Hummus to potrawa bliskowschodnia. Sądziłam, że bardzo popularna w Polsce. Ostatnio jednak przekonałam się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest :O A wielka szkoda, bo jest przepyszna!
Te są najlepsze ze wszystkich, dla mnie boskie, tylko trochę niebezpieczne, bo nie dość, że wyglądają jak mięsne, to i tak smakują. Gdyby nie to, że zrobiłam je sama, to pomyślałabym, że ktoś robi mnie w jajo ;-) Można je śmiało dopisać do tego rodzaju przepisów, które to mięsożercę zmienią w roślinożercę ;-)
Przepis znalazłam w "Vege", zrobiłam sobie na święta, zasmakowało mi, więc pragnę podzielić się tym odkryciem;) Nie pamiętam dobrze smaku jajka, ale podobno smakuje podobnie ;)
Idealnie ugotowany ryż jest miękki, ale nie rozgotowany, nie ciapowaty. Daje się lepić w dowolne kształty i zachowuje je (nawet onigiri bez problemu możemy podnosić pałeczkami), a jednocześnie możemy rozdzielić go, a wszystkie ziarenka nadal zachowają swój kształt.