tylko sól i pieprz - albo można ugotować na własnym wywarze / bulionie :)
olej lub masło
mąka - na oko, w zależności od tego ile chce się mieć "zacierek"

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm, chyba że ktoś woli mniejsze kosteczki, można. Gotujemy wodę z kostką bulionową, jakieś 1,5 litra. Jeśli ktoś nie chce z kostką, może tylko posolić i popieprzyć.

Woda się gotuje, więc wrzucamy ziemniaki i działamy dalej. Z mąki i wody dobrze wyrabiamy gęste ciasto - lepimy dużą kulę, odrywamy po malutkim kawałeczku i wyrabiamy między palcami małe kluseczki - czyli tytułowe "zacierki". Podsypujemy je mąką, aby się nie skleiły. Wrzucamy do zupy, gdy ziemniaki będą miękkie. Od liczby zacierek zależy gęstość zupy, ja daję dużo, bo lubię :)

Ostatni krok - szklimy na patelce dwie cebule pokrojone w większą kostkę lub piórka. Szklimy dość mocno i dodajemy ją do zupy, gdy małe kluseczki wypłyną na wierzch. To cebula nadaje smak.

Wskazówki i uwagi:

Niby to nic spektakularnego, ale: danie bardzo dobre, szybkie, tanie i sycące. Świetna zupa zimą, gęsta, że łychę można w pion postawić, na drugi dzień jest jeszcze lepsza. W wersji "na bogato" ;) można gotować na włoszczyźnie lub własnoręcznie przygotowanym bulionie.

Zobacz także: przepis na zacierki
Nadesłał(a) EwaH, dnia: 2012-11-10 13:04:31.139
Źródło/autor przepisu: mama
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Taką sklepową zacierkę dodawałam zawsze do wege bograczu i do afrykańskiej zupy ziemniaczanej, ale zamknęli mi jedyny sklep, w którym mogłam ją kupić, co daje mi motywację, żeby spróbować zrobić sama :) Zupkę też chętnie kiedys wypróbuję, narazie odkładam do schowka
ryfka 2012-11-14 11:01:10.358

Tak, zacierka jest jak z ciasta na pierogi :) To takie malutkie kuleczki albo wałeczki, co tam komu pod palcami wyjdzie. Proponuję zrobić samemu :) To cały urok tej zupy!
EwaH 2012-11-13 15:05:10.292

Zupa wygląda ciekawie, lubię takie polskie proste dania :) Najbardziej zaciekawiła mnie jednak ta zacierka. Ciasto na nią robi się podobnie jak ciasto na pierogi (mąka + woda), smakują więc pewnie podobnie? Czy to wychodzi cos w rodzaju "Zacierki babuni", którą można kupić w sklepie? Jaki ma mieć kształt?
ryfka 2012-11-13 13:17:36.348

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kremówka (od babci) (bez ograniczeń)
Makaroniki Babci Uli (bez ograniczeń)
Czekoladowe ciasto babci (bez ograniczeń)
Pierogi ruskie jak od babci (wegańska)
Pasztet z cukinii - przepis babci (bez ograniczeń)
Żur lub żurek Babci Jutki (wegańska)
Zupa ogórkowa (lakto-wege)
Zupa bakłażanowa (wegańska)
Zupa marchewkowa (wegańska)
Zupa czosnkowa 5 (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas