
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Oberiba - tradycyjna śląska zupa z kalarepki i ziemniakówBardzo dobra, jarzynowa w smaku. Trochę jak kapuśniak - w końcu kalarepka i kapusta to rodzina ;) Świetny patent z wykorzystaniem liści kalarepki! Polecam :)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:2 młode kalarepki z liśćmi (nieduże, wielkości pięści; a jak są za duże, to trzeba oszukiwać - wziąć liście z 2 kalarepek, ale jedną wykorzystać do czegoś innego, np. do schrupania lub surówki :)
4-6 małych ziemniaków (po obraniu mniej więcej tyle, co kalarepki) 1 cebulka kawałek pora 1-2 łyżki oleju do smażenia 5-6 szkl. bulionu (z kostki lub domowego) sól pieprz + ew. słonecznik na "śmietanę" lub mleko roślinne do zabielenia + koperek Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić w kostkę, kalarepkę można w słupki, pora w półplasterki. Liście starannie myjemy i siekamy w cienkie paski (bez łodyg... albo siekamy łodygi i dodajemy z kalarepką).
Cebulę i pora przesmażamy na oleju starając się nie rumienić (i nie przypalić! ;). Zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i kalarepkę, gotujemy 15 min. aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. W połowie gotowania dodajemy liście. Doprawiamy zupę solą i pieprzem - nic więcej nie trzeba :) Można ew. zabielić śmietaną ze słonecznika (świetnie pasuje do warzywnych dań) lub mlekiem roślinnym i posypać koperkiem. Wskazówki i uwagi:Zupę można gotować na samym bulionie. Ja tu wykorzystałam dodatkowo patent z przepisu na bulion ekspresowy, gdzie przesmażony por daje zupie zdecydowanie więcej smaku.
![]() Źródło/autor przepisu: kompilacja przepisów z sieci
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() ![]() Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zupa z kalarepki z ziemniakami i bazylią (lakto-wege)Wiosenna zupa z kapusty, marchewki i kalarepki z ziemniakami (lakto-wege) Zupa ogórkowa tradycyjna (wegańska) Lekka zupa z kalarepki z warzywami i soczewicą (wegańska) Kluski śląskie (wegańska) Orientalne kluski śląskie (wegańska) Zupa z rzodkiewek z ziemniakami (wegańska) Zupa z awokado z ziemniakami (wegańska) Zupa pieczarkowa z ziemniakami (wegańska) Placki z kalarepki (ovo-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Beata 2016-04-03 09:17:09.712