7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Gotowanie szparagów - przepis podstawowy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Dzisiaj poznałam szparagi, nigdy wcześniej ich nie jadłam. Usmażyłam je z tofu i czosnkiem. Część podjadłam na surowo.
I... o matko, zakochałam się!! Czemu ta miłość przyszła dopiero w końcówce sezonu szparagowego?! :D
martusiak 2014-06-10 13:59:10.278

super, Majczi! <3
~dinko 2014-06-04 17:15:30.379

li, cieszę się ogromnie i dzięki!!! :)
nikka, AgaKal - pieczone/ smażone szparagi są moim zdaniem o NIEBO lepsze niż gotowane :D Osobiście bardzo rzadko piekę - odpalać piekarnik, kiedy jest tak ciepło, nie bardzo mi się uśmiecha ;) Jednak polecam puszka.pl/przepis/4906-szparagi_pieczone_z_dodatkiem_oregano.html - mi przypadło do gustu :) No i np. puszka.pl/przepis/4923-szparagi_au_naturel_smazone_solo_lub_z_pomidorkami_.html - z patelni grillowej mają bardzo charakterystyczny smak, zupełnie niepodobny do gotowanych :)
patrycccja 2014-05-27 20:05:21.955

Pyszne są wg przepisu, który znalazłam na KUKBUKu - pieczone posypane solą, pieprzem, rozmarynem skropione cytryną i oliwą, przykryte plasterkami cytryny, u mnie piekarnik na 220 i 20 min, sa rewelacyjne. Koniecznie trzeba je skropić (w mojej wersji zalać;) sokiem z cytryny)
~AgaKal 2014-05-25 13:17:50.551

Dzięki za podpowiedzi co do białych szparagów.
Polecam Wam moje tegoroczne odkrycie - zielone szparagi z piekarnika: umyte ułożyć na blasze, posmarować oliwą, posolić i ew. lekko popieprzyć, piec 11 minut na 220 st.
Po wyjęciu mają być nadal zielone, absolutnie nie brązowawe (to znaczy że za dlugo i że łykowate).
Mniam! Ze wszystkim! Nie myślałam, że to takie proste.
A największym odkryciem w temacie szparag jest dla mnie to ze im dlużej gotowany/pieczony tym bardziej łykowaty :)
~nikka 2014-05-24 12:21:03.659

Patrycjo, chcę powiedzieć, że uwielbiam Twoje porady i przepisy. Kiedy szukam czegoś na puszce na ogół kończy się tak, ze korzystam właśnie z Twojego przepisu :) Więc dziękuję za wsparcie w weganizmie Twoimi prostymi przepisami.
~li 2014-05-23 15:02:29.191

Jestem w szoku, bo dziś (2014 rok) po raz pierwszy w życiu sugerując się komentarzem z 2003 roku (hihihihi) zjadłam zielone szparagi na surowo - są przepyszne! Gotowane szparagi zwykle wychodzą mi albo włókniste albo rozgotowane. Wolę grillowane, a surowych wcześniej nie próbowałam.
Sezon na dobre rozpoczęty - spróbujcie surowych szparagów, skropionych oliwą i posypanych sezamem są rewelacyjne!
~Marta 2014-05-03 15:38:08.176

Smakuja jak trza ;) pozdro 600!!
~Elbogdano 2014-02-01 00:32:48.489

Juz gra sa na talerzu
~Elbogdano 2014-02-01 00:31:28.232

Smazylismy minute i okazalo sie ze za krotko i wrocily na patelnie
~Elbogdano 2014-02-01 00:28:16.674

Robert jest po prostu zlosliwy, z gatunku tych co lubia kazdemu dogryzc.
~Ziuta 2013-11-13 20:28:36.333

Dzięki, autorko, za świetne wprowadzenie w temat szparagów. Pierwsze próby z białymi gotowanymi na parze wypadły mi tak średnio, ale teraz już wiem dlaczego :)
@Robert: Obawiam się że Twoje problemy ze zrozumieniem tekstu to objaw owego słynnego wtórnego analfabetyzmu, o którym tyle ostatnio się mówi.
~jtn 2013-06-21 23:32:16.124

Robercie, ja też nie widzę tu żadnego bełkotu. Może napisz, co konkretnie wydało Ci się niejasne, a autorka na pewno rozwieje Twoje wątpliwości :)
nasse 2013-06-12 00:07:06.17

Jaki bełkot? Wszystko w miarę możliwości obszernie, ładnie i logicznie rozpisane w punktach i podpunktach... kolejne etapy, jedno wynika z drugiego.
Luna7 2013-06-11 22:55:39.301

To co napisałaś to straszny bełkot. Spróbuj jaśniej przekazywać wiedzę. Pozdrawiam
~Robert 2013-06-11 21:22:54.967

Agrest-spróbuj z zielonymi :) nie są łykowate
~miki 2013-05-15 16:59:03.246

Agrest, moim zdaniem za cienko obierasz. "Należy obrać je dokładnie, nie za cienko, żeby nie zostały żadne włókna - inaczej szparagi będą łykowate."
patrycccja 2013-04-14 11:41:02.858

wydaje mi sie, ze to nie byla Twoja wina, tylko szparagow. to byly biale czy zielone?
~ksz 2013-04-14 11:00:09.79

Próbowałam ugotować szparagi kilka razy, Zawsze wychodziły tak łykowate, że nie dało się zjeść. Wiem, że robię coś nie tak, ale co? A tak bym chciała spróbować:)
~agrest 2013-04-13 22:10:48.213

Zamiast wiązać w pęczek szparagi przy gotowaniu na parze dobrze jest wystające końcówki uchwycić garnuszkiem odwróconym do góry dnem, wtedy para ładnie dochodzi do końcówek.
~nikok 2012-06-16 15:45:30.234

Jeśli szparag wyrośnie ponad kopiec to po kilku godzinach zaczyna się robić fioletowy, a potem to już tylko można go pozostawić aby zzieleniał.
W sezonie szparagi rosną tak szybko, że zbioru z pola dokonuje się dwa razy dziennie
Generalnie u nas ciężko jest dostać dobre szparagi w I gatunku. To co sprzedają w marketach to u naszych zachodnich sąsiadów jest poza sort i trafia na paszę.
~Olo 2012-06-06 12:59:15.024

uporządkowana, konkretna informacja - brawo
~basia 2012-06-05 02:44:39.349

Szparagowy sezon już tuż tuż. Muszę zamrozić w tym roku. Dobrze, że tutaj zajrzałam.
Trochę dziwne to co Ewe napisała. Zwłaszcza o tych białych szparagach wycinanych spod ziemi. Ja widziałam białe rosnące normalnie nad ziemią, tak jak zielone. Fioletowych nigdy nie jadłam i nie widziałam. Zawsze myślałam, że to są po prostu różne odmiany.
We Francji jadłam kiedyś fioletowe brukselki (w smaku takie same jak zielone) i też była to po prostu inna odmiana.
~Marta 2012-05-23 02:08:06.888

w warzywniaku opowiadaja glupoty. szparag to szparag. biały, bo wycinany spod ziemi, fioletowy, bo zaczyna wyrastac ponad ziemię i wytwarzać chlorofil. zielony bo scinany wyrosnięty już nad ziemią... odmiana nie ma tu nic do rzeczy, kolory zależą od etapu wzrostu.
~ewe 2012-05-22 22:12:26.202


Kupowanie, przygotowanie, gotowanie, podanie - wszystkie te konkretne informacje w jednym miejscu!!! Cudownie! Wypada, żebym i ja wreszcie samodzielnie spróbowała to wszystko zrobić.... a chęci mam wielki! Dziękuję Puszeczko!
Dana 2012-05-17 17:57:42.421

Dzięki bardzo :) szukam i szukam sposobu na szparagi, zawsze wychodzą mi łykowate [teraz wiem juz, czemu...]. Az w koncu trafilam TU :) dzieki raz jeszcze :)
~magia 2012-01-25 23:51:03.713

a ja chcę wiedzieć, jak nie chcesz to wejdź na inną stronę
~sam_jestes_zal 2011-05-24 15:39:56.053

fajnie podane informacje; czasami fanie wiedzieć coś więcej niż jak się gotuje
~megi 2011-05-21 22:29:34.313

a ja sie strasznie jaram tymi informacjami. co wiecej, sa podzielone na dzialy, mozna wiec od razu przejsc do "gotowanie". o.0
efedrina 2011-05-21 17:52:15.314

to ma być przepis , a nie tureckie kazanie !
NIE CHCĘ WIEDZIEĆ , ŻE FIOLETOWE SZPARAGI SĄ TRUDNIEJSZE W UPRAWIE !
~żal 2011-05-21 16:21:50.85

W tym roku ponoć wszystkie są gorzkie. ;-)
~Rzedul 2011-05-21 12:20:27.228

Idę o zakład, że robiłaś białe. Tak jak napisałam - są "trudniejsze w obróbce - są bardziej włókniste, więc muszą być obrane wystarczająco grubo, również dlatego, żeby nie były gorzkie." Naprawdę nie można ich obierać oszczędnościowo.
patrycccja 2011-05-19 19:01:24.769

nie wiem czemu ale wyszły gorzkie:(
kiń 2011-05-19 11:49:02.867

Wskazówka co do przechowywania szparagów: zawinąć je w mocno wilgotną ściereczkę i potem dopiero w siatkę foliową - i do lodówki :)
Aqua 2011-05-13 14:42:38.373

zrobiłam 1 raz i za mało ścięlam są łykowate następny raz już zrobię dobrze
~teresa 2011-05-13 13:34:32.137

Dobre!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
~Daria 2011-05-07 13:58:30.387

właśnie idę na rynek, będę dziś gotować szparagi. Sprawdzałam czy na parze można gotować, ale widzę że nawet jest taka rekomendacja!
www.bentopopolsku.blogspot.com
~mnemonique 2011-05-07 09:10:34.477

Dzięki konkretnie i na temat:)
~żuchwa 2010-06-09 12:09:49.59

Pycha, będę je gotować częściej. :)
Irokezik91 2010-05-27 10:00:41.744

ja będę gotować dzisiaj
~kopo 2009-06-13 17:41:12.692

Szparagi! To jest to! Dzięki za bardzo cenne wskazówki.
ankaopolanka 2009-06-03 17:50:51.372

Pychota! Wczoraj pierwszy raz w życiu jadłam szparagi no i stwierdzam, że są super ! Trzeba je dodać do codziennego menu, przynajmniej w sezonie :)NO chyba że skorzystam z tego co tu napisano i zamrożę ;)
Bananusiek 2009-05-28 16:06:18.194

Dzięki temu przepisowi bezboleśnie przygotowałam pierwszy raz w zyciu szparagi, w wersji z makaronem polecanej przez Patrycję. ;) Dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie! :)
arahja 2009-05-19 16:29:03.022

Hehe kupilem sobie zielone takie cienkie... ale do gara mi sie nie zmiescily :D jako, ze nie umiera sie od jedzenia na surowo to wcinam (i pisze). dobre sa.. takie jak mlody zielony groszek
~Cromwell 2009-04-29 14:00:16.449

Jestem zdecydowaną zwolenniczką zielonych szparagów - są smaczniejsze, bardziej konkretne w smaku niż białe i nie ma problemu z obieraniem włóknistej skórki ;) Chociaż same końcówki również w zielonych mogą być stwardniałe - dobrze jest to po ugotowaniu sprawdzić i takie końcówki poodcinać.
Jeśli o gotowanie idzie, to bardziej mi odpowiada gotowanie na parze - są jakieś takie w konsystencji lepsze. No i faktycznie wystarcza kilka minut, żeby były doskonałe! Później odrobina oliwy i soli, opcjonalnie sok z cytryny, i palce lizać!
patrycccja 2008-06-20 20:28:02.173

zielone szparagi sa o niebo lepsze niz biale - choc biale sa _podobno_ wykwintniejsze. surowe sa naprawde dobre! nie wiedzialam, ze tak mozna :)
autor anonimowy 2004-06-07 00:00:00.0

Zielone szparagi sa doskonale na surowo, zwlaszcza dodane do salaty
katarzynams 2003-07-12 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas