puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
-
Ciasteczka owsiane słooodkie
Ciateczka owsiane na długi wieczór przed tv :P
-
-
Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem
Zdrowe, mocno kokosowe. W smaku przypominają trochę kruche zbożowe ciastka ze sklepu, a nawet... kokosanki :)
-
-
Meksykańskie ciasteczka czekoladowe z nutą cayenne
Czekoladowe ciasteczka, których smak idealnie podkreśla ostra nuta cayenne. Dochodzi jeszcze wierzch muśnięty cynamonem... Są pyszne, a składniki potrzebne do ich przygotowania bez problemu powinniśmy znaleźć w każdej kuchni :)
-
Muffiny bananowe
autor: aagg
dieta: wegańska
Podstawowy przepis na muffiny. Banany można zastąpić innymi owocami, np. malinami :)
-
Muffiny gruszkowo-orzechowe
Jesienne muffiny z przyprawami korzennymi. Można je przygotować z gruszek świeżych lub takich ze słoika/puszki. Muffiny wychodzą wilgotne i bardzo słodkie.
-
Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam!
Te są najlepsze ze wszystkich, dla mnie boskie, tylko trochę niebezpieczne, bo nie dość, że wyglądają jak mięsne, to i tak smakują. Gdyby nie to, że zrobiłam je sama, to pomyślałabym, że ktoś robi mnie w jajo ;-) Można je śmiało dopisać do tego rodzaju przepisów, które to mięsożercę zmienią w roślinożercę ;-)
-
-
-
Pieczone chipsy z jarmużu
Przepis powstał w wyniku inspiracji blogiem This Rawsome Vegan Life. Chipsy są rewelacyjne w smaku i uzależniają dość szybko :-)
-
Placki z dyni
Pyszne i banalnie proste!
-
Romby - kluski z kaszy manny
Pyszne na śniadanie z mlekiem (moja mama tak robiła, kiedy byłam mała), można też podawać z zupą zamiast makaronu/ innych klusek. Podając z sosami (pieczarkowym lub jakimiś warzywnymi) otrzymamy obiad, a z polewami owocowymi - pyszny deser. Można je odsmażać, chociaż wolno się przyrumieniają, więc trzeba je trochę potrzymać.
-
Seitan czyli chińskie "mięso"
autor: ~xSx
dieta: wegańska
Seitan jest w przygotowaniu nietrudny, lecz trochę czasochłonny. Nie należy przesadzać z objadaniem się seitanem ze względu na wysoką zawartość białka (jest to po prostu przyprawiony gluten). Można go piec, smażyć, grillować, wędzić itd. A później podawać z ryżem, z ziemniakami, z chlebem, jak kto woli. Bardzo dobry jest wystudzony seitan w bułce z warzywami i sosem. Smacznego!
-
Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń
Przerobiłem klasyczny przepis na sernik z tofu z Uczty Wege tak, żeby przypominał ten mojej mamy. Kilkanaście zjedzonych serników i idealny przepis opracowany :) Koniecznie nieco grubszy spód, żeby ciasto było wyczuwalne w smaku. Masa serowa o jednolitej konsystencji, bez cząstek owoców, ewentualnie z rodzynkami. Na górze żadnej kruszonki - jeśli już, to polewa z gorzkiej czekolady i płatki migdałów. Zazwyczaj znika w 1 dzień ;)
-
Szarlotka Wandy (sypana)
Pyszna. Najfajniejsze jest jednak to, że nie wyrabia się ciasta - za ciasto robi mieszanina różnych sypkich składników i nawet nie trzeba się paprać! Dzięki temu szarlotkę robi się błyskawicznie :-) Fenomenalny patent na pyszną szarlotkę.
-
Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami
Mała, pyszna przekąska. Słonawe ciasto i słodki krem doskonale kontrastują z lekko kwaskowatymi truskawkami - doskonałe!
-
Wegańskie mac and cheese (z "masą serową" z kalafiora i tahini)
autor: Olexy
dieta: wegańska
Mac and cheese - danie, które jest niezwykle popularne w krajach anglosaskich to nic innego jak prosta zapiekanka z makaronu i sera. Taka wersja zapiekanki może nie jest najzdrowszą potrawą, jednak mac and cheese chyba nigdy nie aspirowało do bycia daniem zdrowym. :)
-
Wegański piernik
autor: Kuna
dieta: wegańska
Salamandra*75: "Polecam przepis na wegański piernik. Naprawdę pyszny, a najciekawsze jest to, że pieką go moje mięsojedzące znajome i się zachwycają! "
|