7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Majonez dziadziusia

Burt: "Oto jedyny słuszny przepis na majonez dziadziusia. Podał mi go mój śp. Dziadek"



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 litry oleju
1 litr octu
kilka łyżek musztardy

Przygotowanie:

Weźmij oleju przedniego litry trzy, i octu jeden, a też musztardy dobrej łyżek pare. Wlej olej do miednicy, a nad nim ustaw z octem butelkę, a korek przedziuraw tak, by skapywał równo, wolno i nieprzerwanie tak jako się należy. Przy temperaturze stałej mieszaj ciągle a równomiernie, a w jedną stronę, aby się nie zważyło. A do smaku nie zapomnij dodać musztardy drobinę pod mieszania koniec, gdy malmazyja biała już będzie.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Burt
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Temperatura ta sama, o użyciu mieszadeł nawet nie pomyślałam, wzięłam blendującą końcówkę.
Więc jedynie może być za szybko, bo wszystko inne mam ok... albo po prostu się nie da :( Spróbuję następnym razem na najniższych obrotach. Do trzech razy sztuka ;)
Luna7 2013-03-24 00:16:16.567

Luna7, wszystkie składniki miały taka samą temperaturę? Mieszałaś ręcznie czy jakimś sprzętem? Jakim? Bo mikser (z 2 mieszadłami do wyrabiania ciasta) się nie nadaje. Może być blender (końcówka z nożykami albo taka jak do ubijania piany z białek) ale też nie można włączyć zbyt dużej prędkości. Trzeba na minimum lub niewiele większa prędkość. No a czasem po prostu nie wychodzi ;) Ja do tej pory robiłam tylko z makaronu i mleka sojowego oraz z samego mleka, więc tego przepisu nie próbowałam, ale zasady są uniwersalne.
patrycccja 2013-03-23 20:12:05.643

Małmazyja była biała, ale prawie wcale nie zgęstniała.
Nie wiem, co robię źle, przepis pod tym względem jest dość niejasny, ale to już moje któreś podejście i ciągle wychodzi mi półpłynna masa... nawet bardziej płynna od półpłynnej, ledwie co zgęstniała. Dawałam czosnek, musztardę do zgęstnienia i dużo nie pomagało.
Chyba w końcu pójdę na łatwiznę i zrobię z mleka sojowego, ziemniaka, tofu, ryżu albo fasoli...
Ale do sałatki warzywnej ujdzie.
Luna7 2013-03-23 19:48:46.953

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pokrzywy w majonezie (ovo-wege)
Majonez domowy (ovo-wege)
Majonez tradycyjny (ovo-wege)
Majonez muślinowy (bez ograniczeń)
Majonez czosnkowy (bez ograniczeń)
Majonez koktajlowy (bez ograniczeń)
Majonez z ryżu (wegańska)
Majonez z ziemniaków (wegańska)
Majonez sojowy (wegańska)
Majonez z awokado (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas