7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Naleśniki gryczane (bezglutenowe)- Komentarze do przepisu -Bardzo dobry przepis! Zamiast mąki z ciecierzycy dałam ryżową. Wyszły pyszne, polecam :) Nula 2014-03-09 15:18:09.299
Ja zazwyczaj robię naleśniki pół na pół, z rzadka razowe, a "białe" tylko jeśli mam braki w zaopatrzeniu ;) Zdecydowanie wolę pełniejsze smaki! Ale gryczana jest jednak bardzo specyficzna... Jednak 100% gryki to dla mnie za dużo ;) Wydawało mi się, że robiłam kiedyś smaczne kluski wyłącznie z gryczanej, ale jak teraz odszukałam, to wyszło, że na 2 części gryczanej była 1 część pszennej (puszka.pl/przepis/221-kluski_gryczane.html). W takim razie może w naleśnikach też wystarczy mniejszy dodatek owsianej lub jaglanej, żeby były bardziej neutralne w smaku i bardziej uniwersalne, jeśli chodzi o preferencje smakowe przeciętnego naleśnikożercy ;)
patrycccja 2013-12-05 14:52:29.269
Dzięki za opinię! To prawda, nie smakują jak naleśniki z białej mąki. Mi to odpowiada, bo od dłuższego czasu ją ograniczam i, jeśli nie robię naleśników bezglutenowych, to smażę je z mąki pełnoziarnistej. Mi dużo bardziej smakują w wersji "ciemnej", ale jeśli ktoś lubi "jaśniejsze" smaki, to warto część mąki zastąpić delikatniejszą :)
nasse 2013-12-05 13:36:47.382 Żeby ocena była uczciwa i jasna: łatwość smażenia - bdb (dodałam 4 łyżki wody, żeby ciasto łatwiej się rozlewało, i smażyłam, aż naleśnik sam zaczął odchodzić od patelni), wygląd i konsystencja - bdb, elastyczność - bdb, smak - niezbyt.... znaczy nie taki zły, zwł. do jakiegoś wytrawnego farszu, ale daleko mu do zwykłych naleśników; naleśniki są zjadliwe, ale specyficzny smak gryki zdecydowanie się wybija. Dodałabym ciut więcej soli (1/2 idealnie płaskiej łyżeczki jest ok, ale większa ilość chyba poprawiłaby trochę smak), a przede wszystkim część mąki gryczanej (połowę?) spróbowałabym zastąpić jakąś neutralniejszą, jaglaną lub owsianą. Dla bezglutenowców spragnionych naleśników te pewnie są bardzo bliskie ideału - w końcu na bezrybiu..... ;) Te i tak są niebo lepsze nić gryczane z dodatkiem zaparzonego siemienia lnianego, które kiedyś smażyłam z jakiegoś bloga - tamte miały dziwną, bardzo nieprzyjemną konsystencję... W tym konsystencja jest na 5! patrycccja 2013-12-05 10:49:47.547 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Belka 2014-12-23 20:30:02.215