puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Kasza manna na mleku - najprostsza, klasyczna :)
Czy jak manna, to tylko dla dzieci? Wiele osób nie docenia moim zdaniem jej potencjału. Szybka do zrobienia i nie jest się zaraz głodnym, jak po kanapkach lub, co gorsza, płatkach kukurydzianych. Jedno z moich ulubionych śniadań :)
Proporcje są zasadniczo takie same jak przy robieniu owsianki, tyle że manny dajemy o połowę mniej niż płatków - łatwo zapamiętać :)
-
Kotlety ze startego selera
autor: Cuksa
dieta: ovo-wege
Bardzo proste i szybkie do wykonania
-
-
-
Krokiety ziemniaczane w sosie z ogórków kiszonych
autor: ryfka
dieta: wegańska
Skład potrawy wyglądać może dla niektórych dziwnie (ogórki kiszone na ciepło?), ale krokiety te są zadziwiająco dobre :) Przepis znalazłam kiedyś gdzieś w internecie i od tej pory robię te krokiety od czasu do czasu. Świetne jako samodzielne danie, ale można też pewnie podać z jakąś surówką.
-
Kukurydza gotowana w kolbach
Bardzo wszędobylska potrawa :) Można gotować tradycyjnie, w mikrofali, na grillu. Surową lub z mrożonek. Można nawet gotować w czasie wyjazdów w góry lub nad jezioro nad ogniskiem. Smacznego :-)
-
Leczo
Jest to wegetariańska wersja tradycyjnej potrawy węgierskiej. Zwyczajowo powinna być pikantna, można jednak przyrządzić ją w wersji delikatniejszej. Niebo w gębie dla osób lubiących takie wielowarzywne mieszanki :-)
-
Lody bananowe
autor: Rena
dieta: wegańska & RAW
-
Makaron bez wrzenia - sposób gotowania
autor: pat
dieta: wegańska
Michał Waszkiewicz: "Od wielu lat gotuję makaron bez wrzenia, czym często wprawiam w panikę tradycjonalistów, a ostatnio nawet znajomego Włocha (metoda jest nolens volens włoska)... Tracę przez to zwykle jedną-dwie minuty, ale zwykle mnie na to stać ;)
Gotowany normalnie, tj. bulgocący makaron traci wiele dobrych rzeczy, które ma w środku - po prostu się wypłukują, a jak leży sobie w gorącym, to wszystko zachowuje, a i tak dochodzi. Polecam gorąco - najlepiej sprawdzić gotując równocześnie na dwa sposoby - różnice momentalnie czuje się w smaku!"
-
Makaron z brokułami i czosnkiem
Szybki i bardzo łatwy w wykonaniu. Pyszny i efektowny w wyglądzie. Wszyscy go zachwalają :) Daje radę nawet jeśli brokuły nie są pierwszej świeżości.
-
Makaron z groszkiem, cebulą i czosnkiem
autor: Kuna
dieta: wegańska
Szybki, awaryjny przepis :)
-
Makaron z mlekiem
Makaron z mlekiem - oj dużo dzieci tego nie cierpi... głównie przez błędy dorosłych ;) Sekret smaku to dobrze słony makaron, który wspaniale kontrastuje ze słodkim posmakiem mleka. Albo odwrotnie - posolić można mleko. Poza tym dobre mleko sojowe, np. Alpro, jest o wiele lepsze od krowiego. No i lepsze jest mleko podgrzane niż gotowane.
Takie danie to również bardzo dobry sposób na wykorzystanie wczorajszego makaronu. Dodatkowy plus to że śniadanko gotowe jest dużo szybciej :)
-
Makaron z orzechami
Milena wcina ten makaron i to jest najlepszą reklamą :-))
-
Manna owocowa (bez mleka!)
Z braku mleka sojowego wymyśliłam całkiem smaczne śniadanko :)
-
Marchewkowe purée z cebulką, curry i imbirem
Takie purée jest idealne zamiast popularnych zapychaczy, do obiadu. Stworzone do lunch boxu. Świetnie nadaje się też na kanapki. Pyszne na ciepło i na zimno. Doskonałe w swej prostocie. Dwustugramowa porcja dostarcza 96 kalorii.
-
Masło słonecznikowe z majerankiem i bazylią
Doskonałe masło do kanapek, warto dodać sporo majeranku. W połączeniu z razowcem, pomidorem, sałatą, rzodkiewką - marzenie...
-
-
Mleczko (mleko) migdałowe w 5 minut
Mleko migdałowe, jakie Indianki robiły dla dzieci.
-
Mleko sojowe
autor: pat
dieta: wegańska
Mick3y: "Zawsze robiłem wg tego przepisu i wychodziło przepyszne."
-
Mleko sojowe, tofu, okara i serwatka
Przepis na ok. 2 l mleka sojowego i ok. 500 g okary lub na ok. 250 g tofu, ok. 1,5 l serwatki i ok. 500 g okary.
-
Naleśniki szpinakowe
autor: Fafik
dieta: wegańska
Nie mylić z naleśnikami ze szpinakiem ;)
-
-
-
-
Owsianka - tradycyjne płatki owsiane na mleku
Według mnie najlepsza, idealna owsianka to taka, jaką robiła moja mama - gęsta, kleista i odpowiednio słona. Wtedy jest pycha :) Proporcje są zasadniczo takie same jak przy robieniu manny na mleku, tyle że płatków dajemy 2 razy tyle co kaszy - łatwo zapamiętać :)
|