
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Wege szarlotka (sypana)- Komentarze do przepisu -![]() nipaqui 2011-10-28 22:10:22.463 ![]() edith 2011-04-30 11:33:11.772
Mam pytanie.. dokladnie na ile stopni nastawiasz piekarnik?
~Alex 2010-05-15 15:57:33.926 ![]() Shaera 2009-05-19 15:37:18.705 ![]() Shaera 2009-05-19 15:25:22.57
To jak z tym proszkiem? Jest wegański czy nie? Proszę o odpowiedź!!!!
~majka 2009-05-19 14:19:08.673
Czy proszek do pieczenia jest wegański?Pytam dlatego, że w składzie przeczytałam o jakimś pirofosforanie dwusodu, difosforanie disodowym, kwaśnym węglanie sodu i niepokoją mnie te substancje, a w internecie nie znalazłam info, które by mnie uspokoiły.
I czy proszek do piecznia można zastąpić w tym przepisie sodą oczyszczoną? I czy w ogóle konieczne jest zastosowanie tu albo proszku albo sodki, w końcu nie jest to ciasto, króre rośnie. Bardzo proszę o odpowiedzi. ~majka 2009-05-18 13:12:57.815 ![]() Ty dodałaś półtorej szklanki oliwy... strasznie dużo tłuszczu, jak na mój gust :/ Ja dodaje tylko kilka łyżek do wierzchniej warstwy. patrycccja 2009-04-12 19:43:02.73
No więc ja zrobiłam tak:
-szklanka mąki razowej pszennej -szklanka śruty pszennej -szklanka manny -szklanka cukru trzcinowego Wymieszałam te składniki , do tego półtorej szklanki oliwy i tak też zrobiłam spód. Następnie wyłożyłam starte jabłka. Na górę przygotowałam tradycyjną kruszonkę ze szklanki mąki razowej, masła i cukru tzrcinowego. I hop do piekarnika! A nawiasem-nie wyobrażam sobie jakby to ciasto miało wyjść gdyby do spodu nie dodało się tłuszczu. Na przyszłość zaś część oliwy, która użyłam robiąc spód zastąpię stopionym masełekiem, będzie jeszcze lepsze;-) Ale i tak szarlotka wyszła pyyyyyyyyyyyszna;-))) ~milka 2009-04-11 17:58:17.26
A czy tej suchej masy nie należałoby zespolić jakimś olejem czy czyśmś? Nie wyjdzie wtedy lepsze? Ja z górnej warstwy mam zamiar zrobić kruszonkę, ale obawiam , że reszta ciasta będzie sucha i będzie się kruszyć. Jak zrobić żeby ciasto nie rozlatywało się? Ten tłuszcz do reszty suchych składników to dobry pomysł?
Odpowiadajcie puszkowi pomocniny;-)! ~mikimałs 2009-04-03 20:23:31.321
A czy śruta pszenna razowa się nadaje? Ktoś próbował? Pani w sklepie powiedziała, że jak najbardzie nadaje się do naleśników, pierogów itp.
Proszę o pomoc!! ~jjj 2009-03-12 20:41:41.431 ![]() co do drugiego pytania - mąka żytnia jest "cięższa" i ciasto po niej powinno być ciemniejsze. na pewno będzie też mniej puszyste, ale zależy, co kto lubi :) to nie jest ciasto drożdżowe, ktre musi wyrosnąć, co byłoby trudniejsze przy mące żytniej i razowej w ogóle. jaskrawa 2009-03-03 21:36:19.635
Czy można użyć mąki razowej żytniej? Czy lepiej jednak pszennej? I tu wplotę pytanko o mąkę, a nie o ciasto - czy to ciast, naleśników , bułek drożdżowych mąka żytnia razowa sprawdza się równie dobrze jak mąka pszenna razowa?
I jescze pytanko - jaki kolor powino mieć to ciasta po upieczenie? Ja robiłam je raz z mąką pszenną razową i wyszło w sumie jasne, tylko leciutko brązowe, nie wiem czy może nie za krótko piekłam... Bardzo proszę o odpowiedzi na moje pytania;-) ~milka 2009-02-28 16:53:50.965
Mam pytanie-czy mogę zmienić proporcje w ten sposób, że pół kilo mąki razowej na szklankę manny? Czy bezpieczniej będzie pół na pół? Bo z przewagą manny jest trochę mdłe....proszę o odpowiedź.
~;-) 2009-02-20 23:22:41.759
Myślałam, że jak zrobię z mąką razową to wydzie ciemne, a tu proszę-tylko lekko brązowe. To chyba za sprawą przewagi manny. A w ogóle pyszne. A wam jaka wychodzi? Też niezbyt ciemna?
~ja 2009-02-17 20:29:24.11
Pyszne;-) A, żeby było jeszcze lepsze to polecam z górnej warstwy zrobić kruszonkę
~migdałowa panienka 2008-12-24 22:39:10.75
cukier jest w pelni wegetarianski ;)
z tymi koscmi to bujda ~nobody 2008-08-17 18:56:40.425
Nie jadłam lepszej szarlotki wegańskiej - WIELKIE BRAWA za tak wyśmienity przepis na moje ulubione ciasto :))
lenka 2008-07-23 16:02:43.621 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
puszka.pl/przepis/44-szarlotka_wandy_sypana_.html
i tam jest dokładnie wszystko opisane. Proprocje składników też są takie jak trzeba.
~Marta 2013-06-18 13:54:00.526