7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ziemniaki po alpejsku czyli "kartofel salat" (kartoffelsalat, sałatka ziemniaczana)

Doskonała na każdą okazję, na ciepło i na zimno, jako samodzielne danie i dodatek do obiadu. W Niemczech i na Śląsku tradycyjnie podawana do obiadu świątecznego.
Maria: "U mnie w domu też do obiadu podawało się często takie ziemniaki. Moja babcia nazywała to 'ziemniaki po alpejsku' a na Śląsku, gdzie teraz mieszkam, podobne ziemniaki nazywa się 'kartofel salat'."
Beata: "W ostatnie Boże Narodzenie zostałam zaproszona na tradycyjny niemiecki obiad świąteczny. [..] Gospodarz opowiadał jak to jeszcze 20 lat temu przy wyborze żony brało się pod uwagę, czy umie zrobić dobrą sałatkę ziemniaczaną."


Średnia ocena: [4.0 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [14]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ziemniaki
oliwa
ocet - najlepiej ziołowy lub z czerwonego wina
cebulka i ew. dodatkowo szczypiorek
sól
pieprz
inne przyprawy typu koperek, zielona pietruszka lub inne zioła wg upodobania

Przygotowanie:

Gotujesz ziemniaki w mundurkach, ale tak, aby nie były zbyt rozgotowane. Muszą jednak być ugotowane - chodzi o to, żeby nie rozpadały się potem na paćkę.

Obierasz jak są gorące, kroisz w plastry i jeszcze gorące polewasz sosem z oliwy i octu. Dodajesz drobniutko posiekaną cebulkę, najlepiej wraz z zielonymi pędami, albo w razie braku takowej dodaj jeszcze oprócz cebuli szczypiorek. Sól i pieprz do smaku i inne przyprawy typu koperek, zielona pietruszka lub inne zioła wg upodobania. Jeśli odstawimy ją na trochę przed podaniem, to wyjdzie jej tylko na dobre.

W tym wszystkim chodzi o to, aby zalać sosem gorące ziemniaki i aby były gotowane w mundurkach. Inne już nie mają tego smaczku.

Wskazówki i uwagi:

Krysia Thompson: "Ja jeszcze znam wersję, gdzie zimną już sałatkę polewa się gorącą mieszaniną oliwy i soku z cytryny. Czy ta metoda czy ta - efekt jest taki, ze kartofle wciągają sosik i mają smak jak marynowane."

Beata: "Goście długo wymieniali się uwagami na temat przyrządzania tej sałatki. Ważne jest żeby ziemniaki gotować w całości, w skórkach, kroić jeszcze gorące i gorące zalać sosem. Ważna jest też grubość plastrów, ale najważniejszy jest odpowiedni gatunek ziemniaków - nie mogą się rozpadać po ugotowaniu."
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-09-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Maria, gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Niemcom jest zdecydowanie latwiej ugotowac ziemniaki tak jak to opisuje pat. Oni maja po prostu specjalne odmiany ziemniakow(festkochend), ktore nie rozgotowuja sie tak szybko. Pracowalam w jednej knajpie w Niemczech i nasz kucharz robil ta salatke wedlug tej wersji z goracym sosem. Chyba ze wzgledow praktycznych, bo kto w te pedy bedzie obieral 10-20 kg goracych ziemniakow? ;-) Dla Was ten sposob ma jeszcze inna praktyczna strone. Jezeli ugotujecie ziemniaki odpowiednio wczesnie, najlepiej na dzien przed jedzeniem salatki i przez noc schlodzicie je dobrze w lodowce, to nie musicie tak koniecznie czekac na punkt "zero" ugotowania ziemniakow. Musicie tylko uwazac zeby sie nie rozgotowaly. Schlodzone ziemniaki pozwalaja sie zupelnie inaczej kroic i nie rozpadaja sie tak szybko, nie robi sie packa jak przy goracych ziemniakach. Chociaz ta "packa" ma tez swoj urok i smak :-) Proponuje wyprobowac obydwa sposoby(gorace ziemniaki lub goracy sos) i wybrac ten ktory Wam odpowiada.
Cebula, ktora ma na mysli pat to chyba cebula szczypiorowa, w Niemczech nazywana Frühlingszwiebel. Ale zwykla cebula+szczypiorek sa jak najbardzie ok.
Iwo-na 2011-11-10 18:36:28.44

brak zachwytu okropne i ten ocet ,niemcy nawet na kartoflach oszczędzają :(
~magda 2011-11-07 20:50:14.865

Gotowe odstawiam do lodowki na pare godzin zeby sie cebula "przegryzla".
Sa swietne na piknik!
Kirppu 2011-01-26 21:39:00.585

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z ogórkami kiszonymi i fasolką szparagową (wegańska)
Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z sałatą, oliwkami i papryką (wegańska)
Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z ogórkami kiszonymi, oliwkami i pestkami (wegańska)
Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z ogórkami kiszonymi i cebulą - klasyka (wegańska)
Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z cebulą (wegańska)
Sałatka babska czyli ziemniaczana z ogórkami świeżymi, małosolnymi i koperkiem (wegańska)
Gratin dauphinois, czyli zapiekanka ziemniaczana z Delfinatu (lakto-wege)
2 in 1, czyli musztardowe puree (lub kotlety) ziemniaczane (wegańska)
Sałatka ziemniaczana z amarantusem (wegańska)
Krumpirusza - czyli paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas