puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownika
Muffiny bananowe (wegańska)
OK, przyznaję się do błędu i wybiórczej ślepoty ;) Do nagłówka przepisu nie spojrzałam :)
patrycccja
2010-04-29 21:04:04.999
Muffiny bananowe (wegańska)
Mathilda, a gdzie ty widzisz w przepisie "inne owoce"? :) Jeśli chcesz zrobić mufinki z jabłkami, to dodałam przepis, który już testowałam: http://puszka.pl/przepis/5665-myffiny_z_jablkami.html Myślę, że w przepisie Aagg można by zastąpić banany musem jabłkowym - choć to zawsze loteria, nie wiadomo czy wyjdzie :)
patrycccja
2010-04-29 20:39:23.533
Melitzanosalata - grecka pasta (dip) bakłażanowa (wegańska)
Dość mocno będą różnić się aromatem - takie pieczone w piekarniku, najlepiej aż do przypalenia skórki, mają super dymny aromat, którego przy smażeniu raczej nie uzyskasz. Na pewno pasta i tak będzie pyszna, choć oryginałowi nie dorówna :)
patrycccja
2010-04-29 19:55:17.604
Pasztet z pieczarek (wegański) (wegańska)
Silverka, jak wejdziesz do tego zdjęcia to zobaczysz w opisie, że ten złoty (pomarańczowy wg. mnie) to pasztet z grochu z zielonym pieprzem. Pieczarkowy jest ten po prawej. A po upieczeniu będzie taki w sumie szary, jak na zdjęciu Sangri.
patrycccja
2010-04-20 17:36:34.173
Pasta z grochu (wegańska)
Izabeli, jedno jest pewne: jak było w starej Puszce, to jest i w tej. Przepisy przecież się nie zmieniły, tylko wygląd serwisu i jego funkcjonalność :) Nazwa przepisu prawdopodobnie nie zawiera słów po których szukałaś... Mogło ci chodzić o któryś z tych: http://puszka.pl/przepis/2935-groch_z_cebula.html lub http://puszka.pl/przepis/4124-pasta_majerankowa_ani.html
patrycccja
2010-04-18 13:45:22.019
Deser warstwowy z hebatników i waniliowego deserku (wegańska)
Jeśli serek robiony z mleka, to raczej homogenizowany bym proponowała. Ewentualnie ugotowany na rzadko budyń waniliowy lub kokosowy. Jogurty sojowe też w większości się nadają - te bardziej przypominające deserki (np. Ala dostępne na evergreen.pl), do których nie zostały dodane bakterie jogurtowe. Bo jogurty zwykłe są zbyt kwaskowe w smaku.
patrycccja
2010-04-18 13:12:32.648
Ryż z sosem pomidorowo-śmietanowym i warzywami (lakto-wege)
Nie Esterka, dobrze napisałaś. To ja to rozbiłam na sól, pieprz i inne przyprawy :) Robię tak, bo dwie pierwsze są mało opcjonalne, zwł. sól, a resztę faktycznie każdy może dobrać jak mu się podoba.
patrycccja
2010-04-16 20:27:54.447
Pasta z groszku i oliwek (wegańska)
Nie no, już zostawmy jak jest, bez przesady - nie czuję, żeby moje prawa autorskie zostały dramatycznie naruszone, zwł. że przepis i tak wylądował w Puszce ;)
patrycccja
2010-04-16 20:24:19.264
Piernik z jabłkiem (z musu jabłkowego) (wegańska)
Zrobiłam na święta i wyszedł bomba! Wilgotny, puszysty, pyszny. U mnie tego musu wyszły 2 pełne szklanki (takie pod samą krawędź). Nie był wcale aż taki gęsty, na pewno nie był "sztywny" - tyle że robiony w ogóle bez wody. I bez cukru. Przepis tu: http://puszka.pl/przepis/2501-mus_jablkowy_bez_cukru_.html
Odrobinę zmieniłam też proporcje: cukru dałam 2/3 szkl., rodzynek 1/2 szkl., a cynamonu całą łyżkę, bo uwielbiam :D Mąkę dałam pół na pół białą i razową z pszenicy orkiszowej.
patrycccja
2010-04-15 15:13:55.219
Śmietana kokosowo-ryżowa (wegańska)
Kiedyś ją robiłam, dokładnie wg. tych proporcji, tylko zamiast cukru użyłam słodu i dodałam małą szczyptę soli. Wykorzystałam ją do polania ryżu pieczonego z jabłkami ;) Musze przyznać, że pozytywnie mnie zaskoczyła :)
patrycccja
2010-04-15 13:26:09.9
Waniliowy pudding z kaszy manny i budyniu (wegańska)
"Mleko (zwykłe LUB ROŚLINNE)" z naciskiem na "lub roślinne". To chyba oznacza, że zwykłego mleka nie musisz dodawać i wtedy masz danie wegańskie, prawda? Nie starajmy się być świętsi od papieża, pls...
patrycccja
2010-04-13 20:02:36.907
Klopsiki szpinakowo-twarogowe w sosie serowym (lakto-wege)
Nic już nie naprawi zmarnowanego obiadu ani nie cofnie nerwów, ale polecam w takim razie http://puszka.pl/przepis/4753-tofu_kulki_ze_szpinakiem.html - robi się prościutko, ulepionych kulek nie trzeba nawet gotować! :o Mimo to bardzo ładnie się trzymają. I bardzo dobrze smakują :D Niedługo wrzucę zdjęcie.
patrycccja
2010-04-13 19:59:27.15
Karmelowa kasza manna z orzechami włoskimi (wegańska)
Wcale nie jest za słodkie, ale dodałam szczyptę soli dla dopełnienia smaku i podkreślenia słodyczy. Pycha :D
Z takiej gęstej kaszki można też lepić kulki - czy jako deser czy śniadanie dla maluchów na pewno będzie fajne :)
patrycccja
2010-04-12 10:41:32.709
Pasta z groszku i oliwek (wegańska)
Dobra, awaryjna pasta, choć z samym czosnkiem jest wystarczająco fajna. Miałam tylko czarne oliwki, a z zielonymi na pewno lepiej by wyglądała i smakowała :) Czarne są jednak zbyt łagodne w smaku.
patrycccja
2010-04-09 11:59:26.905
Surówka Eli - sałata z ogórkiem, kiełkami i imbirowym sosem lub winegretem (wegańska & RAW)
Jako sos zrobiłam po prostu winegret z imbirem - nie za dużo tego imbiru, żeby dawał aromat, nie ostrość. Wyszedł fantastyczny dodatek do wiosennych surówek! Imbir dodaje świeżości, jest super :) Na pewno będę stosowała ten patent częściej.
Co do surówki, to jest całkiem całkiem, ale z dodatkową rzodkiewką i ogórkiem lepsza :) Nie bójcie się tych kiełków - pod wpływem sosu tracą całą pikantność.
patrycccja
2010-04-07 14:57:19.39
Pasztet z pieczarek (wegański) (wegańska)
Ja zrobiłam ponownie z takimi proporcjami jak podałam kiedyś (2 łyżki mąki, 4 oleju) i ładnie się kroiło. Dało się też rozsmarowywać. Choć konsystencja jest faktycznie nieco inna niż "zwykłych" pasztetów ze strączkowców, bez wątpienia. Dla mnie minusem jest jedynie kolor - szary...
patrycccja
2010-04-05 16:10:28.406
Keks jogurtowo-kokosowy z kaszy kuskus (wegańska)
Kuskus ma być zdecydowanie suchy - namięknie od jogurtu.
patrycccja
2010-04-05 15:32:24.822
Prażny syr tofu (smażony ser tofu) (wegańska)
Ostatnio z "Zaskakującego tofu" nauczyłam się jak skutecznie "zamarynować" tofu naturalne. Najpierw należy je czymś obciążyć (np. położyć na nim deskę i postawić paczkę mąki), a kiedy "wypoci" wodę, łatwiej naciągnie np. sosem sojowym. Oczywiście na wierzchu i tak będzie bardziej słone niż w środku, cudów nie ma ;)
patrycccja
2010-04-01 14:26:16.063
Ziemniaki po alpejsku czyli "kartofel salat" (kartoffelsalat, sałatka ziemniaczana) (wegańska)
Przepyszna! Klasyka :) Najlepsza jeśli doda się jeszcze ogórki kiszone, ale nawet najprostsza, podstawowa wersja jest super. Robię przeróżne wariacje - ziemniaki czasem kroję w kostkę, używam przeróżne rodzaje octu (również ryżowy oraz biały i czerwony ocet balsamiczny) lub sok z cytryny, doprawiam musztardą, dodaję różne warzywa, a czasem wprowadzam dla kontrastu coś słodkiego (np. paprykę, kukurydze, jabłko). Generalnie jednak wszystko zaczęło się od tego właśnie przepisu i z niego nauczyłam się podstaw. Ostatnio również mój Wojtek stał się nałogowcem ;)
patrycccja
2010-03-30 22:05:43.362
Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Cynamon na pewno nie ma znaczenia. Co do proszku to nie wiem - ja zawsze dodaję, ale MEDeah napisała w komentarzach, że robi bez. Nie mam pojęcia czemu ci nie wyszła, ale w życiu nie piekłam ciasta 2 godz. W przypadku tej szarlotki 50 min. zawsze wystarczało. Naprawdę nie wiem co ci doradzić, bo ja jeśli miałam problemy, to z za mało soczystymi jabłkami i czasem na dole zostawało mi trochę suchego proszku...
patrycccja
2010-03-29 10:56:00.758
Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Szarlotka musi wystygnąć, żeby nabrała odpowiedniej konsystencji i nie rozjeżdżała się ;) Wtedy można kroić. Co do ciasta to nie przypomina np. ciasta drożdżowego. Kaszka manna nadaje mu lekko gumiastą konsystencję, choć na pewno nie powiedziałabym że jest gumiaste. Jak zawsze proponuję więc: zrób to jeszcze raz, ale z kimś drugim - robione inną ręką może wyjdzie nieco inne, może będzie ci bardziej odpowiadać :)
patrycccja
2010-03-27 18:16:42.965
Wytrawne brie (lakto-wege)
Jak widzę na szczęście nie jest tak, że szewc w dziurawych butach chodzi, i w domu twój mąż też czasem gotuje :) Będę teraz wiedziała do kogo zwracać się z trudnymi pytaniami ;)
PS: Może w takim razie męża zapytaj o tą przyprawę - kto będzie wiedział jak nie on :D
patrycccja
2010-03-26 17:27:35.621
Wytrawne brie (lakto-wege)
Czy z tą przyprawą cajun chodzi o pieprz kajeński?
Danie wygląda naprawdę efektownie. Ryfka, czy twój mąż jest kucharzem? Musi być albo to diabelnie zdolna bestia i wrodzony talent kulinarny :)
patrycccja
2010-03-26 11:04:45.44
Kasza gryczana z dynią i pieczarkami (wegańska)
No cóż, Derkama, biorąc pod uwagę, że nie podałam proporcji, to w sumie trudno powiedzieć na ile osób ;) To danie zawsze robię na oko - czy zostanie mi kaszy czy dyni, zawsze znajdzie się zastosowanie następnego dnia :) W sezonie dyniowym postaram się uzupełnić orientacyjne proporcje.
patrycccja
2010-03-23 09:56:27.817
Makaron z orzechami (wegańska)
Acha, orzechy utłukłam w moździerzu - tak jest o nieeeeebo wygodniej! A i konsystencję mają wtedy ciekawszą :)
patrycccja
2010-03-22 13:59:54.612
|