7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bigos z kostką sojową i grzybami suszonymi

Grzegorz 'Czajla' Chyła: "Nabrałem tym bigosem już kilku wszystkożerców :-)))))"

Średnia ocena: [4.916666666666667 z 24 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [19]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty
kostka sojowa albo coś podobnego
grzyby suszone
sos sojowy
olej do smażenia
ew. cebula
pieprz czarny i ew. biały
słoiczek koncentratu pomidorowego (można pominąć)
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
ze 2 listki laurowe
ew. ze 2 pokrojone marchewki

Przygotowanie:

Kostkę sojową i grzyby suszone zalewam wrzątkiem z sosem sojowym, zostawiam na jakiś czas.

Biorę kiszoną kapustę i odciskam. To co zostanie to sok - nie wylewam go, można nim w razie potrzeby dokwasić bigos, wykorzystać do gotowania kapuśniaku lub jakiegoś warzywnego napoju. Kapustę szatkuję i do gara, zalewam wodą i niech się gotuje.

Kostka sojowa i grzyby już namokły. Odcedzam je, a odsączony płyn wlewam do kapusty. Grzyby kroję i wrzucam do kapusty. Kostkę wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem, kiedy się smaży polewam ją jeszcze sosem sojowym - podsmażony na oleju ma specyficzny aromat.

Albo jeszcze lepiej: olej, na to cebula w półplastrach, na to sos sojowy, na to kostka sojowa. Po chwili wszystko do gara.

Doprawiam: pieprz czarny i biały, koncentrat pomidorowy, po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca, ze dwa listki laurowe, ze dwie pokrojone marchewki. Jeżeli wyjdzie za mało kwaśne, dolewam do smaku sok z kiszonej kapusty.

Gotować długo, zostawić na noc, zagotować i potrzymać trochę na ogniu, zostawić na noc, zagotować... Bigos się przegryza - każda następna porcja jest lepsza.

Wskazówki i uwagi:

A my z Wojtkiem dodaliśmy jeszcze majeranku - wyszło pycha!
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-10-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Grzegorz
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

dobrą kostkę sojową na wegańskie święta znajdziecie m.in. w VegeVege vegevege.pl/category.php?id_category=6716
~tario 2015-12-07 10:05:15.531

Ja robię też bigos dodając 1/3 lub 1/2 kapusty białej i konieczne wędzone śliwki. Wędzone nie suszone!
Druh 2014-09-26 09:54:23.523

Ja bardzo polecam tofu do bigosu! Wędzone tofu pokrojone w cienkie plasterki. Podsmażone w oliwie i sosie sojowym z dodatkiem ziół : majeranek,tymianek itd . podsmażyć i dodać do bigosu pod koniec gotowania. Smakuje jak z podwędzanym boczkiem
monika77 2012-12-15 11:12:37.508

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bigos z młodej kapusty z kostką sojową i parówkami (wegańska)
Bigos wegetariański z suszonymi grzybami i śliwkami (wegańska)
Pasztet sojowy z grzybami suszonymi (wegańska)
Kostka sojowa z fasolą i suszonymi śliwkami (wegańska+miód)
Bigos jarski z mieszanej kapusty z soją, suszonymi śliwkami i grzybami (wegańska)
Pasztet wigilijny - sojowy z tofu i suszonymi grzybami (ovo-wege)
Kostka sojowa w pomidorkach (wegańska)
Kostka sojowa w brokułach (wegańska)
"Bigos" z czerwonej kapusty z suszonymi owocami (wegańska)
Kostka sojowa w sosie pieczarkowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas