puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
kruszonka : ocenione przepisy
-
-
Krokiety z kapustą kwaszoną i pieczarkami
autor: mikki
dieta: wegańska
Krokiety smakują wyśmienicie z barszczem czerwonym i mogą być zamiennikiem pierogów na Wielkanocny stół gdyż wymagają mniej pracy i są równie smaczne. Mi najbardziej smakują jeśli są troszkę ostrzej doprawione.
-
Kruche ciasteczka ze słonecznikiem i płatkami owsianymi
Ciacha wyśmienite! Przechowywane w pudełku, przez 2-3 miesiące zachowują smak. I zawsze są pod ręką :-)
-
-
-
Kuszari
Egipskie danie podawane w większości tamtejszych ulicznych knajpek, często z dużą ilością płatków chili.
-
-
Leczo cukiniowo-paprykowe z makaronem
Leczo jest moim sposobem na szybki, pyszny obiad.
-
Leczo na szybko (z kminkiem, imbirem i ziołami)
autor: ~Małgocha
dieta: wegańska
Zmodyfikowany przepis z kuchni mojej mamy, która nie wiedziała, że lubi zioła. Teraz tylko czekają z tatą, kiedy im to zrobię. Gorąco polecam :)
-
-
Letnia kalafiorowa
Dawka witaminowa w postaci kalafiora i młodych jarzyn :)
-
Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego
autor: pat
dieta: wegańska
Andy: "Przepis długi i skomplikowany :-) Efekt zależy od dobrego zmiksowania, użytych przypraw i odpowiedniej ilości oleju."
-
Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix
Pomysł pochodzi z http://glutenfreegirl.com/ - autorka ma nietolerancję glutenu, a jej facet jest zawodowym kucharzem, więc wszyscy bezglutenowcy powinni się tym blogiem zainteresować :) Ten przepis to raczej super wskazówka, jak skomponować swój własny "biały" mix, niż sztywny przepis na jedynie słuszną mieszankę. Dzięki temu osoby z jakimiś specyficznymi alergiami, np. na kukurydzę, również mają szansę dobrać coś dla siebie :). "Biały" mix genialnie sprawdza się np. przy robieniu naleśników, gofrów, zagęszczaniu sosów, ale zaznaczyć muszę, że nie jest to mąka do wszystkiego (mimo że uniwersalna :). Większość kupnych mixów zawiera gumę guar i inne dodatki, które zastępują gluten, zapewniają spoistość i pozwalają przygotować wypieki o właściwej konsystencji. W tym przepisie tych dodatków nie ma - należy wziąć to pod uwagę przymierzając się do "pulchnych" wypieków (ciasta, chleba, pizzy). Jednocześnie na blogu autorki znajdziecie dobrą inspirację - przepisy, w których "gluten-free all-purpose flour mix" to właśnie taki domowy mix przygotowany wg poniższych wskazówek.
-
Makaron smażony z tofucznicą na cebulce i parówce sojowej
Danie powstało w wyniku tęsknoty za smakiem nie wegańskich obiadów, które kiedyś jadałam a mianowicie makaronu z jajecznicą. Przyznam, że to danie jest moim pierwszym w życiu, w którym użyłam tofu i w ogóle go spróbowałam. Nie powiem, bardzo obawiałam się smaku niby- sera z soi. Wyszło fenomenalnie pyszne. Od dziś tofu będzie stałym składnikiem moich dań :-)
-
-
Makaron z sosem pieczarkowo-szpinakowym i tofu
autor: ryfka
dieta: wegańska
Jakiś czas temu jadłam w restauracji sos zrobiony w ten właśnie sposób, z tą tylko różnicą, że był podawany do takich małych, okrągłych włoskich pierożków z farszem z koziego sera (niestety nie pamiętam jak się nazywały, może ktoś wie? albo zna przepis?). Danie było rewelacyjne! Ale sos ten doskonale pasuje też do makaronu. Od siebie dodałam jeszcze smażone tofu.
-
Makaron żytni ze szpinakiem i tofu lub parówkami
Łatwe i szybkie danie - można przygotować poprzedniego dnia i odgrzać po powrocie z pracy.
-
Meksykańskie ciasteczka czekoladowe z nutą cayenne
Czekoladowe ciasteczka, których smak idealnie podkreśla ostra nuta cayenne. Dochodzi jeszcze wierzch muśnięty cynamonem... Są pyszne, a składniki potrzebne do ich przygotowania bez problemu powinniśmy znaleźć w każdej kuchni :)
-
Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
Świetny, całoroczny przepis, który pozwala zagospodarować resztki różnych warzyw. Zupa wychodzi pyszna! Nie można tylko przesadzić z ilością dodatkowych warzyw, bo wyjdzie mega gęsta ;)
-
-
Odsmażane, aromatyczne ziemniaczki dla karierowiczów :-)
Jeśli partner lub partnerka robi karierę i wraca grubo po obiedzie, a tradycyjne ziemniaczki dla niego wystygły już dawno. Wiem, nie jest to szczyt wyrafinowania, ale smaczne...
-
Orient jest żółty
Przepis zainspirowany klasyczną indyjską upmą.
-
-
Pasta "orzesz-ty-ciecie"
Pomysł o poranku - mamy ugotowaną ciecie, na półce orzeszki w słoiku, natka w wazoniku i jest śniadanko. Z pomidorkiem oczywiscie i cebulką na.
-
|