7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Warzywny bulion instant

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


zrobiłam w ubiegłym roku, niestety, trochę mało, w tym zrobię podwójną porcję. Polecam wszystkim, pycha! Wrzucałam do zup, sosów....
hikora 2018-05-05 20:27:02.122

Dzięki za tą informację :) Następnym razem tak zrobię. Teraz poradzilam sobie ciachajac warzywa na drobniejsze kawałki w robocie kuchennym, następnie je przesmazylam bez tluszczu na patelni i dopiero wtedy zblenderowalam :P Proporcje zastosowalam z tego przepisu: puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html z użyciem liści selera i czosnku, z tą tylko różnicą, że dałam więcej cebuli (podwójnie). Wyszło chyba nieźle :) ale jeszcze nie wypróbowalam w żadnej potrawie.
Kociabanda 2014-08-12 15:09:41.561

Tak, blender poradzi sobie bez problemu. Ja zawsze kroję warzywa w grubszą kostkę i blenduję w wąskim ale wysokim naczyniu porcjami. To takie naczynie, jakie jest z reguły w zestawie z blenderem. W ten sam sposób mielę też ziemniaki na placki ziemniaczane - nie ma z tym żadnego problemu. Pozdrawiam!
ryfka 2014-08-11 12:22:43.64

Mam pytanie do słowa "zmiksowac" :) bo jak sądzę chodziło o rozdrobnienie a nie wymieszanie. Jakiego narzędzia najlepiej do tego użyć? Blender poradzi sobie z rozdrobnieniem surowych warzyw bez zalewania ich wodą? A może młynek do kawy (tylko na ile to porcji by trzeba było dzielić!)???
Kociabanda 2014-08-11 00:40:06.383

mtymczak, w przepisie nie ma nic o gotowaniu, więc surowe. Luna7 potwierdziła to w starszych komentarzach :)
patrycccja 2013-01-11 11:04:36.001

mam pytanie, czy warzywa miksuje i zasalam na surowo, czy wpierw potrzeba jakiejś obróbki termicznej??? Bardzo p4kosze o o pomoc, chciałem dzisiaj zrobić ale stoję w martwym punkcie.
mtymczak 2013-01-11 09:10:34.097

Bulion jest genialny! Zrobiłam go kilka miesięcy temu, używam do wszelkich potraw, do których normalnie pasuje warzywko i wszędzie swietnie się sprawdza. Wyszły mi dwa słoiki i już się kończy..
Użyłam troszkę innych składników - chodziło mi przede wszystkim, żeby mieć bazę pod rosół, bo jest najbardziej uniwersalna i pasuje do wszystkiego. Nie dodawałam szczypiorku ani czosnku (wiem, że niektórzy lubią czosnek w rosole, ale mi to nie pasuje). Dodałam korzeń pietruszki i więcej swieżych ziół dla aromatu: koperek, rozmaryn, tymianek.
Genialne do zup, ale też do wszelkiego rodzaju sosów, jednogarnkowców, ciepłych dodatków warzywnych, pasztetów..
Ogólnie gorąco polecam :)
ryfka 2012-08-25 13:00:25.494

No tak, z rozpędu głupotę napisałam. Nawet nie pamiętam już, co tam miało być, ale czytając listę składników stwierdzam, że w tej linijce miał być tylko czosnek niedźwiedzi :) Bo wszystko inne potrzebne już na liście jest :)
Mogło mi chodzić o szczypior czosnkowy też, bo zdarza mi się używać, ale to już wtedy szczypior i/lub czosnek można odłożyć ;)
Luna7 2012-08-07 16:35:11.803

podoba mi się ten przepis, tylko co to oznacza pęczek czosnku? gdzie go kupić? jak już go gdzieś znajdę to od razu zrobię i dam znać jak wyszło.
majczi 2012-08-06 14:43:28.084

Tak, warzywa surowe :)
Można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W żadnym razie nie pasteryzować, ale mrozić można. Przechowuje się jednak najlepiej surowe w lodówce (jest dość dobrze nasolone, to wytrzymuje ładnie :)).
Luna7 2012-08-06 12:43:04.067

Czy dobrze rozumiem, że warzywa miksujemy surowe zupełnie? Wychodzi taka salsa, pasta, coś takiego? :) Trzeba to pasteryzować, bądź mrozić?
~kamila 2012-08-04 13:18:35.846

Och, ja i tak używam kamiennej, a mimo to wiem, że czasem jednak ciut za dużo jej używam ;) A że wzbogacać można, to napisałam we wskazówkach, choć ten mi się wydaje bazą, a dodatki to poza, wedle uznania, właśnie do określonych potraw najlepiej ;) Chyba, że ktoś np., tak uwielbia bazylię, że daje ją dosłownie do każdej zupy ;)
Luna7 2012-05-02 05:56:41.648

Przepis brzmi swietnie! Dla wszystkich ktorzy zwracaja uwage na to co jedza i nie korzystaja z gotowych bulionow, ktore najczesciej zawieraja glutaminian i/lub srodki konserwujace, no i sa wysoko przetworzonym produktem, bulion ten bedzie dobra alternatywa. Jesli uzyje sie soli himalajskiej lub chocby kamiennej, niejodowanej to nie trzeba AZ tak przejmowac sie duza zawartoscia soli :-) Mysle, ze bulionik mozna wzbogacac i zmieniac skladniki wedlug wlasnych upodoban - jest duzo mozliwosci.
Iwo-na 2012-05-02 00:14:27.389

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas