
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Pulpeciki jaglane w sosie pomidorowymPulpeciki wraz z sosem świetnie smakują jako dodatek do makaronu, nawet niektórym mięsożernym znajomym smakowały bardziej niż te zrobione z mięsa! :)Przepis na sos jest mocno orientacyjny, uważam, że najlepiej będzie jeśli każdy przyprawi go zgodnie ze swoim smakiem.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:pulpeciki:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej - 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody) - ok. 1/2 szklanki zmielonego słonecznika (lub orzechów, np. włoskich) - ok. 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 duże garście świeżego szpinaku - ok. 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - ok. 1/2 łyżeczki cebuli w proszku - ok. 1/2 łyżeczki czosnku w proszku - sól - pieprz - opcjonalnie: mąk owsiana sos: - sos serowy z tego przepisu: http://puszka.pl/przepis/8555-weganski_sos_serowy.html - puszka/karton przecieru pomidorowego (to ok. 1 i 1/2 szklanki. Można też zrobić sos z koncentratu pomidorowego i wody) - kilka posiekanych listków świeżej bazylii - ok. 1/2 łyżeczki cebuli w proszki (jeśli ktoś ma ochotę, to świeża też będzie ok!) - ok. 1/2 łyżeczki czosnku w proszku (lub świeżego, jw.) - sól - pieprz Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie dłużej niż normalnie - powinna być nieco rozgotowana. Odstawiamy ją do ostygnięcia.
Płatki owsiane namaczamy. Następnie wraz ze słonecznikiem i/lub orzechami oraz szpinakiem rozdrabniamy w blenderze. Dodajemy przyprawy i kaszę jaglaną po czym blendujemy wszystko razem aż do otrzymania 'lepiącego ciasta'. Powinno być dość gęste, by pulpeciki nie rozpadły się w garnku. Gdy całość jest za rzadka, możemy dodać mąkę owsianą lub mielone w młynku płatki owsiane. Z otrzymanej masy formujemy niewielkie kulki i odstawiamy przynajmniej na chwilę do lodówki by stężały. W garnku mieszamy wszystkie składniki, które składają się na nasz sos. Gdy wszystko razem się połączy, wkładamy nasze pulpeciki i podgrzewamy całość przez kilka minut. Wskazówki i uwagi:Z bazy na pulpety możemy także usmażyć kotleciki, które mogą stanowić wkład do burgerów, dodatek do surówek itp. itd.
Pulpeciki wraz z sosem najlepiej smakują podane z makaronem oraz świeżym szpinakiem! Smacznego. :) ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() Nowe komentarze:![]() Opcjonalnie przed wrzuceniem ich do sosu, można je trochę podsmażyć na oleju, wtedy nie ma opcji by się rozpadły. Olexy 2015-05-11 00:21:09.51
Po przygotowaniu jak na mój gust konsystencja trochę za miękka. Poza tym za mało je przyprawiłam.
Mimo to ciekawa alternatywa obiadowa. hesiape 2015-05-02 12:42:58.081 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Placki jaglane z sałatką pomidorową (bez ograniczeń)Sos pomidorowy z koncentratu (wegańska) Sos pomidorowo-śmietanowy (lakto-wege) Fasola w sosie pomidorowym (wegańska) Ciecierzyca w sosie pomidorowym (wegańska) Spagetti z sosem pomidorowym (lakto-wege) Por w sosie pomidorowym (wegańska) Tofu w sosie pomidorowym (wegańska) Soczewica w sosie pomidorowym (wegańska) Sos pomidorowo-słonecznikowy (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Zanetak 2015-08-11 14:53:42.908