puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
ryfka : przepisy użytkownika
-
Mujaddara - soczewica z ryżem lub kaszą
autor: ryfka
dieta: wegańska
Danie wywodzi się z kuchni arabskiej. Jest to połączenie soczewicy (brązowej lub zielonej) z ryżem, rzadziej z kaszą lub bulgurem, przybrane mocno zrumienioną cebulką.
Pierwsze wzmianki na temat Mujaddary można znaleźć w irakijskiej książce kucharskiej z 1226 roku. Jest to danie na tyle popularne, że w świecie wschodnioarabskim funkcjonuje powiedzenie: "Głodny człowiek byłby gotowy sprzedać swoją duszę za półmisek Majaddary" :)
-
-
-
Ptysie (profiterole, choux a la creme)
autor: ryfka
dieta: lakto-ovo-wege
Popularne na całym świecie, oryginalnie pochodzą z Francji.
-
Zupa porowo-ziemniaczana
autor: ryfka
dieta: wegańska
Pyszna zupka, rozgrzewająca w zimę. Podana latem najlepiej smakuje jako chłodnik z dodatkiem cytryny i kapką jogurtu.
-
Pakora
autor: ryfka
dieta: wegańska
Popularna w południowej Azji, głównie w Indiach, a także w Wielkiej Brytanii, gdzie popularne jest wszystko co indyjskie i gdzie można kupić pakorę niemal na każdym rogu. Podawana jako przekąska lub starter.
-
Wege pasztet "z kogucikiem"
autor: ryfka
dieta: wegańska
Wegańska wersja pasztetu (nie pieczeni), który świetnie się rozsmarowuje. Dobry pod ogórka, pomidora czy inne warzywko :) Można zrobić większą ilość i zapasteryzować sobie "na potem". Pasztet pracochłonny, ale bardzo prosty, no i starcza na długo.
-
Bombajskie ziemniaczki
autor: ryfka
dieta: wegańska
Ziemniaki zapiekane w aromatycznym pomidorowym sosie, idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
-
Crespelle - włoskie naleśniki ze szpinakiem i ricottą
autor: ryfka
dieta: lakto-ovo-wege
Crespelle to po prostu włoska nazwa na naleśniki, które są popularne w całej Europie. Z ciekawostek: dawniej naleśniki kojarzone były z daniem dla biedoty (zupełnie jak pizza...) aż do 1895 roku, kiedy to w Montecarlo uraczono nimi księcia Walii. Księcia urzekła prostota tego dania i nazwał je Crepes Suzette na cześć swojej pani, co przyczyniło się do rozpowszechnienia naleśników wśród wyższych warstw społecznych :D
-
Ziemniaki w mundurkach z twarogiem
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Danie pochodzi z Wielkopolski lub tylko z tym rejonem mi się kojarzy. Jest to sposób na szybki i tani obiad, idealny na upały, bo trzeba ugotować tylko ziemniaczki.
-
Ziemniaczki Dauphinois
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Kuchnia francuska.
-
Raita - indyjski dip miętowy
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Oryginalnie podawany z papadamem - cienkim, chrupiącym indyjskim naleśnikiem, ale nadaje się do wielu indyjskich potraw, świetny do samosów, falafela czy po prostu pieczonych lub grillowanych warzyw.
-
Aioli - sos czosnkowy na majonezie
autor: ryfka
dieta: wegańska
Popularny zwłaszcza na południu Francji.
-
Zapiekanka z kuskusu z warzywami (przepis podstawowy)
autor: ryfka
dieta: wegańska
Dobra opcja na wykorzystanie warzyw zalegających w lodówce. Robię ją także wtedy, gdy po prostu mam ochotę na kuskus. Jest świetną alternatywą dla makaronu i ryżu.
-
Sos szalotkowy
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Nadaje się do wszelkiego rodzaju makaronów, ryżu czy pieczonych ziemniaków lub innych warzyw. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
-
-
Cytrynowy sernik na zimno (Lemon jelly cheesecake)
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Brytyjski przepis na pyszny cytrynowy sernik na zimno. Dostałam go od dziewczyny mojego brata, Szkotki. Najfajniejsze jest w nim to, że można go modyfikować na wiele sposobów, bawiąc się smakiem.
-
Proste smarowidło z twarożku i świeżych warzyw
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Idealnie komponuje się z ciemnym pieczywem.
-
Chiński rosół ze wstążkami warzyw i makaronem nudle
autor: ryfka
dieta: wegańska
Bardzo prosta i błyskawiczna w przygotowaniu zupka pachnąca Wschodem. Ciekawostką jest to, że Azjaci jedzą warzywa pałeczkami, a wywar piją łyżką albo prosto z miski. Polecam taki sposób jedzenia, bo sprawia prawdziwą przyjemność :) Ułatwieniem może być zastąpienie pałeczek widelcem.
-
Casserole z dyni i ziemniaków
autor: ryfka
dieta: wegańska
Danie pochodzi z kuchni marokańskiej. W oryginalnym przepisie użyta była konkretnie dynia piżmowa (butternut squash) i w takiej też wersji robiłam. Jest ona w Polsce słabo dostępna, ale z powodzeniem można ją zastąpić zwykłą dynią. 313 kcal na porcję.
-
-
-
-
-
Pizza - przepis na ciasto bez wyrabiania
autor: ryfka
dieta: ovo-wege
Bardzo prosta pizza.
|