7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna

W końcu się odważyłam i spróbowałam ugotować coś z dyni. Na pierwszy ogień poszła zupa. Muszę przyznać, że efekty przerosły moje oczekiwania :) Wystarczy trochę soli i już jest pyszna, a z odrobiną dodatkowych przypraw po prostu zachwyca.

Średnia ocena: [4.722222222222222 z 18 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [19]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1 kg dyni melonowej, Hokkaido lub dowolnej innej (po pokrojeniu ok. 1,5 l)
1 cebula
2-4 szklanki wody i/lub smacznego mleka (u mnie sojowe Alpro naturalne) w dowolnych proporcjach
2 ząbki czosnku (lub więcej, do smaku)
1,5 - 2,5 płaskich łyżeczek soli
pieprz zwykły i/lub ziołowy
ew. inne przyprawy - gałka muszkatołowa (uwielbiam i polecam), imbir (nie za dużo, zwł. jeśli jest świeży), słodka mielona papryka (przy okazji wzmocni kolor), curry, chili

Przygotowanie:

Dynię obrać (tylko Hokkaido zostawiamy ze skórką - mięknie podczas gotowania), wykroić nasiona i całą miazgę, w której się znajdowały. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać.

Dynię i cebulę wrzucić do garnka i dodać wody (na początek 1-1,5 szklanki). Gotować na niezbyt dużym ogniu aż dynia się rozgotuje (ok. 15 min.)

Dodać czosnek, zmiksować całość blenderem, gotować jeszcze minutę. Dodać mleko sojowe (nadaje zupie aksamitności, delikatności, ale też świetnie uzupełnia jej smak) i ew. wodę dla odpowiedniej konsystencji, doprawić do smaku.

Podawać można właściwie ze wszystkim: z zacierkami, makaronem, ryżem, ziemniakami, grzankami lub z przyprażonymi na patelni nasionami dyni i/lub słonecznika. Ładnie wygląda przybrane zieleniną.

Wskazówki i uwagi:

Przykładowe proporcje: 1 kg dyni melonowej, 1,5 szkl. wody, opcjonalnie 0,5 szkl. mleka sojowego, szczypta pieprzu, 1 ł pieprzu ziołowego, 0,5 ł gałki i 0,5 ł imbiru.

Wersja bez mleka nadaje się do mrożenia.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-09-30 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Świetny, prosty przepis, po zrobieniu zupy wg tego przepisu nie ma żadnego problemu z własnym eksperymentowaniem z dynią. Polecam! ;)
~Kacper 2015-10-14 15:29:38.794

A, masz rację, ale to ma zastosowanie chyba tylko do dyni Hokkaido? Tylko jej skórka mięknie podczas gotowania i jest prawie tak miękka jak miąższ. Pozostałe dynie trzeba obierać.
patrycccja 2013-10-03 14:24:33.299

To prawda, dosyć niesamowite kolory :) Jak dla mnie, to ta zupa wcale nie wygląda na dyniową, tylko na marchewkową ;D Robiłam ją po prostu z bardzo pomarańczowej dyni melonowej - nawet nie dodawałam słodkiej papryki ani niczego, co wzmacniałoby kolor :)
patrycccja 2013-10-03 14:24:18.26

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Banalnie prosta zupa z dyni (wegańska)
Zupa krem z dyni (wegańska)
Piwna zupa-krem z dyni (lakto-wege)
Zupa-krem z dyni hokkaido (wegańska)
Zupa-krem z dyni z ziołami (wegańska)
Zupa-krem z dyni z mlekiem (wegańska)
Zupa-krem z dyni i włoszczyzny (wegańska)
Prosta zupa krem z brokułów (z zasmażką) (wegańska)
Prosta zupa-krem ziemniaczano-porowa z tymiankiem (wegańska)
Prosta zupa-krem szczawiowa z ziemniakami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas