7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Niesamowity naturalny jogurt z mleka sojowego i okruszka tempehu- Komentarze do przepisu -
a czy tylko mleko sojowe się nadaje, czy ryżowe także?
~lila 2013-12-24 02:05:52.627
Widać postępy, ale na wierchu jest gruby jogurtowy kożuch, a pod spodem jakby serwatka.....Będzie trzeba to zebrać, albo przecedzić, czy proces zajdzie dalej i się całość zjogurtuje? Chyba miałem zbyt rozwodnione mleko, czy cóś.
~Kacowski 2013-06-09 22:09:31.695
Testuję z tempehem domowej produkcji, ale skoro ze starterem nie wychodzi, to wiele zmienić się nie powinno, ale zobaczymy;-) kisi mi się mleko dopiero od kilku godzin, a mimo braku gęstnienia da się wyczuć lekko kwaskowy zapach, i tak jakby się coś tam ściąć miało....Znaczy, mętność mleka nie wygląda zbyt równomiernie, więc najwyraźniej "coś się dzieje" cytując klasyka, no, ale zobaczymy.
~Kacowski. 2013-06-09 18:50:55.774
Zaryzykowałam - zrobiłam z domowego sojowego z lakcidem. Konsystencja idealna - jak Bakoma naturalny :) Ale smak... kwaskowo-gorzki, ale niestety to nie to. Być może dlatego, że mleko było niesłodzone? Na pewno z Alpro wyszłoby lepsze.
PS są też w aptekach probiotyki bez dodatków odzwierzęcych. joa 2011-12-31 10:22:17.893
Można - są na Allegro.
Myślałam też o tym, żeby zrobić jogurt na bazie Lakcidu czy innych podobnych probiotyków, ale zawierają też mleko, więc wegańskie nie są. joa 2011-12-30 14:10:53.008
też próbowałam ze starterem i niestety nie wyszło :( szkoda że nie można nigdzie kupić samych kultur bakterii jogurtowych
askagrzybek 2011-11-15 10:14:57.02
Nie no, jasne że się da, ale wtedy trzeba zachować ciąg robienia jogurtu :) A przynajmniej ja za takimi rzeczami jakoś szczególnie nie przepadam i chciałabym robić rzadko. Wiec taki starter mogący dość długo leżeć byłby tu idealny.
patrycccja 2011-11-12 10:07:07.668
a robienie jogurtu przy pomocy juz gotowego jogurtu? tzn wrzucam okruszek tempehu i nastepna porcje juz robie dodajac lyzke gotowego tempehowego jogurtu do mleka? pamietam ze sto lat temu jak jeszcze jadlam mleko to tak wlasnie robilam jogurt
aleksandra 2011-11-12 09:46:56.721
Pozostaje więc "kefir" z porzeczkami - puszka.pl/przepis/5754-_kefir_weganski_porzeczkowy.html :)
patrycccja 2011-11-11 16:11:14.904
Dostawa Tempeh Startera do sklepu się opóźniała i nie mogłam go dostać. Na Facebooku napisał jednak Tempeh Service - on przeprowadził eksperyment. Niestety się nie udał :( Starter zawiera zarodniki Rhizopus oligosporus, które widocznie nie potrafią przeprowadzić fermentacji, a naturalny tempeh Sanfoodu, który używałam, widocznie zawiera jeszcze inne bakterie. Dlatego mi się jogurt udał znakomicie. Szkoda tylko że ten naturalny tempeh jest taki paskudny (sam w sobie przynajmniej), drogi i trudno dostępny. Mrożenie też nie wchodzi w rachubę, bo zabijemy wtedy bakterie. No szkoda.
patrycccja 2011-11-11 16:08:32.363
Wtedy wystarczy tylko dodać proszek do mleka (rozchodzi się o bakterie, jak w zwykłych jogurtach)
~magda 2011-11-09 23:04:12.942
O rety, oczywiście że nie jest pochodną mleka ;) Wystarczyło wrzucić hasło "tempeh" do jakiejkolwiek przeglądarki... W cytowanej wypowiedzi chodziło o co innego i po prostu została źle sformułowana - w tym zdaniu nie powinno być po prostu "innych", reszta się zgadza.
patrycccja 2011-09-14 21:55:31.354
"tempeh, jaki i wiele innych pochodnych mleka".... czy tempeh nie jest sfermentowana soją???
kitka628 2011-09-14 14:45:43.242
Przemawia do mnie twoje wytłumaczenie :) Zakładając oczywiście że smażony tempeh był faktycznie smażony... a nie odpowiednio aromatyzowany. Po wyglądzie obstawiam, że smażony nie był, ale może jakiejś obróbce cieplnej był poddany - kto wie. Teraz zamierzam kupić Tempeh Starter, czyli proszek, który dodaje się do soi, żeby zrobić własny tempeh. Myślę, że to będzie idealne rozwiązanie do przygotowywania niedużych ilości jogurtu :)
patrycccja 2011-08-09 20:48:45.802
Tempeh, jak i wiele innych pochodnych mleka, powstaje dzięki bakteriom mlekowym, które rozwijają się zużywając cukry zawarte w mleku a produkując m.in kwas mlekowy (stąd kwaskowaty smak). Jeśli użyjesz surowego tempehu, wtedy żywe mikroby mają szansę się namnożyć i sfermentować mleko sojowe do postaci nazywanej przez nas jogurtem. Niestety w przypadku smażonego tempehu, jak się już domyślasz, za wiele bakterii tam nie zostało... a to co się w mleku sojowym rozwinęło zapewne było przypadkowo "wpadniętymi" innymi gatunkami mikrobów. Normalnie mówimy, że się popsuło :P
~bezmleczna 2011-08-09 18:51:38.895 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Przy okazji znalazłam coś, czego zupełnie się nie spodziewałam... "History of Tempeh and Tempeh Products (1815-2011)" (link poniżej) - mega kompilacja wiedzy. Niestety nic o wykorzystaniu "Rhizopus oligosporus" (grzybek najczęściej używany do produkcji tempehu) z innymi bazami niż soja.
books.google.pl/books?id=qhsOY1z6-T8C&dq=tempeh+soy+yogurt+recipe&hl=pl&source=gbs_navlinks_s
patrycccja 2013-12-25 15:48:02.769