puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Zanetak : ocenione przepisy
-
Bajaderka
Kiedy byłam dzieciakiem na bajaderki mówiliśmy ziemniaczki :) Uwielbiałam je na równi z szarlotką i makowcem... do czasu, kiedy się dowiedziałam, że robi się je z resztek cukierniczych. Wtedy jakoś przestały mi smakować ;) Ale domowe bajaderki to zupełnie co innego - po prostu poezja! I takie proste do zrobienia :)
-
Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!)
Powiem wam, że przepis przerósł moje oczekiwania - ciasto jest "puszyste", delikatne, pysznie kokosowe :) A do tego jak śmiesznie się robi - płyn dodaje się dopiero po upieczeniu :o Na pewno jeszcze do niego wrócę. "Jest bardzo słodkie, smakuje jak egipskie słodkości" - tak jest często komentowane, ale ja robię duuuuużo mniej słodkie niż tradycyjne... cztery razy mniej słodkie ;)
-
Biszkopt kakaowy lub karobowy
To biszkopt z przepisu Sevy na znany części osób tort bezjajomlek. Wychodzi bardzo ładnie, jest puszysty i delikatny. Mojej mamie też zasmakował i chciała przepis :) Dlatego wyciągam go jako niezależny przepis - warto :)
-
-
-
"Cygan" czy "Murzynek"
autor: ~...chryzantemka...
dieta: wegańska
Czy to "Cygan" czy "Murzynek"... nie mam pojęcia... WAŻNE że: tanio, szybko i palce lizać :))))
-
Czerwony gulasz pieczarkowy
Potrawa przypomina trochę w smaku popularnego strogonoffa.
-
Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup
Bulion z kostki nigdy nie dorówna domowemu, nie osiągniemy mistrzostwa sięgając po przyprawy do zup, vegety i inne wynalazki - nie ma się co oszukiwać! Spróbujcie przygotować bulion samodzielnie, a wasze zupy będą aromatyczne i przepyszne - koniec z marudzeniem że kompletnie wam nie wychodzą :) Bulion jest prościutki w przygotowaniu, poradzą sobie nawet nowicjusze, więc nie ma sie co zastanawiać. Co więcej, wystarczy przygotować go dzień wcześniej, żeby później mieć ekspresowy wręcz obiad :) Mozna go też zamrozić, jeśli mamy wystarczająco duży zamrażalnik. Totalne leniuchy mogą sięgnąć natomiast po włoszczyznę z mrożonki - już szybciej i prościej być nie może ;)
-
Grzanki do zupy (sześcianiki) naturalne, ziołowe lub czosnkowe
Niby banał, a jednak trzeba wiedzieć, jak się robi. Ja grzanki bardzo lubię, ale sama robiłam może raz. Teraz przyszła pora na naukę ;) Świetne do pomidorówki, zup-kremów i w ogóle wszystkich gęstych zup :)
-
Hippisowskie batony energetyczne (bakaliowe)
autor: wojmat
dieta: wegańska & RAW
Jest to bardzo wysoko kaloryczny przysmak, który łatwo jeść w drodze. Taki hippisowski przysmak z późnych lat 60.
-
-
Pasztet z grochu, pieczarek, ryżu i kaszy jaglanej
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Puszczyk: "Polecam - wilgotny i smakowity. :-)"
Dżo: "Pasztet jest wyśmienity, na dowód dodam, że przepis na niego po uprzedniej degustacji musiałam podać "jedzącym inaczej" u mnie w pracy, którym baaardzooo smakował :D"
Hatamiijoga: "Wyszedł znakomity! Zrobiłam go bardzo dużo i obdzieliłam połowę rodziny. Byli zachwyceni i proszą o jeszcze. Dzięki! :D"
-
-
Pulpeciki jaglane w sosie pomidorowym
autor: Olexy
dieta: wegańska
Pulpeciki wraz z sosem świetnie smakują jako dodatek do makaronu, nawet niektórym mięsożernym znajomym smakowały bardziej niż te zrobione z mięsa! :)
Przepis na sos jest mocno orientacyjny, uważam, że najlepiej będzie jeśli każdy przyprawi go zgodnie ze swoim smakiem.
-
Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej
Wspaniałe, wilgotne, przepyszne ciasto. Porządne, wartościowe w sensie odżywiania składniki. A co najlepsze piekielnie łatwe w wykonaniu! W mojej rodzinie i wśród znajomych robi furorę :)
-
Śmietana sojowa (na bazie mleka sojowego)
Doskonała do zup, sosów, do ciast, tortów.. itd.
-
-
Wegańskie "szproty" wędzone w oleju
Przepis dla tych, którzy zatęsknili za smakiem wędzonej ryby.
-
Wspaniały jednogarnkowiec z ciecierzycą
Pomyslałam, że w końcu spróbuję ciecierzycy i wymyśliłam coś takiego, zanim wyjadłam ją całą z puszki ;)
-
Zasmażana młoda kapusta
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Pyszny wiosenny dodatek do obiadu.
|