puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
Bób smażony z rozmarynem
Pierwszy raz tak przygotowany bób jadłam w jednej z warszawskich restauracji. Zakochałam się w tym daniu :) Jeśli kupimy młody bób z delikatną skórką, to danie nie jest nawet pracochłonne.
-
-
Bób z jarzynami
Potrawa wyszła mi bardzo smaczna, niewiele się napracowałem. Ale wyniknął spór - teść i ja nie obieraliśmy na talerzu bobu z łupin, teściowa i żona owszem. Jak robić - rozstrzygnijcie same i sami...
-
Boczniaki duszone na ostro (albo i nie) z musztardą
Szczególnie ci, którzy uwielbiają musztardę, powinni być tym daniem zachwyceni! Ja je uwielbiam :) To był mój pierwszy przepis z boczniakami, który robiłam jeszcze na studiach...
-
Boski sos z cukinią i koperkiem
autor: EwaH
dieta: lakto-wege
Szybkie, obłędnie smaczne. Znakomity repertuar na lato, gdy cukinii dużo i w dobrej cenie :)
-
Bossski sos pomidorowy do gołąbków, warzyw, kasz, czegokolwiek
autor: sowa
dieta: wegańska
Jest mocny, aromatyczny, egzotyczny w smaku i naprawdę bossski! Wyżarłam go chyba z połowę prosto z garnka :)
-
Botwinka
Przepyszna zupa! Dzięki temu, że prawie nie używa się tłuszczu , można ją jeść zarówno na gorąco jak i na zimno. Doskonale nadaje się więc na gorące dni :-)
-
Brązowy ryż z kalafiorem w sosie serowym
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Jedno z moich ulubionych zestawień z brązowym ryżem, choć czasami ten sam kalafior w sosie serowym robię do makaronu, np. spaghetti.
-
Brokomole (zamiast guacamole)
Herbatka: "Zachciało mi się [...] guacamole - pojechaliśmy do supermarketu, a tam się akurat awokado skończyły :-((( No to zaeksperymetowałam. Ugotowałam brokuła [...] Pastę nazwałam brokomole - na pamiątkę mojego niespełnionego marzenia ;-) Polecam."
-
Brokuł dla Wojtka (z ryżem i czarną gorczycą)
autor: Kinga
dieta: wegańska
Jest pyszny, aromatyczny i atrakcyjnie wygląda.
-
Brokuły i inne warzywa z patelni ;] plus ryż
Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale ;P Mnie to wychodzi zawsze, ale ciężko opisać ;] Mam nadzieję, ze będziecie zadowoleni :) Smacznego!
-
-
Brokuły w sosie pomidorowo-ziołowo-czosnkowym
Potrawa szybka i efektowna. Jako dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Świetna przekąska. Porcja (125g brokułów + 100ml sosu) dostarcza 80 kcal.
-
Brokuły z ciecierzycą
Można podawać z ryżem albo po prostu jeść samo. Ja tak lubię. Bardziej na ostro też jest ciekawie.
-
Brokuły z kalafiorem w sezamie
Tę potrawę podaję jako przystawkę do obiadu. Można ją także potraktować jako sałatkę. Także dla dorosłych.
-
Brukselka duszona w marchewce
autor: ~wd
dieta: wegańska
Wiele osób chwali ten przepis. Niektórzy dzięki niemu odkryli że lubią brukselkę ;)
-
Brukselka z porem duszona
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
-
Brukselka z porem i suszonymi pomidorami w sosie z mleka kokosowego
Moja koleżanka Renata, robiąc "czyszczenie lodówki", czyli chcąc ugotować obiad z tego, co akurat ma, wpadła na genialny pomysł. Ja urozmaiciłam go dodatkowo pomidorami suszonymi :) Polecam jako dodatek do wszelkich makaronów, ryżu, kasz.
-
Buduń truskawkowy
autor: Talka
dieta: wegańska
-
-
Bułki "cebulaczki"
autor: joa
dieta: wegańska
Bułeczki razowe - cebulowo-czosnkowe własnego pomysłu. Smaczne na kolację jako towarzystwo sałatki.
-
-
-
|