7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Wege szarlotka (sypana)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Ten przepis już jest na puszce od bardzo dawna, tutaj:
puszka.pl/przepis/44-szarlotka_wandy_sypana_.html
i tam jest dokładnie wszystko opisane. Proprocje składników też są takie jak trzeba.
~Marta 2013-06-18 13:54:00.526

Bomba, szybkie, łatwe. Ale następnym razem spróbuję dodać trochę oleju do wszystkich warstw, bo dolna mi trochę za sypka wyszła. Ale pycha mimo wszystko!
nipaqui 2011-10-28 22:10:22.463

ciasto wybitne:)
edith 2011-04-30 11:33:51.625

przepis cudny! ale cukier mozna zastapis syropem klonowym albo ksylitolem:0
edith 2011-04-30 11:33:11.772

Mam pytanie.. dokladnie na ile stopni nastawiasz piekarnik?
~Alex 2010-05-15 15:57:33.926

Majka, jeszcze jedno ^^ E450 (difosforan disodowy i chyba to jest synonim wspomnianego przez Ciebie pirofosforanu dwusodu), E223-224 (pirosiarczyny) i E500b (kwaśny węglan sodu - zwykła soda oczyszczona). I wszystko to z e-listy animal-liberation -> www.animal-liberation.pl/index.php?s=7 Miłej lekturki ^^ To tak na przyszłość - jeżeli nikt by Ci nie odpowiedział ^.-
Shaera 2009-05-19 15:37:18.705

Majka, proszek do pieczenia jest produktem wegańskim ^^ Podobno zawiera aluminium (nie znam się), więc to już Twój wybór, czy będziesz go stosować. Wszystkie chemiczne substancje, które wymieniłaś, to syntetyczne konserwanty (swoją drogą, kwaśny węglan sodu to po prostu soda oczyszczona). Na Twoim miejscu do tego ciasta w ogóle nie użyłabym żadnego spulchniacza (kiedyś robiłam podobną szarlotkę i wyszła smaczna i bez tego, ale zrobisz, jak zechcesz ^.-)
Shaera 2009-05-19 15:25:22.57

To jak z tym proszkiem? Jest wegański czy nie? Proszę o odpowiedź!!!!
~majka 2009-05-19 14:19:08.673

Czy proszek do pieczenia jest wegański?Pytam dlatego, że w składzie przeczytałam o jakimś pirofosforanie dwusodu, difosforanie disodowym, kwaśnym węglanie sodu i niepokoją mnie te substancje, a w internecie nie znalazłam info, które by mnie uspokoiły.
I czy proszek do piecznia można zastąpić w tym przepisie sodą oczyszczoną? I czy w ogóle konieczne jest zastosowanie tu albo proszku albo sodki, w końcu nie jest to ciasto, króre rośnie.
Bardzo proszę o odpowiedzi.
~majka 2009-05-18 13:12:57.815

milka, to jest naprawdę proste: ciasto powstaje z suchej masy dzięki temu, że namięka sokiem z jabłek. Zobacz mój przepis, właściwie taki sam, tylko dokładniej opisany i ze zdjęciem: www.puszka.pl/przepis/44-szarlotka_wandy_sypana_.html
Ty dodałaś półtorej szklanki oliwy... strasznie dużo tłuszczu, jak na mój gust :/ Ja dodaje tylko kilka łyżek do wierzchniej warstwy.
patrycccja 2009-04-12 19:43:02.73

No więc ja zrobiłam tak:
-szklanka mąki razowej pszennej
-szklanka śruty pszennej
-szklanka manny
-szklanka cukru trzcinowego
Wymieszałam te składniki , do tego półtorej szklanki oliwy i tak też zrobiłam spód.
Następnie wyłożyłam starte jabłka. Na górę przygotowałam tradycyjną kruszonkę ze szklanki mąki razowej, masła i cukru tzrcinowego.
I hop do piekarnika!
A nawiasem-nie wyobrażam sobie jakby to ciasto miało wyjść gdyby do spodu nie dodało się tłuszczu.
Na przyszłość zaś część oliwy, która użyłam robiąc spód zastąpię stopionym masełekiem, będzie jeszcze lepsze;-)
Ale i tak szarlotka wyszła pyyyyyyyyyyyszna;-)))
~milka 2009-04-11 17:58:17.26

A czy tej suchej masy nie należałoby zespolić jakimś olejem czy czyśmś? Nie wyjdzie wtedy lepsze? Ja z górnej warstwy mam zamiar zrobić kruszonkę, ale obawiam , że reszta ciasta będzie sucha i będzie się kruszyć. Jak zrobić żeby ciasto nie rozlatywało się? Ten tłuszcz do reszty suchych składników to dobry pomysł?
Odpowiadajcie puszkowi pomocniny;-)!
~mikimałs 2009-04-03 20:23:31.321

ja bym nie ryzykowała zrobienia ciasta ze śruty....
jaskrawa 2009-03-21 13:41:10.59

A czy śruta pszenna razowa się nadaje? Ktoś próbował? Pani w sklepie powiedziała, że jak najbardzie nadaje się do naleśników, pierogów itp.
Proszę o pomoc!!
~jjj 2009-03-12 20:41:41.431

myślę, że można dodać więcej mąki razowej, niż podałam. z tym, że ciasto chyba będzie wtedy twardsze, wiadomo, że im więcej mąki, tym bardziej "gęste" ciasto. kasza manna po upieczeniu i nasiąknięciu tłuszczem i sokiem z jabłek nadaje miękkości.
co do drugiego pytania - mąka żytnia jest "cięższa" i ciasto po niej powinno być ciemniejsze. na pewno będzie też mniej puszyste, ale zależy, co kto lubi :) to nie jest ciasto drożdżowe, ktre musi wyrosnąć, co byłoby trudniejsze przy mące żytniej i razowej w ogóle.
jaskrawa 2009-03-03 21:36:19.635

Czy można użyć mąki razowej żytniej? Czy lepiej jednak pszennej? I tu wplotę pytanko o mąkę, a nie o ciasto - czy to ciast, naleśników , bułek drożdżowych mąka żytnia razowa sprawdza się równie dobrze jak mąka pszenna razowa?
I jescze pytanko - jaki kolor powino mieć to ciasta po upieczenie? Ja robiłam je raz z mąką pszenną razową i wyszło w sumie jasne, tylko leciutko brązowe, nie wiem czy może nie za krótko piekłam...
Bardzo proszę o odpowiedzi na moje pytania;-)
~milka 2009-02-28 16:53:50.965

Mam pytanie-czy mogę zmienić proporcje w ten sposób, że pół kilo mąki razowej na szklankę manny? Czy bezpieczniej będzie pół na pół? Bo z przewagą manny jest trochę mdłe....proszę o odpowiedź.
~;-) 2009-02-20 23:22:41.759

Myślałam, że jak zrobię z mąką razową to wydzie ciemne, a tu proszę-tylko lekko brązowe. To chyba za sprawą przewagi manny. A w ogóle pyszne. A wam jaka wychodzi? Też niezbyt ciemna?
~ja 2009-02-17 20:29:24.11

Pyszne;-) A, żeby było jeszcze lepsze to polecam z górnej warstwy zrobić kruszonkę
~migdałowa panienka 2008-12-24 22:39:10.75

cukier jest w pelni wegetarianski ;)
z tymi koscmi to bujda
~nobody 2008-08-17 18:56:40.425

Nie jadłam lepszej szarlotki wegańskiej - WIELKIE BRAWA za tak wyśmienity przepis na moje ulubione ciasto :))
lenka 2008-07-23 16:02:43.621

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas