7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem)

Robi się je w miarę łatwo i w miarę szybko.

Średnia ocena: [4.545454545454546 z 11 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [26]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

- 200 g mąki - w tym większość razowej pszennej z dowolną mieszanką innych mąk, np.: 100 g pszennej + 50 g kukurydzianej + 50 g gryczanej, ale może być tylko pszenna;
- 100 g tłuszczu - kiedyś brałam margarynę, ale teraz olej np. z pestek winogron, orzeszków ziemnych lub słonecznikowy; oleju biorę mniej np. 80 g;
- minimum 2 łyżki zimnej wody;
- źdźbło soli;
- opcje : cynamon, imbirek, a do kruchego na słono przyprawy dowolne; można dodawać pestki, skruszone orzeszki.

Przygotowanie:

Najpierw nagrzewam piecyk do temp. ok. 200 stopni. Następnie smaruję średnią, okrągłą formę kroplą oleju.

Składniki szybko mieszam w misce na gładziuchną masę (chyba, że są pestki). Jeżeli ze składników, które podałam ciasto słabo się lepi, to trzeba dodać wody zimnej tyle, żeby masa dała się zbić w kulę lecz nie przyklejała do palców.

Obklejam tą masą formę na grubość 3-5 mm, wywijając rancik wysokości ok. 2 cm. Najlepiej pomóc sobie widelcem przy wyrównywaniu nawierzchni. Tymże widelcem porobić trzeba w cieście dziury (znaczy ponakłuwać), by się nie zbąbliło przy pieczeniu.

Do pieca! Na ok. 20-25 min. Tu trzeba samemu wyczuć.

Gdy podstygnie, kładę farsz, którym może być praktycznie wszystko (vege !). Pyszne są pieczone z goździkami jabłka.

Kruche nie jest trudne ! :-)

Wskazówki i uwagi:

200g mąki to ok. 1,5 szklanki
80g oleju - 9 łyżek lub 80-90 ml
Nadesłał(a) Ki_, dnia: 2002-06-08 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Źdźbło, to można powiedzieć o trawie - jeśli chodzi o sól, to raczej szczypta!
~Realistka 2017-02-07 00:11:41.494

Majczi, to bardziej w przypadku kruchego robionego na maśle.. Chodzi o to, żeby to masło do ostatniej chwili pozostało chłodne i się nie rozpuściło. Wtedy po wstawieniu do wysokiej temp. woda zamieni się w parę wodną - dzięki takiemu "nadmuchaniu" ciasto uzyska lekkość. Jeśli natomiast pod wpływem ciepła dłoni itp. masło się rozpuści, to zawarta w nim woda (a jest jej, wbrew pozorom, ok. 10% ogólnej masy) zostanie wchłonięta przez mąkę.
Co zaś do kruchego na oleju to chłodzenie nie ma tu specjalnego znaczenia oprócz tego, że wtedy ciasto będzie mniej lepkie. Dla mnie to nigdy nie jest problem zwł. że kruchego często w ogóle nie wałkuję tylko wkruszam do blaszki i ugniatam piąchą ;)
patrycccja 2013-12-30 20:49:18.703

ciasto kruche powinno się po wyrobieniu (wymieszaniu składników) schłodzić w lodówce 15-30 minut. dziwne że nie ma tego w przepisie.
majczi 2013-12-30 20:35:06.073

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kruche ciasto na tartę (lakto-wege)
Kruche ciasto ze sliwkami (lakto-wege)
Kruche ciasto z truskawkami (bez ograniczeń)
Rabarbarowy placek na kruchym cieście (lakto-wege)
Szarlotka z "kratką" na kruchym cieście (ovo-wege)
Śliwka z czekoladą w kruchym cieście (wegańska)
Ciasto kruche z bakaliami i kruszonka (wegańska)
Babeczki kruche z owocami (szybkie ciasto) (ovo-wege)
Kruche ciasto z masą czekoladową i waniliowymi gruszkami (bez ograniczeń)
Szarlotka na kruchym cieście (z margaryną wegańską) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas