puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Iwo-na : ocenione przepisy
-
"Bandgobhi alu sabji", czyli sabdżi z ziemniaków i kapusty
autor: ~Kuna
dieta: wegańska
"Bandgobhi" to kapusta, "alu" to ziemniaki.
-
Cebularz
...zwany też pizzą dla ubogich jest charakterystycznym pieczywem lubelszczyzny.
-
Ciastka kokosowe
autor: Rena
dieta: wegańska
-
Ciasto bananowe z cynamonem
Ciasto wyszło przepyszne, wilgotne i ładnie wyrosło :)
-
Ciasto cynamonowe z jabłkami
autor: Rena
dieta: wegańska
Bogusia Wendt: "Pyszne!! Wszyscy się w domu zajadają, są puszyste i wilgotne, a cynamon nadaje specyficzny smak (tylko nie można go dawać za dużo). Można też eksperymentować z kakao albo kawą cappucino."
-
Ciasto marchwiowe z tartymi orzechami
Duże wegańskie ciasto marchewkowe bez jajek, bez mleka i bez zakalca.
-
Ciasto "zeberka"
Ciasto z tego przepisu zawsze mi wychodzi i jest pyszne :)
-
Czosnkowa marchewka do obiadu
autor: sowa
dieta: wegańska
Bardzo smaczny dodatek do obiadu wychodzi.
-
Dynia curry
autor: Alik
dieta: wegańska
W życiu jeszcze nie jadłam dyni w tak pysznym wydaniu! Koniecznie spróbujcie! Z ziemniakami idealna, ale myślę, że pasuje też do kasz i ryżu.
-
-
Dyniowe prażuchy - szybkie kluski kładzione na talerz
autor: ~zen
dieta: wegańska
"Przyznam, że prawie oszaleliśmy na punkcie tych klusek ;) Dlaczego są proste i szybkie? Niezależnie od tego, jakiej odmiany dyni użyjecie - zawsze wyjdą (kopytka są trudniejsze, najlepiej je robić z odmian o suchym miąższu i do tego upieczonym), nie brudzimy sobie rąk przy ich robieniu, nie rolujemy, nie kroimy, ciasta nie trzeba chłodzić w lodówce, no i efekt końcowy - bardzo satysfakcjonujący :)" No i jak się dziwić, że spróbowałam? :)
-
Gołąbki bez zawijania
autor: ryfka
dieta: wegańska
Szybsza wersja tradycyjnych gołąbków - kiedy przyjdzie ochota, ale brak czasu. Oczywiście ten sam farsz można wykorzystać do gołąbków zawijanych.
-
Jabłecznik - surawka (bez pieczenia)
Jest to przepis witariański. Nie wymaga pieczenia, cukru i mąki. Jest pyszny i na pewno zdrowszy niż tradycyjne ciasta. Fajny dla dzieci ponieważ jest słodki, a nie ma tam grama cukru.
witarianizm -> http://www.surawka.republika.pl/
-
-
Jesienne placki jarzynowe z sosem czosnkowym
Jesień obfituje w najpyszniejsze warzywa i owoce. Aż szkoda byłoby nie skorzystać!
-
Kotlety wegetariańskie z granulatu sojowego
autor: pat
dieta: wegańska
Tak przyrządzone kotlety podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną. W wersji lakto można polać kefirem lub jogurtem naturalnym. Podawać zawsze z bogatym i różnorodnym bukietem surówek z warzyw!
-
Kuszari
Egipskie danie podawane w większości tamtejszych ulicznych knajpek, często z dużą ilością płatków chili.
-
Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego
autor: pat
dieta: wegańska
Andy: "Przepis długi i skomplikowany :-) Efekt zależy od dobrego zmiksowania, użytych przypraw i odpowiedniej ilości oleju."
-
Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix
Pomysł pochodzi z http://glutenfreegirl.com/ - autorka ma nietolerancję glutenu, a jej facet jest zawodowym kucharzem, więc wszyscy bezglutenowcy powinni się tym blogiem zainteresować :) Ten przepis to raczej super wskazówka, jak skomponować swój własny "biały" mix, niż sztywny przepis na jedynie słuszną mieszankę. Dzięki temu osoby z jakimiś specyficznymi alergiami, np. na kukurydzę, również mają szansę dobrać coś dla siebie :). "Biały" mix genialnie sprawdza się np. przy robieniu naleśników, gofrów, zagęszczaniu sosów, ale zaznaczyć muszę, że nie jest to mąka do wszystkiego (mimo że uniwersalna :). Większość kupnych mixów zawiera gumę guar i inne dodatki, które zastępują gluten, zapewniają spoistość i pozwalają przygotować wypieki o właściwej konsystencji. W tym przepisie tych dodatków nie ma - należy wziąć to pod uwagę przymierzając się do "pulchnych" wypieków (ciasta, chleba, pizzy). Jednocześnie na blogu autorki znajdziecie dobrą inspirację - przepisy, w których "gluten-free all-purpose flour mix" to właśnie taki domowy mix przygotowany wg poniższych wskazówek.
-
Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków
Domowe masło orzechowe jest naj, naj, naj! A najlepsze z migdałów lub z migdałami - delicje! Dodatkowa zaleta, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków - żadnego zbędnego cukru, a przede wszystkim zero dodatkowego tłuszczu. Po kiego pakować do masła orzechowego tłuszcz palmowy? :o A w sklepowych jest dodawany nagminnie. W domowym mamy 100% orzechów a nie żadne 90! :)
-
Mleko sojowe bez soli i cukru
autor: pat
dieta: wegańska
Mleko sojowe można pić z dodatkiem miodu, soków owocowych, owoców zmiksowanych, soków warzywnych. Na mleku można przygotowywać (gotować) kaszki, budynie i zupy. Z dodatkiem mleka można spożywać makarony zbożowe, kasze, pełne ziarna zbóż, musli.
-
-
Mus z zielonej papryki
100 g dostarcza 24 kalorie i mnóstwo radości. Smakuje świetnie jako dodatek do tofu klopsów. Doskonały zastępnik ziemniaczanego purée czy innego ryżu. Sprawdza się jako smarowidło do kanapek. Z powodzeniem może robić za dip do maczania warzyw. Założę się o wiele, że do frytek nadaje się lepiej niż ketchup. Na ciepło, na zimno, jak kto lubi. Oczywiście można sobie to zawekować "na później".
-
-
Ocet jabłkowy
Łatwe przygotowanie cennego, leczniczego octu
|