7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kompot z jabłek i ciemnych polskich winogronKompot wychodzi bardzo aromatyczny, o wiele bardziej niż np. jabłkowo-śliwkowy. Pyszny i orzeźwiający.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:do 4-litrowego gara wrzucamy prawie do pełna:
- 2 części słodkich i/lub kwaśnych jabłek - 1 część ciemnych, granatowych, okrągłych polskich winogron (bardzo aromatyczne w porównaniu do "deserowych", importowanych) 1/2 łyżeczka cynamonu 4 goździki 3 łyżki cukru Przygotowanie:Owoce myjemy. Jabłka rozkrawamy - nie trzeba obierać ani usuwać gniazd nasiennych, zwłaszcza jeśli jabłka są z pewnego źródła, nie pryskane. Winogrona obrywamy z gałązki.
Dodajemy cynamon i goździki, całość zalewamy wodą na tyle, żeby owoce były w całości zakryte. Gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy ok. 10 min. Kompot wychodzi b.aromatyczny i za kwaśny. Dlatego po odcedzeniu owoców dosładzamy go do smaku i rozwadniamy (np. 2/3 kompotu i 1/3 wody). Wskazówki i uwagi:Jeśli nam się nie spieszy to po zdjęciu z kuchenki garnek może jeszcze postać zakryty, żeby kompot wyciągnął więcej aromatu. Winogrona wyjdą blade, "wyciśnięte" - praktycznie cały kolor i smak oddadzą do kompotu :)
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2013-11-01 20:08:58.458
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Jesienny kompot z rajskich jabłek, rokitnika i tarniny (wegańska)Babka polska z rodzynkami (bez ograniczeń) Ciemna zupa z soczewicy i pieczarek (wegańska) Omlety z winogronami (ovo-wege) Kompot z truskawek (wegańska) Kompot "suszony" (wegańska) Kompot wigilijny (wegańska) Polskie gomasio (z siemienia lnianego) (wegańska) Bigos z jabłek (wegańska) Liście winogron (na "gołąbki") (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |