puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
agnmid : ocenione przepisy
-
Hummus z pieczoną dynią
Naprawdę, hummusów przerobiłam w swoim życiu już setki (tysiące, miliony ;-) z przeróżnymi dodatkami, ale ten to absolutny hit. Dynia z ciecierzycą w ogóle pasują do siebie rewelacyjnie, a wspólne zmiksowanie służy im jako mało co :)
-
Jabłecznik - surawka (bez pieczenia)
Jest to przepis witariański. Nie wymaga pieczenia, cukru i mąki. Jest pyszny i na pewno zdrowszy niż tradycyjne ciasta. Fajny dla dzieci ponieważ jest słodki, a nie ma tam grama cukru.
witarianizm -> http://www.surawka.republika.pl/
-
-
-
"Jajecznica" sojowa z cebulą
Cóż... jak pierwszy raz mi polecono tą potrawę, nazwano to jajecznica i smakowało mi rzeczywiście jak jajecznica ;) Proszę o wasze wrażenia :)
-
Kalafior z patelni
Jest to najsmaczniejsza postać kalafiora, jaką znam. Kalafior torturowany w wodzie zupełnie się do niego nie umywa! Ja tam kalafiora lubię od dawna, ale mój Wojtek dopiero od ostatniego weekendu, od kiedy za namową babci zrobił właśnie takie cudo :)
-
Kanapka smakosza z białą rzepą i oliwkami
Kanapka jest dobra w zimie, gdy nie ma dużego wyboru w warzywach do kanapek. Jest pikantna. Milena lubi zdecydowany smak, więc ta kanapka spasowała jej :-)
Również dla dorosłych.
-
Kanapka z awokado
W oryginale ten przepis dostałam od mojej siostry... Tyle, że ona stosowała go na świeżych kajzerkach. Po drobniutkiej modyfikacji okazało się, że z chlebem razowym smakuje równie wyśmienicie :)
-
Kanapkowa pasta słonecznikowa z czosnkiem
autor: Atria
dieta: wegańska
Dla mnie to nowy i doskonały smak - niecodzienne połączenie, ale bardzo trafne.
-
-
Kasza gryczana z dynią i pomidorami
To jest wariacja na temat przepisu "kasza gryczana z dynią i pieczarkami" - sama nie wiem, którą wersję bardziej lubię :-) Pomidory dają fantastyczny, świeży, lekko kwaskowaty posmak. Pycha!
-
Kasza w sosie z soczewicy z brokułem
Zazwyczaj z soczewicy robię potrawę na wzór wioski Kriszna z Woodstock'u, jednak tym razem miałam brokuła, który już ledwo dychał, więc wyszło mi coś, co uważam za bardzo dobre danie. Składniki są "na oko" więc dokładnie proszę się nimi nie kierować. Ja dałam kaszę jęczmienną (gotowaną w tradycyjny sposób, nie w woreczkach), ale uważam, że z ryżem również może smakować.
-
"Kefir" wegański porzeczkowy
Nie smakuje tak jak kefir (no oczywiście, że nie), ale jest kwaskowy i orzeźwiający - i o to chodzi! Super na upały, np. do letniego obiadu :)
Euridice: "Wystarczyła odrobina kulinarnej inwencji i posłuchanie się przeczucia... i oto jest, wegański kefir, chłodzący, owocowy, pyszny! :-D "
-
Kluski czarne - mieszane ziemniaczane
autor: pat
dieta: wegańska
Kuchnia śląska.
-
Kluski gryczane
Ta potrawa pochodzi z Podola i jest wspaniała. Kluski można serwować zamiast ziemniaków lub jeść same. Pycha.
-
Kluski lane na śniadanie (z tofu zamiast jajka), w wersji zwykłej lub bezglutenowej
To jest modyfikacja przepisu mojej babci na kluski lane na śniadanie. Kiedyś próbowałam robić je zastępując jajko mąką sojową lub kukurydzianą, ale to był średnio udany eksperyment. Niedawno zaczęła mi się faza używania tofu zamiast jajka - taki sposób jest w tym przypadku o niebo lepszy! Ale dopiero połączenie tofu i mąki ziemniaczanej pozwoliło na uzyskanie idealnego efektu - kluseczki są pyszne, delikatne, a jednocześnie odpowiednio twarde, dają zębom przyjemny opór :)
Jeśli zamiast maki zwykłej użyjemy kukurydzianej, otrzymamy pyszne śniadanie w wersji bezglutenowej! :)
-
-
-
Konfitura jabłkowa
Smaczna konfitura z jabłek!
-
-
Kostka piaskowa (z tofu)
Bardzo dobrze komponuje się z kaszą jęczmienną i jakąś surówką - to nasze ulubione zestawienie :)
-
-
-
-
|