7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

sleep lover : ocenione przepisy

Liczba przepisów: 29
1 2  
  • Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania!
    autor: pat dieta: wegańska
    Fiona: "Chlebek przeze mnie upieczony stal bez przykrycia 4 dni i w ogóle się nie zsechł. Podziękowania dla Grażynki - autorki przepisu!"
  • Ciecierzyca z suszoną śliwką
    autor: mada710 dieta: wegańska
    Tanie i błyskawiczne danie, które niemal dowolnie można modyfikować, w zależności co się ma w lodówce ;)
  • Czekoladowe muffiny
    autor: Lejdi Kapandi dieta: wegańska
    Wegańskie, megaczekoladowe muffiny z kawałkami czekolady, jak na wegańskie to wypas - nie dodawajcie więcej cukru i oleju, serio.
  • Falafel (felafel)
    autor: lolituma dieta: wegańska
    Bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. Taki ichni fast food :) Podawany w chlebku pita z sałatą, pomidorami i tahini jako danie główne, bądź jako przystawka podawany na sałacie z hummusem i tahini. W Egipcie doczekał się nawet "zaszczytu" podawania w tamtejszych McDonald'sach jako... McFalafel :) Niemniej wykonanie jest super proste, smak genialny i naprawdę warto włączyć falafela w swoje menu - czy to podanego w formie kebebu z surówkami, czy też włożonego w bułkę hamburgera.
  • Hiram - konfitura z rabarbaru z imbirem
    autor: ~zosia dieta: wegańska
    Przepis skandynawski. Pozwala wykorzystać pospolity i tani w Polsce rabarbar. Bardzo elegancka i zrównoważona w smaku konfitura. Zaskakująco odległa od podstawowego surowca - rabarbaru. Tak przyrządzony zwyczajny rabarbar jest bardzo smaczny. Konfitura tylko z jednego kilograma surowca to bardzo mało.
  • Hummus z chrzanem (bez czosnku)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    To połączenie wydawało mi się bardzo podejrzane, ale poleciła mi je znajoma, która w kulinariach jest dosyć otrzaskana. Stwierdziła, że w Bejrucie (knajpa w W-wie) jest najlepszy hummus - właśnie taki nietypowy, z chrzanem. Musiałam spróbować i faktycznie, wyszedł bajeczny! Pyszny, aromatyczny, lepszy niż oryginalny w knajpie ;D Najśmieszniejsze, że uwielbia go też mój Wojtek, chociaż nie lubi chrzanu ;) Nareszcie mogę objadać się hummusem nie martwiąc się, że później będę ziała czosnkiem ;)
  • Hummus z pieczoną dynią
    autor: zielenina_blog dieta: wegańska
    Naprawdę, hummusów przerobiłam w swoim życiu już setki (tysiące, miliony ;-) z przeróżnymi dodatkami, ale ten to absolutny hit. Dynia z ciecierzycą w ogóle pasują do siebie rewelacyjnie, a wspólne zmiksowanie służy im jako mało co :)
  • Jogurt domowy (dali)
    autor: Rena dieta: lakto-wege
  • Koktajl na chandrę
    autor: Nula dieta: wegańska & RAW
    Poprawia humor :)
  • Majonez fasolowy
    autor: kropkaaga dieta: wegańska
  • Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Pomysł pochodzi z http://glutenfreegirl.com/ - autorka ma nietolerancję glutenu, a jej facet jest zawodowym kucharzem, więc wszyscy bezglutenowcy powinni się tym blogiem zainteresować :) Ten przepis to raczej super wskazówka, jak skomponować swój własny "biały" mix, niż sztywny przepis na jedynie słuszną mieszankę. Dzięki temu osoby z jakimiś specyficznymi alergiami, np. na kukurydzę, również mają szansę dobrać coś dla siebie :). "Biały" mix genialnie sprawdza się np. przy robieniu naleśników, gofrów, zagęszczaniu sosów, ale zaznaczyć muszę, że nie jest to mąka do wszystkiego (mimo że uniwersalna :). Większość kupnych mixów zawiera gumę guar i inne dodatki, które zastępują gluten, zapewniają spoistość i pozwalają przygotować wypieki o właściwej konsystencji. W tym przepisie tych dodatków nie ma - należy wziąć to pod uwagę przymierzając się do "pulchnych" wypieków (ciasta, chleba, pizzy). Jednocześnie na blogu autorki znajdziecie dobrą inspirację - przepisy, w których "gluten-free all-purpose flour mix" to właśnie taki domowy mix przygotowany wg poniższych wskazówek.
  • "Makaron" z cukinii z sosem marinara (na surowo)
    autor: sylvia dieta: wegańska
    Pyszny makaron z sosem bez gotowania. Dzięki suszonym pomidorom, oliwie i przyprawom sos smakuje jak gotowany. Makaron z cukinii to lżejsza i subtelniejsza wersja tradycyjnego. I znacznie prostsza w przygotowaniu!
  • Niby-ser (wegański)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
  • Oberiba - tradycyjna śląska zupa z kalarepki i ziemniaków
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Bardzo dobra, jarzynowa w smaku. Trochę jak kapuśniak - w końcu kalarepka i kapusta to rodzina ;) Świetny patent z wykorzystaniem liści kalarepki! Polecam :)
  • Ocet winny domowy
    autor: pat dieta: wegańska
  • Onigiri
    autor: agnmid dieta: wegańska
    Onigiri to popularna potrawa z Japonii. Jest zrobione z ryżu uformowanego w trójkątny lub owalny kształt, czasami zawinięte w nori. Obecnie onigiri jest jedną z popularniejszych przekąsek w Japonii. Służy często jako prowiant na drogę.
  • Owsianica - owsiana "jajecznica"
    autor: kra dieta: wegańska
    Nie pamiętam dobrze smaku jajecznicy, ale wydaje mi się, że jest w owsianicy coś podobnego:)
  • Paprykarz ryżowy z włoszczyzną
    autor: autor anonimowy dieta: wegańska
    Na chlebek :)
  • Pierogi z kaszą gryczaną pyszne a sycące
    autor: Rena dieta: lakto-ovo-wege
    To jedno z wielu moich odkryć smakowych. Na pierwszy rzut oka wydaje się ogromnie nieciekawe - kasza gryczana i ciasto pierogowe.
  • Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Wspaniałe, wilgotne, przepyszne ciasto. Porządne, wartościowe w sensie odżywiania składniki. A co najlepsze piekielnie łatwe w wykonaniu! W mojej rodzinie i wśród znajomych robi furorę :)
  • Seitan czyli chińskie "mięso"
    autor: ~xSx dieta: wegańska
    Seitan jest w przygotowaniu nietrudny, lecz trochę czasochłonny. Nie należy przesadzać z objadaniem się seitanem ze względu na wysoką zawartość białka (jest to po prostu przyprawiony gluten). Można go piec, smażyć, grillować, wędzić itd. A później podawać z ryżem, z ziemniakami, z chlebem, jak kto woli. Bardzo dobry jest wystudzony seitan w bułce z warzywami i sosem. Smacznego!
  • Soczewica - jak gotować?
    autor: pat dieta: wegańska
    W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna? Właśnie w taki. Pyszna sama w sobie.
  • Spagetti Siciliana (z bakłażanem)
    autor: ~Asiu dieta: wegańska
    Przepis dostałam od rodowitej Włoszki prosto z Sycylii. Danie łatwe w przygotowaniu i smaczne.
  • Spaghetti wegańskiej Ladacznicy :)
    autor: nika_25 dieta: wegańska
    Jest to zweganizowany przepis na popularne Spaghetti a'la putanesca (czyli spaghetti Pani Lekkich Obyczajów, jak donoszą źródła), który zawiera oryginalnie anchois :)
1 2  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas