Pomidory suszone to taki słonawy, bardziej konkretny akcent smakowy. Super się komponuje ze szpinakiem. Taki farsz jest świetny do naleśników, pierogów gotowanych i pieczonych (np. calzone), ale też do tarty, lazanii czy cannelloni (też makaron, takie grube rurki do nadziewania właśnie).
Jest to najsmaczniejsza postać kalafiora, jaką znam. Kalafior torturowany w wodzie zupełnie się do niego nie umywa! Ja tam kalafiora lubię od dawna, ale mój Wojtek dopiero od ostatniego weekendu, od kiedy za namową babci zrobił właśnie takie cudo :)
Nie wszystko trzeba gotować, by nadawało się do zjedzenia - i taka właśnie jest kasza gryczana. Kasza po ugotowaniu rozpada się i tworzy się papka, która oczywiście nadal jest smaczna, ale można lepiej i na pewno zdrowiej nie tracąc wspaniałego smaku kaszy.
Kwasu buraczanego używać do zakwaszania barszczu lub jako napoju z dodatkiem zieleniny, tartego chrzanu, soli i cukru do smaku. Napój taki [...] jest zdrowy, poprawia mikroflorę przewodu pokarmowego. Można go stosować też w miejsce zupy przy bardziej złożonym drugim daniu.