
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
PakoraPopularna w południowej Azji, głównie w Indiach, a także w Wielkiej Brytanii, gdzie popularne jest wszystko co indyjskie i gdzie można kupić pakorę niemal na każdym rogu. Podawana jako przekąska lub starter.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:3 marchewki
czerwona papryka cebula kawałek świeżego imbiru można dodać też inne warzywa: najlepsze są warzywa korzenne, ziemniaki, por, chilli ciasto: mąka z ciecierzycy (gram flour) kurkuma garam masala (lub inna mieszanka curry) kumin korzenna kolendra imbir w proszku 1-2 ząbki czosnku sos sojowy Przygotowanie:
Paprykę, cebulę i imbir drobniutko siekamy, marchew i ewentualnie inne korzenie i ziemniaki trzemy na tarce.
Mieszamy wszystkie składniki ciasta i dodajemy tyle wody, aby powstało gęste ciasto o konsystencji ciasta na racuchy. Najlepiej jest dolewać wody po trochu i energicznie mieszać, aż pokażą się bąbelki. Ciasto powinno być tak gęste, że po zanurzeniu łyżki lub palca przylepia się do niego gruba warstwa ciasta. Do gotowego ciasta dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Smażymy w głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu. Oryginalnie pakorę smaży się w woku, frytkownica sprawdza się równie dobrze, ale należy pamiętać, aby przed smażeniem rozgrzać również kratkę z frytkownicy, inaczej ciasto się przylepi. Ciasto najłatwiej nakłada się za pomocą dwóch łyżek. Wskazówki i uwagi:* Oryginalną pakorę robi się z różnego rodzaju warzyw, jest to tzw. potrawa-śmietnik, to znaczy wrzuca się do niej to co zalega w lodówce. Można wykorzystać również szpinak, kalafior, bakłażan, pomidory a nawet banany. Składniki, które wybraliśmy, chłoną najmniej tłuszczu, dlatego według nas są najlepsze.
* Gotowa pakora jest chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Podajemy z sosami: czosnkowo-cytrynowym, słodkim sosem chilli, miętowym lub chilli. * Nie wiem, na ile popularna jest w Polsce mąka z ciecierzycy, ale można kupić przez internet. ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pyszne! Zamiast mąki z ciecierzycy wykorzystałam kukurydzianą. Oryginalnie pakora jest chrupiąca? Moja nie wyszła zbyt chrupiąca, ale i tak cała rodzina była niezmiernie zadowolona :) Sosy po prostu doskonałe :) hauadaj 2014-07-01 16:21:34.878 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pakora z kalafiora (wegańska)Pakora spolszczona (wegańska) Pakora z kalafiora (na mące pszennej) (wegańska) Pakora - warzywa w cieście grochowym (wegańska) Indyjskie cebulki w cieście (indian pakora) (wegańska) Nowości:Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska) Bigos z kiszonych buraków (wegańska) Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska) Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska) Domowe pesto (lakto-wege) Azjatyck mix- improwizacja (wegańska) Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska) Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska) Surówka z czerwonej kapusty (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
ryfka 2014-08-22 11:21:44.503