7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Jarmuż z makaronem i tofu- Komentarze do przepisu -
Ale się naszukałam, gdzie to było o tych chipsach z jarmużu :)
Donoszę, że z mrożonego jarmużu nie za bardzo wychodzą, są lekko gumiaste, nie tak chrupkie jak powinny być. I blachę ledwo doczyściłam :( Natomiast zupełnie przypadkiem okazało się, że chipsy jarmużowe można przechowywać w zamkniętym słoiku nawet rok. W zeszłym roku na działce u mojej przyjaciółki narwałam jarmużu, z którego hurtowo wyprodukowałyśmy chipsy. Jeden litrowy słoik został gdzieś zapomniany i dopiero teraz przy okazji kolejnego wyjazdu na działkę odnaleziony. Chipsy smakują jakby były zrobione przed chwilą. Rewelacja, bo to oznacza, że można sobie narobić na zapas :))) Piekę w 160 stopniach, po ok. 10 minutach mieszam i jeszcze z 5 minut dopiekam. Czasem dłużej jeśli kawałki są większe. Płatków drożdżowych nie dodaję, a doprawiam kurkumą i papryką w proszku. A to danie powyżej ubóstwiam i robię je 2-3 razy w miesiącu, a u nas rzadko coś się powtarza. Polecam posypanie całości prażonym sezamem. Zdecydowanie moje ulubione danie jarmużowe (no i chipsy oczywiście). ~Marta 2015-06-27 19:22:47.737
<3 :)
~jarmużowa 2014-01-22 18:00:05.105
Najlepsze jarmużowe danie EVER!
Faktycznie sos sojowy i olej sezamowy dają cudny smak! <3 ~jarmuż 2013-12-04 21:01:43.633
Tak jest! Przemrożenie podobno dobrze mu robi. Jarmuż można zbierać nawet zimą spod śniegu :D
patrycccja 2013-11-17 10:21:13.752
W Poznaniu jarmuż dostępny na Rynku Jeżyckim, podobno jest również w zimie, bo jak mnie zapewniał sprzedający jarmuż "zimuje na polu"
sn00pka 2013-11-16 22:09:59.788
Marta, teoretycznie da się. Trzeba by go najpierw rozmrozić, w miarę możliwości usunąć wilgoć z powierzchni liści (np. wymiętosić w kuchennej ścierce a później wstawić do lodówki na godzinkę czy dwie - w lodówce jest suche powietrze) i... upiec :) Nie widzę powodu dla którego miałyby nie wyjść.
A jaki jest twój ulubiony przepis na chipsy? Ja mam opory przed zrobieniem samemu, bo te co próbowałam były w większości za słone, częściowo przesuszone, niektóre za mocno spieczone... jakoś nie zapałałam zachwytem ;D Choć jest zapuszkowany ciekawie zapowiadający się przepis, który mnie nęci: puszka.pl/przepis/7914-pieczone_chipsy_z_jarmuzu.html (uwielbiam płatki drożdżowe). Tylko przekonania brak :) patrycccja 2013-08-29 13:02:54.614
Jarmuż w Warszawie moja mama kupuje na bazarze na Wolumenie (wtorki i piątki). Właśnie się zastanawiałyśmy jak by tu go zamrozić, bo w zimie to rzeczywiście ze świecą szukać. No tak, powinnam się domyśleć, że wystarczy zblanszować i ostudzić.
Czy z takiego mrożonego da się potem zrobić czipsy jarmużowe, które uwielbiam? ~Marta 2013-08-29 12:50:19.499
Jazgott, myślę, że powodem był faktycznie brak oleju sezamowego. Jest bardzo, ale to bardzo aromatyczny. Ja zawsze go dodaję - bez niego potrawa jest bardzo delikatna w smaku. Osoby lubiące konkretniejsze smaki powiedziałyby pewnie że mdła. A z olejem i odpowiednio dosolona jest super :)
patrycccja 2010-09-19 11:15:56.239
Całkiem smaczne, choć czegoś mi w tej potrawie brakowało, może dlatego, że nie miałam oleju sezamowego? Może następnym razem dodam do duszenia jarmużu też inne warzywo lub warzywa, może też inne przyprawy, pewnie będzie mi wtedy lepiej smakowało:)
Jarmuż udało mi się bez problemu kupić w Warszawie - przez stronę internetową, gdzie zamaiwam ekologiczne warzywa od okolicznych rolników, przychodzą zawsze w czwartek te warzywa. Mrożonego jarmużu nigdy nie widziałam, prawdopodobnie nikt nie wytwarza w Polsce takiego produktu, tak myślę. jazgottt 2010-09-19 09:34:41.393
Przemogłem się i wreszcie kupiłem sobie tofu. Jakoś do tej pory miałem dziwną awersję do samego słowa. I zrobiłem sobie tenże przepis, z braku oleju sezamowego wziąłem nieco ostrej oliwy z oliwek i... z butów mnie wyrwało. Pycha. Dzięki :-)
~bazyli4 2003-12-06 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Ela 2019-09-19 05:08:51.612